Nieuws

Foto’s + VLOG: Dit is de nieuwe Mitsubishi L200

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) introduceerde afgelopen week in Thailand haar nieuwe L200 pick-up, die in Azië en andere delen van de wereld als Triton door het leven gaat. Bestelauto zat op de eerste rij en kon ook als eerste rijden met de nieuwe pick-up. Die komt volgend jaar zomer naar Nederland.

Mitsubishi koos Thailand om de nieuwe L200 te introduceren omdat daar de op een na grootste fabriek van het Japanse merk staat, in Laem Chabang. Daar worden jaarlijks 184.000 L200’s gemaakt, op het moment dat Bestelauto er was oude en nieuwe modellen door elkaar. Alleen in deze ‘Factory 2’ al werken 6,117 medewerkers. 3,5 kilometer verderop ligt Laemchabang Port, waarvandaan Mitsubishi’s naar 120 landen over de hele wereld, ook Nederland, verscheept worden. Europa is goed voor 27 procent van de Mitsubishi-export die via Laemchabang over de wereld gaat.

Verbeterd
Volgend jaar bestaat de L200 pick-up 40 jaar en de pick-up is toe aan zijn zesde generatie. Met een grootse show in Bangkok werd de L200, in Azië de Triton genoemd, gepresenteerd door MMC CEO Osamu Masuko: “De nieuwe L200 is een van de belangrijkste, wereldwijde, strategische modellen en het succes is van vitaal belang voor de duurzame groei van ons bedrijf. Het model is verbeterd ten aanzien van duurzaamheid, betrouwbaarheid en comfort die continu zijn doorontwikkeld sinds de introductie van de pick-up veertig jaar geleden. Ik ben er volledig van overtuigd dat de nieuwe L200 tegemoetkomt aan de wensen en behoeften van onze klanten over de hele wereld.”

Tough
Een wereldproduct dus. Dat willen we graag even bekijken. Al een dag eerder, aan de productielijn in Laem Chabang, zagen we dat het overall design van de L200 niet wezenlijk veranderd is. De voorzijde is dat wel, met een wat hoger liggende motorkap, bredere wielkasten, een grotere grille en nieuwe verlichting. Een wat hoekig design, maar het geeft de voorheen wat tam ogende L200 een veel stoerdere look. ‘Engineered beyond Tough’, is het motto dat Mitsubishi er zelf aan gehangen heeft. Als we een rondje lopen rond de L200 zien we carrosserielijnen die we al kenden van het vorige model. Ook aan de achterzijde zijn de wielkasten wat breder. Naast de klep van de laadbak zien we nieuwe achterlichten met LED. Naast de handgreep zit een camera, onderdeel van het nieuwe Multi Around Monitor systeem dat, handig bij off-road rijden, een 360 graden beeld rondom het voertuig biedt. De laadbak is niet veranderd, niet in dimensies, en ook niet in laadvermogen. Dat blijft 1.040 tot 1.270 kg. Dat geldt dan voor de Crew Cab (anderhalve cabine) en de Double Cab (dubbele cabine). De Single Cab is natuurlijk wel leverbaar, maar de verwachtig is dat die voor ons land wederom niet leverbaar is. Daar is de animo gewoon te klein voor.

Euro 6
Aan het onderstel van de L200, nog altijd gebaseerd op het ladderchassis, heeft Mitsubishi minimale aanpassingen gedaan. Het remsysteem is krachtiger geworden door de toepassing van grotere remschijven en zuigers in de remklauwen. Het rijcomfort is volgens de fabrikant verbeterd door het gebruik van grotere dempers met meer dempingsvloeistof op de achteras. Verder zitten er nog gewoon bladveren op. De 5-traps automaat is vervangen door een automatische transmissie met zes gangen. De zesgangs handbak is ook nog verkrijgbaar. Motorisch is er niets veranderd. De 2.4 D-ID common rail diesel van 154 of 180 pk ligt nog altijd voorin. Die moet voor Europa nog wel een update krijgen naar Euro 6, maar daar zal te zijner tijd zeker een ‘mededeling over komen’, aldus een wat voorzichtige chief product specialist Yoshiki Masuda. Het ligt voor de hand om te vragen of de PHEV-technologie ook zijn intrede zal doen in de L200, maar daar is het echt nog te vroeg voor. Het duurt zeker nog tot 2025 voor deze techniek qua kracht en efficiency met dieselaandrijving kan concurreren.

Heuvel af
Wie al bekend is met de L200 kan in het interieur een aha-erlebnis krijgen: daar is namelijk niet zoveel veranderd. De luchtroosters en het schakelpaneel hebben een nieuwe omlijsting gekregen en er is wat zachter, comfortabel aanvoelend materiaal gebruikt. Tussen de stoelen vinden we een druk- en draaiknop voor 4WD-selectie. De 4WD-versies van de Mitsubishi L200 zijn uitgerust met Super-Select 4WD voor optimale tractie en rijeigenschappen op elk type ondergrond, of Easy-Select 4WD waarmee eenvoudig kan worden geschakeld tussen verschillende rijmodi voor verschillende typen ondergrond. Dat zijn Sand, Gravel, Mud/Snow en Rock. Die laatste is alleen in 4LLc-stand te gebruiken. De Off-roadmodus stuurt het motorvermogen, de transmissie en de remmen aan om de hoeveelheid wielslip te regelen, de prestaties in het terrein te optimaliseren en tractie in sneeuw en modder te vergroten. Nieuw is ook Hill Descent Control, voor gecontroleerd afdalen van steile hellingen.

Eigen kracht
Bestelauto kan kort met de nieuwe L200 rijden. Dat gebeurt op een kunstmatige off-road course. De rit met de L200 duurt maar enkele minuten, maar is lang genoeg om te merken dat het weggedrag van de L200 verbeterd is door de aanpassingen in het onderstel. Met enkele rake offroad-proefjes merken we dat de 4WD-capaciteiten van de L200 nog altijd prima zijn. Hill Descent Control kunnen we uitproberen op een 5 meter hoge ramp. Wij halen de voet van de rem en de L200 daalt op eigen kracht moeiteloos naar beneden.  De kennismaking is maar kort  en we zetten die graag nog eens voort in een echt off-road terrein, en dat mag ook gewoon hier in Nederland. In het terrein hebben we nu niet goed kennis kunnen maken met de nieuwe veiligheidssystemen van de L200, en dat zijn er nogal wat. Zo is er, Forward Collision Mitigation (FCM),  dat voertuigen en voetgangers kan detecteren; Blind Spot Warning (BSW met LCA) dat bij het wisselen van rijstrook waarschuwt voor weggebruikers in de dode hoek met behulp van een waarschuwingstoon en knipperlicht in de buitenspiegel; Rear Cross Traffic Alert (RCTA), dat op dezelfde wijze waarschuwt voor kruisend verkeer tijdens achteruitrijden en Ultrasonic Misacceleration Mitigation System (UMS), dat helpt ongelukken te voorkomen door verkeerd gebruik van het gaspedaal in krappe ruimtes tegen te gaan, bijvoorbeeld in een parkeergarage.

Dubbele cabine?
De nieuwe L200 komt pas volgend jaar zomer naar Nederland, en daarom zijn specificaties en zeker prijzen nog helemaal niet bekend. We hopen van harte dat Mitsubishi Motors Nederland de tussenliggende tijd goed gebruikt om na te denken over de mogelijkheden van een dubbele cabine op grijs kenteken. Die is in Nederland enkel mogelijk met een chassis- en carrosserieverlenging van circa 35 cm. Misschien moet er ook nog een dakverhoging op de L200. Niet zo fraai misschien, maar het zal de verkoopcijfers van de L200 in Nederland goed doen. Die zijn met 29 (totaal 2017) en 32 (2018 tot op heden) nogal aan de lage kant. Nederland is vanouds geen pick-up land, maar zelfs in onze magere markt doet de L200 het veel minder goed dan de concurrentie. Hopelijk verandert dat met de nieuwe L200.

Alliantie
Dat zou wellicht ook de verkoopcijfers van de Fiat Fullback kunnen opschroeven, want die verkoopt in Nederland nog slechter dan de L200. De Fullback is gebaseerd op de L200 en blijft dat ook voor de nieuwe generatie. “Zo lang beide partijen tevreden zijn over de samenwerking, gaan we daarmee door”, vertelde MMC COO Trevor Mann aan Bestelauto. Mitsubishi hoort tegenwoordig bij de alliantie van Renault en Nissan, maar op de nieuwe L200 zitten helemaal geen componenten van de Renault Alaskan of Nissan Navara, zelfs de uitstekende Multi-Link achterwielophanging van die laatste niet. De alliantie is nog te jong om synergievoordelen nu al te zien op de L200. Zou een volgend model L200 dan gebaseerd kunnen zijn op de Renault-Nissan pick-up? “Nee, dat denk ik niet”, is het verrassende antwoord van Mann. “Het zal eerder andersom zijn. In de alliantie heeft ieder merk zijn eigen expertise om de beoogde voordelen te halen. Die van Mitsubishi liggen onder meer op off-road. Daarom verwacht ik dat bij een nieuw pick-up project van de alliantie Mitsubishi leidend zal zijn.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.