Bestelautotests

Volkswagen E-load up!

De Volkswagen Up is een enorm succes op de personenautomarkt. Minder bekend is dat het succesnummer ook verkrijgbaar is als bestelauto. Er is zelfs keuze uit drie aandrijflijnen! Bestelauto testte de elektrische variant: de E-load up! We waren nog nooit zo populair in de binnenstad.

‘CO2-vrij’, staat er met grote letters op de spierwitte Volkswagen die wij op de redactie krijgen afgeleverd. Dat klopt, want als we een rondje lopen rondom de auto zien we aan de achterzijde dat een uitlaat ontbreekt. Geen uitstoot dus van wat soort ook; met andere woorden: emissievrij. Wat ook opvalt is dat de Volkswagen E-load up! een schattig ogend autootje is. Hij is maar 360 cm lang en heeft een wielbasis van 242 cm en een draaicirkel van 9,8 m. Dat betekent dat het in stedelijk gebied makkelijk manoeuvreren is met deze auto, ongeacht zijn aandrijving. De E-load up! ziet er kek uit, met zijn in lakkleur gespoten bumpers, handgrepen en spiegels, achter de B-stijl 65 procent getinte ramen en hippe 15 inch ‘Blade’ velgen. De LED dagrijverlichting geeft de auto een modern voorkomen.

Snellader
Voor we instappen kijken we ook nog even onder de motorkap. Daar ligt de 60 kW dan wel 82 pk sterke permanent magneet synchroonmotor. Er is een maximumkoppel beschikbaar van 210 Nm. Heel vaak zul je onder de motorkap niet komen, hoogstens voor de ruitenwisservloeistof, want onderhoud aan de aandrijflijn kan voorlopig enkel uitgevoerd worden door de dealer.  Met de motorkap weer dicht wagen we heel kort een blik onder de auto. Daar zitten namelijk de lithium-ion accu’s, goed voor 370 volt. Met een snellader kan het accupakket overigens in slechts 30 minuten 80 procent geladen worden. Wie thuis of op het bedrijf het gewone stroomnet gebruikt is zes uur kwijt voor een volledige lading. De E-load up! wordt standaard geleverd met een Bosch-laadpunt en twee laadkabels, een voor thuis laden en een voor laden onderweg.

Fun
Genoeg gepraat, nu willen we eindelijk wel eens rijden met de E-load up! Het rijden is zo’n klein en wendbaar autootje heeft altijd al een bepaalde fun-factor, maar de E-load up! voegt daar nog veel plezier aan toe. De auto is natuurlijk heerlijk stil. De lange wielbasis in combinatie met het lage zwaartepunt door de accu’s zorgt ervoor dat de E-load up! als een blok op de weg ligt en nooit heb je het gevoel met een licht, klein autootje onderweg te zijn. De stoelen zitten verrassend goed voor een auto uit dit segment. Ook de rest van het interieur maakt een volwassen indruk, al is deze E-load up! niet ontworpen als bestelauto. Verwacht daarom geen grote opbergvakken bijvoorbeeld. Achter de stoelen zit geen tussenschot maar een rek dat de laadruimte scheidt van het passagierscompartiment. Dat scheelt ruimte maar er komt wel wat geluid van de achteras de cabine in. De E-Load up! is rijk uitgerust, met onder meer Climatronic automatische airco, navigatie-en infotainmentsysteem ‘Maps + More’, elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels, stoelverwarming, warmtewerende én verwarmbare voorruit, elektrisch bedienbare voorportierramen, Hill Hold functie en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening. Fantastisch, maar al die zaken kosten wel energie, en die komt uit hetzelfde accupakket als de aandrijving. Daarom heeft de E-load up! een knop in het dashboard met daarop twee bespaarstanden: Eco en EcoPlus. Als we de eerste inschakelen valt bijvoorbeeld de airco weg, doen we er ook nog EcoPlus bij, dan kunnen we niet meer harder dan 90 km/h en wordt het vermogen beperkt. Energie terugwinnen kan ook, met een B-stand naast de D-stand op de automaat. Met ‘gas los’ remt de auto dan sterk op de motor en is in bijna alle gevallen het rempedaal niet nodig. Sta je stil, dan zit je ook binnen no-time weer op snelheid. Door de traploze transmissie is de acceleratie fenomenaal. 0-60 km/h deden wij in 4,67 seconde! Wel ten koste van kilometers aan actieradius.

Achterin
Als de E-load up! aan de stekker staat, kijken we eens even in de laadruimte. Die is natuurlijk niet groot, met een lengte van 113 cm, een breedte van 95 minimaal en 134 maximaal en een hoogte van 92 cm. In totaal is er echter 990 liter volume en er mag 360 kg geladen worden. Dat is helemaal niet verkeerd bij een auto als deze, waar je toch enkel niet-volumineuze goederen mee vervoert. Aan de achterzijde is er een flinke tildrempel, maar laden kan ook via de twee zijdeuren. Er is een mooie vlakke houten laadvloer. Eronder is plek voor de oplaadsnoeren.

Last mile
De E-load up! heeft een actieradius van 160 km. Theoretisch dan, want in de praktijk ligt dat rond de 120-130 km. En dan moet je echt zelf meewerken door bijvoorbeeld een van de eco-standen te gebruiken en niet te veel op de snelweg te rijden. Beperkt dat niet enorm het gebruiksgemak van deze auto? Ja, maar hij is dan ook echt bedoeld voor in de stad, voor de last mile. Dan is 120 km helemaal geen gekke afstand voor één dag. De boordcomputer in de E-load up! gaf een gemiddeld verbruik aan van 17,1 kWh op 100 km.

De Volkswagen E-load up! is een eigenaardige bestelauto. Hij voldoet bijvoorbeeld niet aan de fiscale wetgeving en valt daarom onder de BPM-regeling. Dat maakt hem duur: de prijslijst start bij 22.140 euro, exclusief BTW. Hij is echter vrijgesteld van MRB en komt in aanmerking voor maximaal 36 procent milieu-investeringsaftrek (MIA), dat kan oplopen tot 3.600 euro. De energie- en onderhoudskosten zijn lager dan bij een fossiele brandstof. Goed calculeren is dus wel van belang, maar dan heb je met E-load up! ook een auto waarmee je nog jarenlang in elke binnenstad van harte welkom bent. Vind je de E-load up! toch te duur, dan is er ook een benzinevariant of een met aardgas (CNG). Die versies zijn fiks goedkoper in aanschaf maar duurder in gebruik. En er zit een uitlaat onder, want ze moeten hun verbrandingsgassen kwijt aan de buitenlucht.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.