Bestelautotests

Test Mercedes-Benz eSprinter

Bijna 3 jaar nadat Bestelauto voor het eerst kennismaakte met de Mercedes-Benz eSprinter, kunnen we hem eindelijk in Nederland fatsoenlijk testen. En dat is hoog tijd!

Mercedes-Benz gaat natuurlijk niet over één nacht ijs en heeft de eSprinter uitgebreid in de praktijk getest. Thuisland Duitsland kreeg natuurlijk de primeur met de marktintroductie, de eSprinter is sinds eind vorig jaar ook in ons land leverbaar. Corona gooide natuurlijk nog wat roet in het eten, maar dan nog duurde het best lang voor de eSprinter te koop was. En dat is best jammer, want in het segment elektrische bestelauto’s gaan de ontwikkelingen snel.

Stil
De eSprinter die Bestelauto mag rijden, is in totaal 608 cm lang. De auto is standaard  in configuratie L2 uitgevoerd,  met een wielbasis van 392 cm. De eSprinter ziet er uit als welke andere Mercedes-Benz Sprinter dan ook, alleen de subtiele ‘eSprinter’ en ‘Electric’ typeplaatjes zouden hem kunnen verraden. De grote eSprinter stickers op ons demomodel tellen we wat dat betreft maar even niet mee. Voetgangers en fietsers merken overigens wel snel dat er een elektrisch voertuig voorbijkomt. De eSprinter zoeft voorbij en is zo veel stiller dan een dieselauto dat je daadwerkelijk wordt nagestaard.

Standaard
Die stilte-ervaring heb je als bestuurder ook in de cabine van de eSprinter. Onze geluidsmeter komt zelfs op de snelwegbij 100 km/h niet verder dan 67 dbA. Standaard is de eSprinter trouwens begrenst op 100 km/h. De grens stellen op 80 of 120 km/h kan trouwens ook. De cabine van de eSprinter doet erg standaard aan. Bijzonder, want de testauto’s die we van Mercedes krijgen zijn meestal overladen met luxe. Niet bij de eSprinter, die nog  net een radio heeft, maar zeker geen fancy MBUX-systeem met spraakbediening. Goed is wel om te zien dat de eSprinter voldoende opbergruimte heeft in het dashboard en beschikt een goed zittende, goed verstelbare stoel. Bijna standaard aanwezig op een elektrische auto en dus ook op deze eSprinter: stoelverwarming, want dat warmt het snelste en efficiëntst de inzittenden op. De automatische transmissie is te bedienen met een slimme hendel aan de stuurkolom. Schakelen we de achteruit in, dan verschijnt in de binnenspiegel het beeld van de achteruitrijcamera. De eSprinter heeft ook een startknop met keyless entry, automatische handrem en automatische verlichting. Achter de stoelen vinden we een stalen tussenschot.

Volume
Aan de andere kant van dat tussenschot bevindt zich de laadruimte. Die is net zo groot als bij een Sprinter met verbrandingsmotor en heeft een volume van dik 12 m3. Hij is voorzien van goed LED-licht en slimme handvatten om makkelijker in de laadruimte te stappen. De eSprinter mag in totaal 838 kg vervoeren. Niet superveel, maar bij auto’s als deze gaat het vaak om volume en niet om gewicht. In deze configuratie weegt de eSprinter zelf al 2662 kg. Wie meer laadvermogen wil, kan enkel kiezen voor het accupakket van 35 kWh. Onder het slimme opstapje bij de achterdeuren is het tevergeefs zoeken naar een trekhaak. Die heeft ook geen zin want een aanhanger trekken mag de eSprinter niet.

Voorwieldrive
De eSprinter wordt aangedreven op de voorwielen door een elektromotor met een piekvermogen van 85 kW. Het koppel, 295 Nm groot, is natuurlijk altijd beschikbaar, al is de eSprinter netjes getemd met software. Tesla-achtige sprints gaan maken met deze auto heeft geen enkele zin. De elektromotor krijgt zijn energie van een accupakket dat nominaal 55 kWh groot is, maar waar je in de praktijk 47 kWh uithaalt. Het laden van de accu’s is mogelijk met zowel gelijkstroom als wisselstroom. Wie kiest voor AC kan laden met 7,4 kW en dat duurt dan ongeveer 8 uur. Wie sneller de accu’s vol wil hebben kiest voor snelladen en dan kan er wel tot 80 kW geladen worden. De accu’s zitten dan in 25 minuten weer voor 80 procent vol, zo hebben wij in de praktijk ondervonden.

Snellader!
De reikwijdte van de eSprinter met 47 kWh accupakket is 143 km volgens WLTP. In de praktijk ondervonden wij dat 130 km reëel is. Wie enkel in de stad of regio rijdt, heeft daar voldoende aan. Wij reden ook wat langere ritten in het land en zagen dat heen en weer naar Amsterdam (vanuit onze thuiswerkplek in Arnhem) absoluut niet te doen is. Het rap in aantal toenemende aantal snelladers langs de snelweg bood uitkomst, al betaal je daar wel heel veel voor je kWh’tjes. De boordcomputer van de eSprinter gaf aan het einde van onze testweek een gemiddeld verbruik aan van 38,4 kWh op 100 km, maar ietsje meer dan Mercedes-Benz zelf opgeeft.

De eSprinter is met wat vertraging op de markt gekomen en Mercedes-Benz schermt nu al met de volgende generatie, die in 2023 op de markt moet komen. Die heeft een nieuw ontworpen platform, dat zal resulteren in een hoger laadvermogen en een hogere actieradius. Ook de opbouwmogelijkheden worden dan sterk uitgebreid. De Mercedes-Benz eSprinter zoals wij hem hier testten voldoet voor veel toepassingen, maar wie kan wachten krijgt wellicht meer waar voor zijn geld bij de volgende generatie eSprinter.

Specificaties en metingen

Merk Mercedes-Benz
Type eSprinter
Motor ZF EM6000 elektromotor
Transmissie CVT, automaat
Accupakket (kWh) 47
Vermogen (pk) 116
Koppel (Nm)295
Afmetingen uitwendig lxbxh (cm) 609 x 202 x 269
Wielbasis (cm) 392
Laadruimte lxbxh (cm) 337 x 179 x 204
Tilhoogte (cm) 60
Eigen gewicht – leeg (kg) 2662
Nuttig laadvermogen (kg) 838
Max. aanhangergewicht (kg) 0
Geluidsniveau bij 80 km/u (dBA) 65,3
Geluidsniveau bij 100 km/u (dBA) 67,0
Acceleratie 0-80 km/h (sec) 13,7
Acceleratie 80-100 km/h (sec)7,8
Stroomverbruik (kWh/100 km, onbeladen) 38,4
CO2-uitstoot WLTP (gr/km) 00
Prijs vanaf (€) 54.640
Prijs zoals getest (€) 61.363

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.