Nieuws

De gemeente Groningen en aanpalende gemeente Noordenveld in Drenthe hebben de primeur om als eerste in Nederland een waterstof aangedreven bestelauto in gebruik te nemen. Ze zijn geleverd door de Century Autogroep en Holthausen Clean Technology (HCT).

Groningen kocht een Volkswagen T6 en de gemeente Noordenveld een dubbelcabine VW Crafter. De T6 kwam als dieselversie en is door HCT en Century (de lokale VAG dealer in Groningen) naar elektrische aandrijving omgebouwd. De Crafter is door Century af fabriek als e-Crafter geleverd en kreeg van HCT de waterstoftechniek toegevoegd.

Bij de T6 voor Groningen verwijderde HCT de dieselmotor en verving die door een 116pk (85kW) elektromotor die overigens weer aan bestaande versnellingsbak gekoppeld is. Er kan daardoor naar keuze direct vanuit de derde versnelling worden weggereden of gewoon geschakeld worden. Dat laatste is eigenlijk niet de bedoeling omdat het onder normale omstandigheden weinig toevoegt. Dat HCT de versnellingsbak laat zitten, komt omdat dit de weg vrijmaakt om veilig en efficiënt zware aanhangers te kunnen trekken.

Fuel cell

Maar de grootste innovatie zit in de voeding van de elektromotor. Daartoe heeft de VW een compact vloeistof geconditioneerd batterijenpakket van 25 kW en een waterstoftank van 2.08 kg op 700 Bar. Het waterstof wordt via een 15 kW fuel cell omgezet naar stroom. In feite rijdt de Transporter op waterstof. Het accupakket dient twee doelen. Ten eerste om vermogensvraagpieken op te vangen. Een fuel cell is op zijn best bij een constante afname van stroom maar reageert wat moeizamer op vermogenspieken. Dus als er plotseling veel vermogen gevraagd wordt, springt het accupakket bij. Ten tweede als backup, een eis gesteld door de RDW. Als het waterstof op is en men niet in de buurt kan tanken, kan men nog verder op stroom wat wel makkelijk bij te laden is via een laadpaal of desnoods via de ingebouwde omvormer via het gewone 230 Volt net. Het voertuig is verder in staat de remenergie te regenereren en  terug te voeren naar de accu’s. Accu’s en waterstof zorgen volgens Holthausen voor een range van 250 km. Op alleen op de accu’s komt u 60 km weg.

e-Crafter op waterstof

De Crafter voor de Drentse gemeente Noordenveld is al een e-Crafter met het standaard theoretische bereik van 100 km. Hij beschikt af fabriek over een  85 kW elektromotor en een 36 kWh accupakket. HCT voegt daar een 4,22 kg waterstof tank bij een druk van 700 bar aan toe. Ook hier wordt het gas via een fuel cell omgezet naar elektriciteit. Accupakket en waterstof leveren zo voldoende energie voor een range van 250 km. Het voordeel van de e-Crafter is dat hij gewoon kan laden of op gelijkstroom ook kan snelladen met 50 kW/h. Dan is de accu in 30 minuten weer voor 80 procent vol. “Het verschil met de T6 is dat de Crafter van huis uit al een echte BEV (battery electric vehicle) is en onze waterstoftechniek daar dus als range extender werkt. De Transporter is meer een FEV (fuel cell electric vehicle) die primair op waterstof rijdt en waarbij het accupakket de pieken opvangt en als backup dient,” aldus Aldwin Oechies van Centrury.

De Crafter voor Noordenveld is uitgerust als dubbelcabine. Die is door Snoeks speciaal gemaakt voor de e-versie. Dit in verband met hogere vloer en het hogere gewicht van de auto Dat is de reden dat de achterbank maar plaats biedt aan drie personen tegen vier bij de dieselversies.

Met de aanschaf van de Transporter, is 179.000 euro gemoeid. De auto is onderdeel van de ambitie van Groningen om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Naast de waterstofbus heeft Groningen nu al ondermeer een Streetscooter, een veegmachine en een vuilnisauto laten ombouwen. De stad wil uiteindelijk zijn 20 eigen voertuigen op waterstof hebben rijden dat het zelf opwekt via een zonneweide met momenteel 43.000 panelen. Dat is eind vorig jaar in gebruik genomen. De e-Crafter voor Noordenvelt lift mee op de ontwikkelingen in Groningen omdat die gemeente geen eigen waterstofvoorziening heeft. Dit voertuig kost twee ton.

Century Autogroep en Holthausen Clean Technology beiden uit de provincie Groningen, werken al vijf jaar samen aan het ontwikkelen van emissievrije mobiliteit.


2 reacties op “Eerste bestelauto’s op waterstof in Nederland

  1. RouteXL schreef:

    Een mooie ontwikkeling in de vergroening van logistiek en transport. En een prima aanvulling op de bestaande elektrische auto’s met batterijen. Want het is niet of de ene techniek superieur is of de andere. Beide hebben bestaansrecht en vullen elkaar aan. Helaas is het aantal waterstoftankstations nog erg klein, maar met de zonneweide in Groningen wordt ook daarin een stap gemaakt. Een voorbeeld voor andere provincies en gemeenten die voorop willen lopen.

  2. Frank schreef:

    En waar gaan die tanken dan? volgens mij zijn daar nog geen tankstations….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.