Native

Als ondernemer kun je ervoor kiezen je auto zowel als particulier of zakelijk te verzekeren. Het gebruik van je auto (privé of zakelijk) heeft invloed heeft op je premie. Maar wat verstaan we precies onder privégebruik? In het artikel staan een aantal praktische verschillen tussen privé gebruik en waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering.

Privé vs. zakelijk gebruik

Al het gebruik wat valt onder woon- en werkverkeer wordt gezien als privégebruik. Rijd je af en toe met zakelijke doeleinden in de auto? dat kan tot maximaal 500 km per jaar. Het op en neer naar werk toe rijden valt hier dus niet onder. Je kunt dan een privé autoverzekering afsluiten.

Je gebruikt jouw auto zakelijk als je de auto of bus bijvoorbeeld gebruikt voor goederenvervoer, betaald personenvervoer, koeriersdiensten of wanneer je een rijschool hebt. Een auto van de zaak die op de balans staat, verzeker je altijd met een zakelijke autoverzekering.

Verschil particuliere en zakelijke autoverzekering

Het grootste verschil tussen een privé en zakelijke verzekering is de manier waarop je verzekerd bent. Zo ben je NIET verzekerd voor zakelijke ritten als je enkel als particulier bent verzekerd. Daartegenover ben je wel verzekerd voor je privé ritten als je zakelijk bent zekerd. Een privé autoverzekering is daarom in de meeste gevallen ook goedkoper dan de zakelijke variant. Dit komt omdat er bij een zakelijke autoverzekering grotere risico’s spelen maar er zijn ook meer mogelijkheden.

Zakelijk verzekerd zijn kent een aantal voordelen; zo kun je bij een zakelijke autoverzekering verschillende bestuurders laten rijden. Ook kun je ervoor kiezen om de btw te verrekenen. Doordat schades in het geval van een zakelijke verzekering ook exclusief btw worden uitbetaald, betaal je een lagere premie na schade.

Net als bij een particuliere autoverzekering biedt een zakelijke autoverzekering verschillende dekkingen. Neem nou een goederentransportverzekering. Deze sluit je af als je de zakelijke auto gebruikt voor goederenvervoer. Zo is er voor ieder transport een aangepaste dekking. Bedrijfsauto’s rijden veel kilometers met vaak meerdere bestuurders. Deze auto’s lopen daardoor meer risico op schade. Dit zie je terug in de hoogte van de autopremie.

Vrijstelling BPM en je bestelauto

De BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) hoef je niet meer voor te schieten bij de koop van een bestelauto. Je krijgt namelijk automatisch een vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent. De Belastingdienst eist wel dat je meer dan 10% van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijdt. Ook moet je de BPM alsnog betalen als je in één van deze situaties zit:

  • Je bouwt de bestelauto om tot personenauto.
  • Je verkoopt je bestelauto aan een particulier terwijl de auto nog jonger is dan 5 jaar.
  • Je onderneming stopt.

Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering kun je ook aangeven dat je de BPM wil verrekenen. De verzekeraar rekent met een cataloguswaarde. Deze waarde wordt verlaagd met het BPM bedrag als je dit aangeeft. Hierdoor betaal je dan minder premie.

BTW aftrek bij je bestelauto

Zoals alle andere zakelijke uitgave kun je BTW aftrekken bij het kopen van je bestelauto. Je telt dan de bestelauto voor de inkomstenbelasting op bij het vermogen van het bedrijf. Bij de koop van een bestelauto wordt er BTW in rekening gebracht. Wanneer je BTW belaste werkzaamheden uitvoert voor je bedrijf, kun je de BTW over de koop van je bestelauto aftrekken. Over privégebruik van de bestelauto moet je wel BTW terugbetalen. Woon-werkverkeer geldt ook als privégebruik. Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering kun je aangeven dat je BTW wilt verrekenen. Dit heeft als voordeel dat de cataloguswaarde wordt verlaagd met het BTW bedrag. Hierdoor betaal je minder premie.

Wegenbelasting

Voor een bestelauto die zakelijk wordt gebruikt gelden lagere tarieven voor de wegenbelasting. Als je als ondernemer voor de omzetbelasting bent geregistreerd, wordt het lagere tarief automatisch toegepast. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en een btw nummer hebben.
  • De bestelauto moet op je naam staan en je moet de rechtspersoon zijn aan wie het btw nummer is toegekend.
  • Meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers moeten zakelijk gereden worden