Nieuws

Citroën presenteert e-Jumpy Hydrogen

Nadat Opel en Peugeot al de Vivaro en Expert op waterstof presenteerden, komt nu ook Citroén met een identieke bestelauto: de e-Jumpy Hydrogen.

De e-Jumpy Hydrogen verschilt echt enkel in naam van de andere twee voertuigen. Ook de e-Jumpy op waterstof is een elektrisch aangedreven bestelauto die is voorzien van een brandstofcel en een oplaadbaar batterijpakket. Dit is de eerste Citroën die met een dergelijke aandrijflijn is uitgerust. Ondanks de nieuwe techniek aan boord is het laadvolume en de capaciteit van de Jumpy volledig intact gebleven. De praktische e-Jumpy Hydrogen heeft een actieradius van meer dan 400 kilometer. De drie koolstofvezel waterstoftanks (druk 700 bar) zijn ondergebracht naast het batterijpakket, onder de voorstoelen, en zijn binnen drie minuten vol te tanken met waterstof. Doordat de e-Jumpy emissievrij rijdt, kunnen zelfstandig ondernemers ook in de toekomst milieuzones in steden binnenrijden om hun werk te doen.

De Citroën e-Jumpy Hydrogen is volledig elektrisch en maakt gebruik van twee elkaar aanvullende energiebronnen. Ten eerste de 45 kW brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit voor de elektromotor die de wielen aandrijft. De waterstof is opgeslagen in drie cilindrische tanks bij een druk van 700 bar. De tweede energiebron is een 10,5 kWh lithium-ion-batterij die in geval van nood – als de waterstof op is – nog voor 50 kilometer stroom kan leveren aan de elektromotor. De batterij neemt de voeding dan automatisch over, maar is vooral bedoeld om extra power te leveren tijdens het oprijden van steile hellingen en tijdens acceleratie. Het batterijpakket wordt automatisch opgeladen door de brandstofcel, zodat altijd voldoende stroom ‘in voorraad’ is. De batterijen worden door het regeneratieve systeem ook bijgeladen tijdens het remmen én kunnen worden opgeladen aan een laadstation voor elektrische auto’s.

De Citroën Jumpy wordt geproduceerd in de zogenoemde SevelNord-fabriek nabij Valenciennes in Noord-Frankrijk. De ombouw tot ë-Jumpy Hydrogen vindt plaats in het brandstofcel-ontwikkelingscentrum van Stellantis Group in Rüsselsheim in Duitsland. De ë-Jumpy Hydrogen is er in twee maten – M van 4,95 meter lang en XL van 5,30 meter lang. Naar verwachting worden de eerste exemplaren van de ë-Jumpy Hydrogen komende herfst afgeleverd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.