
Met de T7 Multivan en de ID. Buzz heeft Volkswagen de VW-bus voor particuliere klanten praktisch opnieuw uitgevonden en nog dichter bij de personenauto gebracht. Voor vakwerklieden, winkeliers en dergelijke gelden echter andere prioriteiten en daarom blijft de T6.1 in het gamma. In Duitsland leverde VW een ombouwvariant van T6.1 tot e-transporter. Dat is niet meer mogelijk via VW zelf, maar ABT e-line zet de service zelfstandig door.
Volkswagen Bedrijfswagens zou 4.500 elektrische Transporters door ABT e-line laten bouwen en die grens is bereikt. In het algemeen worden elektrische voertuigen echter steeds interessanter voor bedrijven – ook met het oog op mogelijke rijverboden voor verbrandingsmotoren in binnensteden. De ID. Buzz Cargo biedt niet de maximale laadruimte of een flexibele basis voor speciale carrosserieën die ondernemers soms willen. Daarom blijft ABT de T6.1 ombouwen van dieselbusje naar een met batterij-elektrische aandrijving.
“Deze maatregel is niet alleen bijzonder duurzaam omdat hij aanzienlijk minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan de bouw van een nieuw voertuig, maar heeft ook talrijke voordelen voor de klanten”, verklaart Eric Plekkepoel, CEO van ABT e-Line GmbH. In tegenstelling tot de ABT e-Transporter 6.1, die alleen in bepaalde carrosserievarianten werd aangeboden, kunnen bijna alle modellen worden omgebouwd: met lange of korte wielbasis, met hoog dak of zonder, platformmodellen of chassis met speciale carrosserie. Het basisvoertuig hoeft alleen een diesel met DSG-versnellingsbak te zijn. De technische kerngegevens komen overeen met die van de ABT e-Transporter 6.1. Zijn actieradius ligt tussen 105 en 138 km (volgens WLTP) – afhankelijk van de carrosserie en het gewicht kan dit tijdens de ombouw licht variëren. Dat geldt ook voor het verbruik, dat afhankelijk van de uitvoering voor het complete voertuig tussen 27,0 en 35,8 kWh/100 km ligt. Dankzij de relatief compacte accu met een capaciteit van 37,3 kWh (bruto) blijft de inzetbaarheid van het voertuig onbeperkt. Het piekvermogen van de aandrijving bedraagt 83 kW en het maximumkoppel 200 Nm. In combinatie met de topsnelheid die beperkt is tot 90 km/u, optioneel 120 km/u, resulteert dit in een zuinig verbruik. De volledige laadtijd bedraagt ongeveer 5,5 uur bij een 7,2 kW wallbox, en bij een snellaadstation (CCS) met 50 kW wordt dit in ongeveer 45 minuten bij 80 procent bereikt.
De ombouw is vooral interessant voor voertuigen met een dure ombouw of opbouw zoals vuilniswagens, kippers, koelwagens of hoogwerkers. In het geval van VW T6.1-voertuigen die vanwege een defect toch een vervangende motor nodig hebben, kan de beslissing om om te bouwen naar e-aandrijving ook eenvoudig zijn. Of natuurlijk als de ID. Buzz Cargo te klein of niet veelzijdig genoeg is. Aangezien de levertijden voor nieuwe elektrische voertuigen doorgaans lang zijn en er bij speciale carrosserieën nog meer tijdverlies moet worden gerekend, is er nog een voordeel van de ABT-oplossing: de mogelijkheid om snel te leveren. “De ombouw wordt door ons in slechts enkele dagen uitgevoerd”, zegt Plekkepoel: “Als er geen geschikt voertuig voor de ombouw beschikbaar is, is de tweedehandsmarkt een interessante optie met snelle beschikbaarheid.” ABT geeft geen prijs vrij voor de ombouw, maar wij horen in de wandelgangen dat er gerekend moet worden op zo’n 20.000 euro.