Nieuws

Wanneer je nadenkt over een nieuwe bestelauto, heb je meestal wel een redelijk idee van wat er op je verlanglijstje staat. Misschien is veel ruimte je grootste prioriteit, of een zuinig brandstofverbruik. Je wilt daarbij goed voorbereid zijn op de toekomst: waar wil je, letterlijk én figuurlijk, over tien jaar zijn? En mag je daar dan bijvoorbeeld nog komen met een dieselvoertuig?

door Hielke van der Scheer, sales & marketing director Benelux, Hankook Tires

De toekomst voorspellen kan niemand, maar één ding staat wel vast: welk voertuig je in de toekomst ook rijdt, Hankook Tire denkt continu na over hoe deze optimaal in contact staat met het wegdek. Onlangs vierden we ons tachtigjarig bestaan. Een mooi moment om te kijken wat de afgelopen 80 jaar ons heeft gebracht, waar we staan en hoe we blijven werken aan een duurzame toekomst. Dit is hoe wij naar de toekomst kijken.

Kontrol technologie

Kontrol Technologie staat aan de basis van al onze activiteiten. De K van Kontrol staat dan ook voor Kinetisch, ofwel: beweging. Het is de technologie die in al onze producten van onderzoek, ontwikkeling en productieproces heen loopt. Met als resultaat producten die de prestaties van je voertuig verbeteren, jouw comfort en veiligheid vergroten en beter zijn voor het milieu.

Kunstmatige intelligentie

Het bandentestproces wordt steeds verder geautomatiseerd.  Daarvoor maken we gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en sensorgestuurde zelflerende systemen. In het ontwerp zit zo ontzettend veel data, dat we vrijwel iedere situatie kunnen nabootsen in een simulator, nog voordat een band überhaupt geproduceerd is. En zo kunnen we in de ontwerpfase al bijsturen wanneer dat nodig is. Dat heeft als enorm voordeel dat het ontwerp- en productieproces versnelt. Maar er hoeven ook minder banden de testbaan op, omdat er minder fysiek hoeft te worden getest. En dat scheelt weer in de belasting van het milieu.

Diesel of elektrisch?

In 2025 zijn dieselvoertuigen in veel binnensteden niet langer welkom. Dat heeft grote gevolgen voor een aanzienlijk deel van bestelwagens en dus diens eigenaar. Maar ook voor de bandenfabrikant. R&D doet daarom veel onderzoek naar de verschillen tussen elektrische voertuigen en die met een verbrandingsmotor . Zaken als gewicht en rijgedrag bijvoorbeeld, hebben invloed op wat er van een band gevraagd wordt. Het ontwerp en de samenstelling van de band zorgt ook in de toekomst voor optimale grip, veiligheid en verbruik.

De toekomst is nu

Nog een stapje verder gaat het project Design Innovation, waar nagedacht wordt over transport in het stedelijk gebied van de toekomst. In 2020 resulteerde dat in een modulair ontwerp van elektrisch aangedreven pods die rijden op banden zonder lucht. Deze zogenaamde HPS-cell won afgelopen jaar meerdere prestigieuze designawards. Ook het project The Next driving lab is een bijzonder initiatief, waarbij designers en engineers rijervaringen creëren voor volgende generaties. Banden die gedachten lezen, of banden die zich moeiteloos aanpassen aan veranderende omstandigheden  zoals het weer of de omgeving.

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar Hankook Tire helpt die graag vorm te geven. Wij blijven innoveren om jou de beste rijervaring te geven. We brengen jou graag op een veilige en milieuvriendelijke wijze op weg naar de toekomst.


Over Hielke

Hielke van der Scheer is Sales & Marketing Directeur Benelux bij Hankook Tire Benelux. 54 jaar, getrouwd, twee zonen en een dochter en woonachtig in Ruinerwold. Hij is ruim 31 jaar werkzaam in de automotive sector, als werknemer en ondernemer. Inmiddels al weer twintig jaar ‘bandenman’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.