Nieuws

Vanaf 2025 gaan veel steden in Nederland op slot voor dieselvoertuigen. De helft van de bedrijven in de service-, bouw- en installatiesector denkt binnen nu en vijf jaar een of meer elektrische bestelauto’s aan te schaffen. Maar, de overstap naar elektrische bestelauto’s is niet eenvoudig vanwege alle spullen die ze vervoeren.

door Walther Ploos van Amstel, Lector Citylogistiek Hogeschool van Amsterdam

De actieradius is voor 85 procent van de ritten geen probleem voor elektrische bestelauto’s. De kosten komen steeds meer in de buurt van de dieselversie en verschillende merken introduceren elektrische modellen. Laadangst is onnodig. Er komen in steden meer laadvoorzieningen bij bouwplaatsen, publieke laadpalen en snellaadstations.

Laadvermogen

Het laadvermogen is echter wel een probleem. Dit is bij elektrische bestelauto’s beperkt tot 700 kg tot 1.000 kg inclusief de passagiers. Gemiddeld heeft een bestelauto 360 tot 400 kg aan boord; materiaal en materieel. Het CBS heeft het onlangs onderzocht. Maar, zo’n gemiddelde zegt in de praktijk weinig. Je zult als monteur meer mee moeten nemen. Dan wordt het hink-stap-sprong van laadpunt naar laadpunt. Je moet er niet aan denken langs de kant van weg stil te komen staan.

‘Travel light’

Bouw- en servicelogistieke bedrijven zullen goed na moeten denken over de voorraad in en de inrichting van hun bestelauto. De bestelauto moet op streng dieet; less-is-more. Veel voorraad in de bestelauto is dode voorraad, vaak achter gebleven na vorige klussen. Ruim dit rigoureus op. De bestelauto van de toekomst is ‘smart’. RFID op verpakkingen helpt bij frequente inventarisatie van de bestelautovoorraad.

De serviceplanning moet meer rekening houden met de actuele voorraad in de bestelauto en de actieradius van de bestelauto. Een goede werkvoorbereiding is cruciaal. Misschien vertelt het apparaat dat onderhoud nodig heeft in de toekomst zelf, via remote diagnostics, wat er nodig is. Dat de vakman als praktijkexpert aan het logistiek stuur is evident.

Ontkoppel monteur en materiaal

Bij het bepalen van de voorraad in de bestelauto (de zogenoemde ‘car stock’) moet niet alleen rekening worden gehouden met de servicegraad en de voorraadwaarde, maar ook met het gewicht van de voorraad aan boord. Er is minder ruimte voor zwaargewichten.
Als er meerdere bestelauto’s met voorraad in een stad rondrijden, beschouw dan die voertuigen als een virtuele stadsvoorraad. Een prima klus voor slimme big data analisten.

Op de fiets

Ook een mogelijkheid is de voorraad aan de rand van de stad (bij logistieke specialisten of de groothandel) en de benodigde onderdelen just-in-time bij de monteur te beleveren. Natuurlijk kan dat met vrachtfietsen. Misschien is de dan bestelauto helemaal niet meer nodig of kan de monteur zelf met een vrachtfiets naar de klus zoals CityServiceBike dat aanbiedt in Utrecht en Amsterdam. Hier liggen kansen voor innovatieve verdienmodellen.

Denk tenslotte ook aan kleinere verpakkingseenheden en lichtere verpakkingsmaterialen. Tenslotte, moet de inrichting van de bestelauto licht gewicht worden ontworpen. Elke kilo telt straks.

Pijnloos?

De transitie van de diesel bestelauto naar de elektrisch bestelauto gaat niet pijnloos. Het vergt stevige aanpassingen in de planning, betere werkvoorbereiding, het voorraadbeheer en van de monteur die uiteindelijk het werk moet doen. Maar, doe je niks, dan kom je straks niet meer bij je klanten… dat is toch ook geen plezierig vooruitzicht?

Een investering in elektrische bestelauto’s is een goed moment om nog eens fundamenteel na te denken over het netwerk, de eigen bedrijfsvoering en mogelijk zelfs het. Het een-op-een vervangen is geen goed idee: kan het ook anders? En, kan het met minder en andere voertuigen? In elk geval is het nieuwe adagium voor servicelogistiek: travel light!


5 reacties op “EXPERTBLOG: Elektrisch rijden? De bestelauto moet op dieet

  1. bouwblogger schreef:

    Hey,
    Interessanten blog!
    Leuk om te lezen.
    Bedankt!

  2. Ik rij als zzp timmerman al sinds Januari 2017 in de electrische bestelbus.
    Het rijdt werkelijk fantastisch en ben nog nooit onder de 20% acculading gekomen (er zit maar een 24kWh pakket in)
    Bij klanten mag/kan ik gewoon aan de 230V laden (zelden nodig)
    Qua laadcapaciteit/laadruimte heb ik wat in moeten leveren, maar ervaar dit niet als hinder (lange voorwerpen gewoon op het imperial)
    Het rijgenot (acceleratie en wegligging), de rijkosten (€0,034 p/km), geen wegenbelasting, veel minder onderhoudskosten en geen co2 uitstoot en elke ochtend een ijsvrije, warme bestelbus met volle accu lading (circa 130km) maken het een plezierige ervaring.
    Oja, pompstation… wat is dat ?
    Gewoon doen dus.

    Voor meer info: volg me op twitter met werkelijke cijfers
    https://twitter.com/NeuTimmerwerken/status/1017787031852810240?s=19

  3. Peter schreef:

    Ik wil dolgraag overstappen op een elektrische bus maar die 4 meter lange aanhanger met steiger , daklift en een pallet zonnepanelen is dan wel een ding.
    De panelen op locatie laten afleveren kan natuurlijk maar ja dan komt er nog steeds een vieze diesel op de stoep. Denk dat het er wel van komt maar moet inderdaad wel anders gaan denken en plannen.
    Maar dat is dan zo hé: m’n klein kinderen wille straks ook nog graag droge voeten …. choices to make.
    Iemand al ervaring met de Renault Master ZE of elektrische VW crafter ?

  4. Arjan Velthoven schreef:

    Ja hoor Peter, de eerste rij-ervaringen met de Master ZE en de elektrische Crafter zijn op Bestelauto.nl te vinden!!

  5. Kevin schreef:

    Ik zelf rijd sinds kort ook elektrisch. Laadpunten breiden zich steeds verder uit en dat is zeer positief. Echter blijven er altijd veel vragen rondom elektrisch rijden. Ben destijds goed geholpen door:
    https://www.zakelijkelektrischleasen.nl/
    Zeker een aanrader. Geeft veel informatie over auto en laadpunten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.