Nieuws

Banden bestelauto’s slecht uit ANWB-test

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van de meerderheid van nieuwe banden voor bestelauto’s. Dat blijkt uit de zomerbandentest 2019 van de ANWB. Slechts vijf van de zestien geteste banden in de maat 215/65 R 16 C halen een voldoende.

Niet één band in de maat 215/65 R 16 C scoort het predicaat ‘goed’ in de test. Van de overige elf banden presteren er twee matig en negen zelfs slecht. Personenbusjes, campers en caravans worden naast gesloten bestelauto’s uitgerust met bestelautobanden. De ANWB maakt zich zorgen, zeker nu het aantal bestelauto’s in woonwijken toeneemt. In Nederland rijden ruim 885.000 bestelauto’s rond, zegt de ANWB. Daarom heeft de ANWB dit jaar (voor het eerst) banden voor bestelauto’s getest, en wel in de maat 215/65 R 16C. Banden voor bestelauto’s worden vaak C banden genoemd, met de C van commercial (bedrijfsauto’s). Bij C-banden is het draagvermogen belangrijk. Van dit soort banden wordt vaak een draagvermogen van ergens tussen de 850 en 1.000 kg per band gevraagd. Bij personenauto’s volstaat meestal zo’n 600 kg per band.

De eisen aan het benodigde draagvermogen beperken volgens de ANWB met name de prestaties op nat wegdek. Dat is volgens de ANWB duidelijk terug te zien in de test. Van de 16 geteste banden halen er maar 5 een voldoende (3 sterren). Geen enkele band haalt een goed (4 sterren). Twee banden komen niet verder dan 2 sterren (onvoldoende) en nog eens 9 banden komen uit op maar 1 ster (slecht). Vrijwel alle banden scoren op droog wegdek wél een voldoende. Het lijkt er sterk op dat bestelautobanden geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik, waardoor dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid.

De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende). De slechtste band uit de test komt op 54 meter (zeer slecht). Een goede band kan een remweg van 38 meter halen. Daarnaast zijn wegligging en grip in bochten bij de meeste banden onder de maat.

De ANWB vindt dat fabrikanten bij de ontwikkeling van bestelautobanden, naast levensduur en brandstofverbruik, meer aandacht moeten hebben voor verkeersveiligheid, met name de prestaties op nat wegdek.

Dat banden op alle testonderdelen goed kunnen scoren bewijst de test in de bandencategorie 185/65 R15 voor personenauto’s. Van de zestien geteste banden halen twee banden het oordeel (goed), de Bridgestone Turanza T005 en de Vredestein Sportrac 5. De overige veertien banden scoren allemaal voldoende.

Bekijk hier de complete resultaten van de zomerbandentest

Bron + Foto’s: ANWB


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.