Nieuws

Volgens de Verkeersveiligheidgroep Nederland (VVGN) in Lelystad sturen steeds meer bedrijven hun bestelwagenchauffeurs op een rijtraining. Dit zijn vaak grote bedrijven. Die zien training als een middel om al voorin de keten de schadelast aan hun bestelautopark in te dammen. Maar de VVGN ontvangt chauffeurs uit de meest onverwachte hoeken. Zo liep Bestelauto recent een morgen mee tijdens een training van chauffeurs van de Voedselbank.

“Van de ruim 45.000 chauffeurs die wij jaarlijks op ons Rijvaardigheidscentrum Lelystad mogen begroeten, is met 20.000 inmiddels bijna de helft bestelwagenchauffeur”, vertelt Collin Bell, commercieel directeur van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. “Dat is ook niet zo gek. Er zijn meer dan een miljoen bestelauto’s in dit land. Daar is een steeds groter deel van werkzaam bij grote bezorgdiensten en web ketens. Ons verhaal richting die bedrijven is dat je zo’n wagenpark met een beetje training van de chauffeurs, veel effectiever en goedkoper runt.”

“Want de chauffeurs zijn overwegend jong, de werkdruk is hoog en het verloop daardoor fors”, geeft Bell als context. “Daar hebben wij als VVGN met speciale trainingen voor bestelwagenchauffeurs op ingespeeld. En met succes. Wij kunnen inmiddels iedereen laten zien dat een goede return on investment van onze training eigenlijk een no-brainer is. Als hij of zij daardoor bij wijze van spreken één spiegel minder kapot rijdt, heb je dat er al uit. En doorgaans zijn de schades en talrijker én fors duurder. Dit nog los van het imago van een bedrijf want de naam staat immers levensgroot op de zijkant?”

Appen achter het stuur

De speciale bestelwagentraining voor jongeren bevat onderdelen die ook in de Ready2drive training van de RCL/VVGN zitten. Het is naast de gebruikelijk noodstop en slip- en gripoefeningen vooral ook een methode om de mindset van jongeren te sturen. “Wij maken ze bijvoorbeeld met slimme leermiddelen en methodiek bewust van wat precies de invloed van appen achter het stuur is op hun rijkunsten. Hetzelfde wat de invloed is van alcohol en drugs. We maken de impact van hun handelen zichtbaar. Je ziet dat dat indruk maakt.”

Opfrissen en meer

Maar de VVGN traint net zoveel andere chauffeurs. “Dat zijn veelal mensen die een bestelwagen voor hun werk nodig hebben. Maar ook steeds meer wat oudere chauffeurs. En niet alleen senioren met campers,” vertelt Collin Bell. “We krijgen steeds meer wat oudere chauffeurs die (weer) op bestelauto’s gaan rijden. Als koerier, als invaller en vaak ook als vrijwilliger. Die mensen hebben veelal na het halen van hun rijbewijs jaren geleden, nooit meer iets aanvullend gedaan. Voor die groep hebben wij een combinatie van een opfrisgedeelte met wat verhoogde rijvaardigheid. Dat werkt. En nagenoeg al die chauffeurs gaan hier na een ochtend met een grijns van oor tot oor weer weg.”

Voedselbank

Collin zijn verhaal gaat zeker op voor de chauffeurs van de Voedselbank De Bilt. Over de reden om een rijvaardigheidstraining te doen, is buscoördinator Jaap Kingma duidelijk. “Onze vrijwillige chauffeurs rijden elke week levensmiddelen van verschillende distributiepunten en supermarkten naar de Voedselbank. Wij hebben een maatschappelijke functie en zijn met onze bestelauto actief in de publieke ruimte. Dus willen we dat onze chauffeurs goed en defensief rijden. Daarbij zijn de meesten van ons wat ouder. Destijds hebben ze dingen geleerd die met de techniek van nu niet meer kloppen of waar andere inzichten over zijn ontstaan. Dan is een opfris- annex verhoogde rijvaardigheidscursus een goede start. Bovendien is het meteen een vorm van groepsbonding”.

Dat inzichten en technieken over de jaren inderdaad veranderen, wordt de deelnemers al vanaf de eerste minuut duidelijk tijdens het hoofdstuk zithouding achter het stuur. Het is voor velen een eye-opener dat die sinds de komst van de airbag nóg belangrijker is geworden. Chauffeur Pieter daarover: “Ik reed altijd met mijn handen in de tien voor twee stand: dat is je ooit zo geleerd. Maar tegenwoordig met die airbags, krijg je bij een ongeluk dan je eigen vuisten in je gezicht geslagen. Dat heb ik mij nooit gerealiseerd. Dus vanaf nu rijd ik in de kwart over drie stand.”

Defensief rijden

Tijdens het theoriegedeelte krijgen de deelnemers ook uitgelegd dat defensief rijden begint met afstand houden. “Daarmee creëer je de mogelijkheid om nog te kunnen handelen bij onverwachte gebeurtenissen. En daarmee de grootste veiligheid voor jezelf en anderen”, is het credo van instructeur Reindert. De voedselbankchauffeurs luisteren belangstellend naar de onderliggende feiten. “Een bestelbus kan niet hetzelfde als een personenauto”, onderstreept Reindert. “Door zijn hogere gewicht en de ongelijke verdeling daarvan rijdt hij anders. Dat merk je in de bocht en met het remmen. Afstand brengt tijd om in te grijpen. Bedenk dat jullie een reactietijd hebben van 2 seconden. Bij 50 km/h is de auto dus al 27 meter doorgereden vóór jij zelfs maar aan het remmen begint!”

Het zijn woorden die indruk maken. En even later ervaren de chauffeurs zelf hoever je nog doorschiet tijdens een noodstop. Vooral écht hard tot in het ABS remmen blijkt een kunst Maar men leert snel en met een positief resultaat op de remweg. “Dit moet je echt een keer gedaan hebben anders geloof je niet dat dit kan,” is de reactie van chauffeur Luc.

Grijns

Even later merken de deelnemers wat er gebeurt als de bus door onderstuur plotseling de bocht niet neemt maar rechtuitgaat. Hetzelfde als de auto met de achterwielen uitbreekt. Daarna volgende slip- en gripoefening waarbij de deelnemers voelen wat er gebeurt als een auto plotseling uitbreekt of te wel slipt. Sommigen spinnen echt 360 graden in het rond. Wat met een bestelauto nog spectaculairder is dan in een personenauto. En inderdaad, na drie uur remmen en sturen, vertrekken de vrijwilligers precies zoals directeur Bell voorspelt heeft: met een grijns van oor tot oor.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.