Bestelautotests

Dodge Nitro SE 4×4 HR

Vorig jaar, toen trucks en bestelauto’s nog gewoon verkocht werden, was de Dodge Nitro een opvallende bestseller. Wat is daar de reden van? Bestelauto stuurde de grote SUV door stad en land.

De Amerikaanse merken Chrysler, Dodge en Jeep timmeren flink aan de weg met grijs-kentekenmodellen. Dodge introduceerde onlangs een bestelautoversie van de Journey en heeft al langer de Nitro op grijs kenteken in haar gamma. De Nitro is een SUV zoals je die tegenkomt in rapvideo’s: een monstrueus voorkomen dat absoluut ontzag inboezemt. Het uiterlijk, zeker aan de voorzijde, heeft wat gelijkenissen met auto’s van het merk Hummer. De Nitro heeft een gigantische voorbumper die wat doet denken aan een boos vooruitgestoken onderlip. De grille is omlijst met chrome, de bumpers zijn bij onze auto van kunststof. Bij de SXT- en RT-versies zijn ze meegespoten. Onze auto heeft ook een verhoogd dak, al valt dat tussen de dakdragers niet eens op.

4×2 of 4×4
Bij het instappen vallen de grote deurhendels op. Ook aan de binnenzijde van de deur zitten joekels van hendels. Maar goed, dat past wel bij zo’n robuuste auto. Dat gaat eigenlijk op voor veel van de Nitro. Het interieur is tamelijk rechttoe rechtaan, met veelal harde materialen en weinig verfijning. Ondanks dat is het geheel zeker comfortabel, ondanks dat de bestuurdersstoel niet in hoogte verstelbaar is en het stuur niet in diepte verstelbaar is. Tussen de voorstoelen in zit een brede ‘brug’, met een heel groot opbergvak. Daarvoor een fikse pook om de zesversnellingsbak te bedienen. Iets naar voren zit de knop om de Nitro te doen schakelen tussen 4×2 en 4×4 aandrijving. Achter het stuur gezeten valt op dat de voetruimte rond de pedalen maar beperkt is.

Load ‘n’ Go
Een voordeel van het verbouwen van een personenauto tot bestelauto is dat de achterdeuren behouden blijven. Die gaan wijd open en bieden prima toegang tot de laadruimte. Ook de achterklep geeft een prima entree. De laadruimte zelf is fors in dimensie en heeft 2,7 kuub laadvolume. De verhoging van het dak geeft alleen in het midden centimeters meer laadhoogte. Er zit verlichting, een 12 V aansluiting en vier sjorogen in de laadruimte. Plus prachtig tapijt, wat bij een beetje bedrijfsmatig gebruik waarschijnlijk snel vies wordt. Dodge levert als optie een Load ‘n’ Go uitschuifbare laadvloer, maar deze is helaas niet op de SE-uitvoering verkrijgbaar. Het laadvermogen bedraagt 670 kg.

177 paarden
Onder de motorkap zit een product van het Italiaanse VM Motori: een 2,8 viercilinder common rail diesel. Krachtige motor, met 177 pk en een bijzonder aardig koppel van 410 Nm. Dankzij de zes versnellingen blijft het toerental op de snelweg, bij 120 km/h, onder de 2500 toeren. Ook het geluid is binnen de perken. Het weggedrag van de Nitro is wel echt dat van een SUV: je voelt dat je met een groot voertuig op weg bent, het schommelt af en toe wat. Een wonder van technische verfijning is de Nitro niet. Kijk bijvoorbeeld maar naar de starre achteras. Wie droomt van flink terreinraggen met deze auto moet snel wakker worden: de auto heeft geen sperdifferentieel of lage gearing. Verder dan het gemiddelde bospas komt u dus niet.

Wie stoer voor de dag wil komen met een bestelauto doet met de Nitro een prima aankoop. Een Nitro laten ombouwen naar grijs kenteken kost overigens 3350 euro. Wie dat geld uitgeeft krijgt een praktische, goed bruikbare SUV. De Nitro is geen verfijnde auto, een ruig randje hier en daar past prima bij zijn karakter. De goede verkoopcijfers geven aan wat de Dodge Nitro is: een monster, maar dan wel een van een aaibare soort.

Download hieronder de test, inclusief alle specificaties en metingen, in een PDF

Test Dodge Nitro


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.