Native

Grijs kenteken: ook voor privé gebruik?

Naast het gebruikelijke gele kenteken, heb je waarschijnlijk ook wel eens groene of blauwe nummerborden op de weg gezien. Maar een grijze variant, die heb je waarschijnlijk nog nooit voorbij zien komen. Dat kan kloppen: het zogenoemde ‘grijs kenteken’ heeft niks te maken met de kleur van de plaat. Een grijs kenteken kan belastingvoordelen opleveren voor mensen met een bedrijfsbus. Hoe zit dit precies? Wat zijn deze fiscale voordelen van een grijs kenteken? En kan je deze voordelen ook inzetten voor je particuliere bestelbus?

Waar komt de naam ‘grijs kenteken’ vandaan?

Een grijs kenteken is een voertuig dat door de belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf. Maar hoe heeft het grijze kenteken zijn naam gekregen, als het niet werkelijk om een grijs kenteken gaat? Dat komt doordat vroeger de kentekenbewijzen deel 1 bij zakelijke bestelauto’s grijs waren.

Tegenwoordig herken je auto’s met een grijs kenteken doordat de nummerborden beginnen met de letters B of V. De kentekenplaat is verder gewoon geel, net zoals bij de meeste voertuigen in Nederland. Heb jij een bedrijfsbus met een grijs kenteken? Dan kan dit je veel belastingvoordeel opleveren.

Belastingvoordeel met grijs kenteken

Ben jij schilder en vervoer je dagelijks al je verf, kwasten, rollers en gereedschappen naar klanten? Of heb je een hondenuitlaatservice waarvoor je regelmatig de hele regio doorrijdt? Dan kan een bedrijfsbus een uitkomst voor je bieden. Niet alleen is het handig, ook brengt het een aantal fiscale voordelen met zich mee: zo betaal je minder wegenbelasting en geen BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.

Heb je een bedrijfsbus met een grijs kenteken? Dan is het handig om een goede zakelijke autoverzekering af te sluiten. Op die manier is je bus altijd goed gedekt tegen wettelijke aansprakelijkheid. Ook kan je schade aan je bus verzekeren, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken om vervelende kostenposten na bijvoorbeeld een aanrijding, schade of inbraak.

Koop je een auto die ouder is dan 10 jaar? Vaak wordt hiervoor enkel een WA dekking afgesloten. Voor jongere auto’s wordt meestal gekozen voor een WA+ of AllRisk dekking.

Aan deze voorwaarden moeten jij en je bestelbus voldoen

Niet iedereen kan zomaar een grijs kenteken aanvragen. De belastingdienst stelt hier strenge eisen aan. Op die manier wordt misbruik tegengegaan. Aan de volgende eisen moet je voldoen:

  • Je bent een ondernemer met een btw-nummer;
  • Het voertuig staat op jouw naam en jij bent de (rechts)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend;
  • Minimaal 10% van al je zakelijke ritjes rij je in deze bestelbus.

Niet alleen jij, maar ook je auto moet aan enkele voorwaarden voldoen. Je kan bijvoorbeeld niet een normale personenauto op een grijs kenteken zetten, maar het moet echt gaan om een bestelbus. Op de website van de belastingdienst zie je precies aan welke eisen je bestelbus moet voldoen.

Koop jij een nieuwe of tweedehands bestelbus en heb je recht op het grijze kenteken? Dan hoef je zelf niks te regelen: het belastingvoordeel wordt automatisch toegepast.

Krijg ik een grijs kenteken voor mijn particuliere bestelbus?

Soms kan het in privésituaties ook handig zijn om een bestelbus aan te schaffen. Bijvoorbeeld als jij een echte antiekliefhebber bent en wekelijks allerlei winkels en markten afstruint. Of als je een kunstenaar bent en regelmatig jouw werken van A naar B vervoert.

Een nadeel: als je voor privégebruik een bestelbus koopt, kan je helaas niet profiteren van bovenstaande fiscale voordelen. Het belastingvoordeel geldt enkel en alleen voor zakelijk rijden. Wel goed om te weten is dat je geen BPM betaalt wanneer je een bestelbus koopt die ouder is dan 5 jaar.

Voor mindervaliden is het soms wel mogelijk om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Je moet in dit geval aan kunnen tonen dat je afhankelijk bent van de bus. Zodra je dit hebt aangetoond, profiteer je van dezelfde fiscale voordelen van een grijs kenteken als ondernemers.