
Het begint langzaam op gang te komen, het aanbod elektrische bestelauto’s. Dit najaar wilden we dolgraag een set elektrische eentonners, zeg maar het segment van de VW Transporter, testen. Corona gooide wat roet in het eten, maar toch hebben we twee splinternieuwe e-bestellers getest, midden in de stad.
SAIC Maxus eDeliver3 LWB 53 kWh
De Maxus eDeliver3 werd in het voorjaar van 2019 gepresenteerd, en nu is de auto dan eindelijk in Nederland. Maxus mag dan nog altijd geen bekende naam zijn in Nederland, de Chinese fabrikant SAIC Motors is de grootste autofabrikant van China, dus dit is geen kleine speler. De eDeliver3 is een kleiner model dan de EV80 die we vorig jaar in de Bestelauto-test hadden. De eDeliver3 is duidelijk veel moderner, met een eigentijds front. Ons testmodel had een lange wielbasis, wat in combinatie met de witte carrosserie een wat eigenaardig ogend model oplevert. De korte wielbasis staat de eDeliver3 beter. Aan de voorzijde van de auto zijn diverse carrosseriedelen van composietmateriaal. Even wennen, maar wel lekker licht en snel en goedkoop vervangbaar bij eventuele schade. Onder de motorkap zien we een kleine 90 kW sterke elektromotor. Onder de auto zien we dat het 53 kWh accupakket mooi is weggewerkt. De eDeliver3 heeft een heel net ontworpen interieur en goed zittende stoelen. De bouwkwaliteit is oké, maar haalt het niet bij die van westerse merken. Op ergonomisch gebied moeten de Chinezen nog wel wat leren. Zo is het stuur niet in diepte verstelbaar, zit de knop om de drie standenregeneratie te verstellen links van het stuur op een lastige plek, en zitten de knoppen voor de stoelverwarming bijna op de vloer! De eDeliver3 heeft met zijn lange wielbasis ruim 6 kuub laadvolume. Aan laadvermogen mag bijna 1.000 kg mee. Vanaf volgend jaar mag de eDeliver3 1.100 kg trekken. De aandrijflijn van de Maxus is uitstekend. De auto is lekker vlot en toonde zich tijdens onze test erg zuinig. Daarvoor hoefden we niet eens de rijmodus ‘Eco’ aan te spreken. Vergelijk je de Maxus met Europese elektrische bestelauto’s, dan zie je dat de technologie en services niet van hetzelfde niveau zijn. Verwacht bij Maxus geen adaptive cruise control met stop & go, spraakgestuurde commando’s of een app waarmee je de laadcyclus controleert. Wie zonder dat soort vindingen kan leven, heeft aan de Maxus een prima elektrische besteller, die je met 243 km actieradius voldoende reikwijdte voor een dag werken geeft.
Mercedes-Benz EQV 300 L2
Mercedes-Benz zou Mercedes-Benz niet zijn als het niet een apart ‘brand’ had bedacht voor haar elektrische auto’s. Dat merk is ‘EQ’, wat staat voor zoiets als elektrisch èn intelligent. De EQV in deze test is dus de EQ Van, al dekt dat niet helemaal de lading. De EQV is eigenlijk een personenbusje, zeg maar de elektrische V-Klasse. Maar net als bij de V-Klasse zal ook daar een dubbele cabine versie van komen, en daarom heetten we de EQV van harte welkom. Natuurlijk is deze auto buitengewoon luxe, maar ook buitengewoon verfijnd. De aandrijflijn en het onderstel zijn zo goed, dat je slechts zelden merkt dat je met een dik 2,5 ton wegend voertuig met een dik accupakket onderweg bent. De EQV is een genot om te rijden, ook door die aandrijflijn. Met 204 pk mis je natuurlijk nooit vermogen, en 90 kWh aan accucapaciteit zorgt ervoor dat je nooit meer bang bent om zonder stroom te komen staan. 376 reële kilometers kom je er ver mee. Met 4 rijmodi kun je kiezen hoeveel stroom je wilt gebruiken voor zaken als het binnenklimaat of vermogen. Heel goed zijn de flippers achter het stuur waarmee je de mate van regeneratie kunt regelen. Wij betrapten ons erop dat we zeker in de stad al spelende met de flippers volleerde ‘one-pedal-drivers’ werden. En juist dat maakt elektrisch rijden zo leuk! Goed gebruik makend van de techniek zie je de kosten voor stroomverbruik bij wijze van spreken minder worden. De EQV zit natuurlijk vol met comfortzaken die wellicht op een echte bedrijfswagen niet zo snel gekozen zullen worden. De actieve afstandsassistent in combinatie met cruise control zouden wij elke dag kiezen. Deze ACC is, zeker met het Stop & Go, heerlijk in de file en als je het goed gebruikt zelfs in de stad. Met 965 kg aan laadvermogen dpet deze personenbus heel netjes mee en met de achterste rij stoelen verwijderd zagen wij zeker potentie voor een dubbele cabine versie van deze EQV. Een wat minder dikke versie is ook wel welkom want deze versie is behoorlijk duur.
Opzet & Conclusies
Er is geen ontkomen meer aan als je je oriënteert op een nieuwe bestelauto: ga ik al elektrisch of niet? We weten dat veel ondernemers zich die vraag stellen. Daar is heel veel op te zeggen, maar voorlopig kijken we even naar de hardware: de auto zelf. Dit najaar komt er een golf aan elektrische bestellers in het eentonnersegment op de markt. We sommen even op: de Citroën e-Jumpy, Maxus eDeliver3, de Mercedes eVito longrange, Opel Vivaro-e, Peugeot e-Expert en de Toyota ProAce Electric. Veel van die auto’s zijn afkomstig of afgeleid van PSA. Dat probeerde uit alle macht om een bestelauto naar onze redactie te brengen, maar alle pogingen mislukten. Wel op tijd waren Maxus en Mercedes-Benz, al bracht die laatste nog een compromis met de EQV. Dat is eigenlijk de elektrische versie van de V-Klasse personenvervoerder. Superluxe dus, maar uiteindelijk komt van deze auto ook een dubbele cabine en is de aandrijflijn gelijk aan die van de eVito Tourer. Compromis aanvaard, het is in deze tijden van Corona (en haperende autoproductie) al heel wat om een nieuw model tijdig op de weg te hebben.
Twee auto’s dus maar in deze test, en dan verschillen ze ook nog eens in hoge mate van elkaar. Dat gaat overigens niet op als het om de afmetingen gaat. De Maxus en de Mercedes zijn ongeveer even lang en even breed. De Maxus is maar liefst 15 cm lager dan de Mercedes. Dat zorgt ervoor dat hij wat langgerekt oogt. De Maxus heeft met 330 cm een 10 centimeter langere wielbasis dan de EQV. De Mercedes-Benz is een uitermate luxe auto, voorzien van de laatste stand van technologie en volledig ‘connected’. De Maxus is veel meer ‘basic’, met in de cabine hetzelfde materiaal op de vloer als in de laadruimte. Die eenvoudige opzet zorgt er wel voor dat de Maxus met zijn 1.640 kg bijna 900 kg lichter is dan de Mercedes! Beide mogen ze echter bijna 1.000 kg aan lading meenemen. Bij de Mercedes EQV zijn die cijfers gebaseerd op de personenautoconfiguratie, dat kan zeker nog verschillen als er straks echt een dubbele-cabine-uitvoering is. Bij de EQV geen trekhaak, want hij mag niets aan gewicht trekken. De Maxus mag in de 2021-uitvoering 1.100 kg aan de trekhaak hangen. In de preproductie-uitvoering die wij testten, was dat nog 440 kg.
De aandrijflijn bij zowel de Maxus als de Mercedes-Benz beviel ons tijdens de test zeer. Goede acceleratie, goede mogelijkheden tot regeneratie (al is de EQV daar veel verfijnder in) en een actieradius die op zijn minst overeenkomt met de WLTP-fabrieksopgave. Met 243 km (Maxus) en 376 km (Mercedes) behoort range-anxiety tot het verleden. Met dergelijke aantallen kilometers kun je makkelijk een dag lang werken. In onze verbruikstest komt de Maxus wel als veel zuiniger dan de Mercedes naar voren. Die is echter zoals gezegd veel zwaarder en hij heeft veel meer vermogen. Omdat de auto’s zo veel van elkaar verschillen, hebben we ze dit keer niet beladen getest. Praktijkervaringen uit het verleden leren dat bij een 60-procents belading er ongeveer 10 procent stroomverbruik bij komt. Bijladen op de snelladers van Fastned langs de snelweg ging heerlijk snel na onze 53 km lange testrit.
De reacties op de elektrische bestellers waren niet van de lucht tijdens onze test. Omstanders moesten wennen aan de Maxus (‘SAIC? Nooit van gehoord!’), de Mercedes oogstte lof om zijn uiterlijk. Feit is wel dat de Mercedes dik twee keer zo duur is als de Maxus. Die heeft een prijs die heel scherp lijkt, maar niet eens zo veel verschilt van die van de e-bestellers van PSA. U doet er goed aan bij mogelijke aanschaf of lease ook die auto’s, evenals de Toyota, in overweging te nemen.
