Nieuws

Een test op roetdeeltjes bij diesel (bestel)auto’s kan er vanaf volgend jaar voor zorgen dat flink wat auto’s niet meer door de APK komen. Dat is af te leiden uit antwoorden op Kamervragen van minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen.

Het ministerie wil de APK-test aanscherpen omdat de visuele APK-roetfiltercontrole niet altijd effectief is. De nieuwe deeltjestest is veel nauwkeuriger.

Het gevolg van de aangescherpte APK zullen naar verwachting 100.000 tot 125.000 voertuigen (personen- en bestelauto’s) niet langer door de APK komen. Het is volgens de minister niet precies bekend hoe groot het aandeel defecte en verwijderde roetfilters is. “Diverse vlootonderzoeken, die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, lieten een aandeel van 9 – 14 procent zien. Deze steekproeven waren soms echter beperkt van omvang, niet altijd 100 procent representatief en/of er werd een strenger afkeurcriterium toegepast. Met het ruimere APK-afkeurcriterium, dat in Nederland gaat gelden, lijkt een lager aandeel van 8 à 10 procent APK-roetfilterafkeur een reële inschatting. Uitgaande van 1.250.000 APK-plichtige dieselauto’s met roetfilter zullen naar schatting 100.000 à 125.000 voertuigen als gevolg van de nieuwe roetdeeltjestest niet door de APK komen”, aldus de minister

Om door de APK te komen kan bij dieselpersonenauto’s van 2010 en ouder en bij dieselbestelauto’s van 2011 en ouder het roetfilter door de voertuigeigenaar bij de RDW als ‘verwijderd’ worden geregistreerd. In dat geval wordt bij de APK geen roetdeeltjestest gedaan. Dieselpersonenauto’s vanaf 2011 en dieselbestelauto’s vanaf 2012 voldoen alleen met roetfilter aan de eisen voor toelating tot het verkeer op de weg. Bij deze voertuigen zal, net als nu bij de visuele controle, na invoering van de nieuwe deeltjestest het gebrek moeten worden hersteld voordat de auto weer op de weg mag. De Nederlandse restwaarde zal daarom afnemen met ongeveer het bedrag van de hiervoor te verwachten kosten.

Het laten reinigen van een af-fabriek roetfilter kan op verschillende manieren en kost gemiddeld 200 tot 400 euro. Een roetfilter vervangen door een nieuw exemplaar kost inclusief montage tussen 1.000 en 1.500 euro. In plaats van een nieuw filter kan er bij dieselpersonenauto’s van 2010 en ouder en dieselbestelauto’s van 2011 en ouder voor worden gekozen om het filter bij de RDW als ‘verwijderd’ te laten registreren. Het voertuig komt hiermee dan wel in aanmerking voor de roettoeslag in de motorrijtuigenbelasting die met ingang van 2020 in werking treedt. De afweging voor deze keuze is in zo’n geval aan de voertuigeigenaar.

De nieuwe deeltjestest kan een struikelblok worden voor die ‘voertuigeigenaren’. De kosten zijn niet mis en zonder APK kunnen de bedrijfsactiviteiten in gevaar komen. Van een compensatie van kosten wil de minister echter niets weten.

“Kosten voor onderhoud en reparatie maken deel uit van de normale autokosten. Dit geldt voor roetfilters even goed als voor bijvoorbeeld remmen. Als een roetfilter wordt verwijderd om onderhoudskosten uit te sparen, dan wordt dat beschouwd als onjuist uitgevoerd onderhoud, waardoor schade aan het voertuig wordt toegebracht. Op gelijke wijze kan schade aan een auto worden toegebracht door onjuist onderhoud aan de remmen. Als door onjuist onderhoud schade aan een voertuig is toegebracht, dan moet de eigenaar extra kosten maken om het voertuig weer in goede staat van onderhoud te brengen. Indien een roetfilter defect raakt, doordat bijvoorbeeld een scheurtje in het filterelement ontstaat, dan kan dit de voertuigeigenaar (veelal) niet direct worden aangerekend. Echter, dit geldt ook voor andere onderdelen van een auto die defect kunnen raken zonder dat dit direct de schuld van de eigenaar is. Bij herstel hiervan gaat het dan om de normale onderhouds- en reparatiekosten van een (oudere) auto. Er is geen voornemen om eigenaren van dieselauto’s te compenseren als hun voertuig voor de APK wordt afgekeurd doordat het roetfilter niet goed werkt. Net zoals er ook geen sprake is van compensatie voor afgekeurde auto’s waarbij de verlichting niet goed werkt, de banden zijn versleten of de remmen niet goed werken”, aldus minister van Veldhoven.


2 reacties op “Deeltjestest wordt struikelblok bij APK dieselbestellers

  1. rob schreef:

    en elkaar maar gek maken ……

  2. Vincent Rondwijk schreef:

    Ik ben erg benieuwd naar de cijfers van dit jaar en of er daadwerkelijk minder auto’s door de APK keuring zijn gekomen. Mijn auto moet ik volgend jaar weer laten keuren. Ik ga meer over dit onderwerp lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.