
Ford doet onderzoek naar het potentieel van waterstof als energiebron voor de elektrische E-Transit bedrijfswagen. Het onderzoek zal vaststellen of brandstofceltechnologie kan helpen om een groter emissievrij rijbereik te bieden voor E-Transit-klanten met energie-intensieve gebruiksscenario’s.
Gedeeltelijk gefinancierd door het Advanced Propulsion Centre (APC), zal het Ford-consortium van zes leiders op het gebied van autotechnologie en wagenparkbeheer ook helpen bij het bepalen van de vereiste ondersteunende infrastructuur voor het tanken van waterstof. Ford Pro zal het proefproject gebruiken om zijn conversie-expertise uit te breiden.
Ford verwacht dat de primaire toepassing van brandstofceltechnologie tot zijn recht zal komen in de grootste, zwaarste bedrijfswagen varianten. Zo kunnen deze voertuigen met een hogere energiebehoefte ook emissievrij zijn en tegelijkertijd het rijbereik leveren dat klanten eisen.

In het E-Transit met brandstofcel project werkt Ford samen met diverse deskunigen op het gebied van brandstofcelaandrijflijnen en wagenparkbeheerders, waaronder Ocado Retail. Andere partners in het project zijn BP, dat het waterstofgebruik en de infrastructuurvereisten vastlegt; Cambustion, dat het brandstofcelsysteem test; Viritech, dat opslagsystemen voor waterstof ontwerpt; en Cygnet Texkimp, dat het koolstofvezel voor de drukvaten levert. Samen kijken de partners uiteindelijk naar de businesscase van een E-Transit op waterstof
Brandstofcellen produceren elektriciteit door waterstof uit een tank aan boord te combineren met zuurstof, waarbij de enige emissies water zijn. Het systeem gebruikt de waterstoftank in wezen als een “gasbatterij” om de actieradius te vergroten en sneller op te laden dan de vaste batterijen en op het lichtnet aangesloten laders die gewoonlijk door EV’s worden gebruikt. Dit kan voordelig zijn voor exploitanten met zware toepassingen zoals vervoer over lange afstanden, maximale belastingen, hulpapparatuur zoals koelmachines, en exploitanten met beperkte oplaadmogelijkheden tijdens de werktijd.

Ford doet al sinds de jaren negentig onderzoek naar brandstofceltechnologie, ontwikkelt vele prototypes, verfijnt testvoertuigen in samenwerking met klanten en demonstreerde in 2021 een E-Transit brandstofcelvoertuig op de CENEX Low Carbon Vehicle Show. Op Europees niveau is Ford nog steeds betrokken bij een aantal door de overheid gefinancierde projecten die ook het gebruik van waterstoftechnologieën onderzoeken, zowel voor gebruik met verbrandingsmotor aangedreven voertuigen als brandstofcellen.
Een testvloot van acht Ford E-Transits met brandstofcellen zal gedurende zes maanden rijden tijdens het driejarige project tot 2025. De gegevens van de testvloot zullen inzicht verschaffen in de TCO een grote bestelwagen met een verbeterd emissievrij bereik en een productiviteit die vergelijkbaar is met die van een dieselauto.
De prototype Ford E-Transits zullen worden uitgerust met een brandstofcel met hoog vermogen, in combinatie met een aanzienlijke waterstofopslagcapaciteit, geoptimaliseerd voor veiligheid, capaciteit, kosten en gewicht. Een belangrijk projectonderdeel is de evaluatie van efficiënte en levensvatbare recycling van afgedankte onderdelen.
Het waterstof E-Transit project ondersteunt de ‘Road to Better’ duurzaamheidsverbintenis van Ford, die aantoont hoe de Europese activiteiten van het bedrijf tegen 2035 als eerste regio koolstofneutraal zullen worden. Ford heeft de uitstoot van zijn wereldwijde productiefaciliteiten sinds 2017 met 40% verminderd.