Nieuws

Foto’s: Eerste rit met LEVC VN5

De entree op de Nederlandse markt van het Britse LEVC (London Electric Vehicle Company) is eindelijk een feit. Er zijn drie dealers aangesteld en de VN5 plug-in hybride bestelauto is per direct te koop. Bestelauto kon een middag met de VN5 doorbrengen.

Iedereen met een beetje verstand van auto’s ziet het meteen: die VN5 lijkt van voren wel erg veel op zo’n Londense taxi. Dat klopt, want LEVC bracht in 2018 als eerste de TX taxi op de markt in het Verenigd Koninkrijk. Met veel succes, en nu wordt op dezelfde technische basis als de TX de VN5 bestelauto op de markt gebracht. Die basis is geenszins Brits, want hoewel LEVC voortbouwt op de London Taxi Company (LTC) en al sinds 1908 bestaat, is het sinds 2013 in handen van het Chinese Geely, ook eigenaar van onder meer Volvo Cars, vertelt managing director Martin Rada van LEVC ons. “Geely heeft meer dan een half miljard Britse ponden geïnvesteerd en daarom hebben we nu in het Verenigd Koninkrijk een state-of-the-art productielocatie, waar zowel de TX als de VN5 worden gemaakt”, aldus Rada.

De producten van LEVC moeten duurzaam zijn en het chassis van de VN5 (en ook dat van de TX-taxi en TX-shuttle) is gemaakt van aluminium. Dat is volgens LEVC bij botsingen twee keer zo sterk als staal en veel beter bestand tegen roest en corrosie. De carrosserie bestaat deels uit composiet panelen, die net als het chassis wat lichter zijn dan bij standaard bestelauto’s. De LEVC VN5 is een grote auto, zien we als we er naast staan. Hij is 5,23 m lang, met de spiegels erbij iets meer dan twee meter breed en ook bijna twee meter hoog. De deuren naar de laadruimte openen aan de achterzijde in 60/40 verhouding, de opening van de zijschuifdeur aan de rechterzijkant is 110 cm breed. De lengte van de laadruimte bedraagt 244 cm, de breedte is 157 cm. Er moet ruimte zijn voor 2 Euro2/3 pallets. Het laadvermogen van de VN5 zoals wij hem reden is 630 kg. Het GVW van de PHEV-besteller is 2900 kg.

De VN5 is een PHEV, een plug-in hybride bestelauto. Dat betekent dat hij niet geheel elektrisch is. Hij heeft een accupakket van LG van 31 kWh. Het pakket wordt gevoed door een benzinemotor die dienst doet als generator. De benzinemotor is een 1,5 liter driecilinder motor. De aandrijflijn heeft een piekvermogen van 150 pk en een maximum koppel van 250 Nm. Omdat de benzinemotor de accu’s van stroom voorzien, rijd je altijd elektrisch en zonder hoorbaar motorgeluid. De actieradius puur op de accucapaciteit is 98 km, ondersteund door de ‘generator’ is dat 489 km. Wie kan bijladen moet dat vooral doen, want dat is goedkoper dan benzine in de 36 liter grote tank gooien. Opvallend is dat de VN5 twee laadaansluitingen heeft aan weerszijden van de grille: één CCS-aansluiting en één ChaDeMo-aansluiting. Met wisselstroom kan er met 11 of 22 kW geladen worden via CCS. Op gelijkstroom kan er met CCS of ChaDeMo geladen worden met 50 kW. Met een snellader kunnen de accu’s in 30 minuten weer volledig vol worden geladen.

Zoals gezegd valt LEVC onder eigendom van Geely, net als Volvo Cars, en dat is te zien als we instappen in de VN5. Het stuur, het cluster op het dashboard, het multimedia- en navigatiesysteem, , het volledig elektrische instrumentendisplay, de startknop, de transmissiehendel, het is allemaal afkomstig van de Volvo Group. Best prettig, want dat heeft een bewezen kwaliteit. Ook veel van de veiligheidssystemen en assistentiesystemen als de adaptive cruise control komen van Volvo. Goed geregeld! De stoelen van de VN5 zitten uitstekend en we voelen ons al snel thuis in de auto. Niet alles is van Volvo-kwaliteit. Het dashboard en ook de panelen in de deuren zijn van wat harder materiaal. Benieuwd hoe zich dat houdt op lange termijn. De VN5 moet lang meegaan, twee keer zo lang als een vergelijkbare dieselauto.

Als we onderweg gaan met de VN5, worden we aangenaam verrast door de rij-capaciteiten. De auto ligt mooi stabiel op de weg, mede dankzij zijn lage zwaartepunt door de accu’s. Hij laat zich fijn door het stadsverkeer sturen en heeft een lekker korte draaicirkel van 10,1 meter, heel welkom in de stad. Jammer is dan wel dat de spiegels van de VN5 wat aan de kleine kant zijn voor zo’n grote auto. Met achteruit rijden is er gelukkig een camera voor assistentie, maar verder is het toch een beetje turen in de kleine zijspiegels. Ons model VN5 had een dicht tussenschot dus ook geen mogelijkheid voor een achteruitkijkspiegel.

Er zijn drie VN5-varianten verkrijgbaar, de Business, City en Ultima, die wij hier rijden. Alle VN5-modellen zijn standaard voorzien van Autonomous Emergency Braking (AEB), bestuurders- en passagiersairbags aan de voor- en zijkant, cruisecontrol, een negen inch touchscreen en klimaatregeling met twee zones, evenals 50kW DC-snel laden en minimaal 11kW AC-snel laden. De City-uitvoering omvat voorruitverwarming, parkeersensoren voor en achter, gordijnairbags en Lane Departure Warning (LDW), terwijl het vlaggenschip Ultima standaard is voorzien van een achteruitkijkcamera, luxe stoelen, metallic lak en 22kW AC-laadvermogen.

Er zijn zes optiepakketten verkrijgbaar waarmee klanten hun VN5 kunnen aanpassen aan hun specifieke voorkeuren. Het Comfort-pakket omvat luxe bestuurders- en passagiersstoelen, satellietnavigatie, opbergruimte onder de stoel en voorruitverwarming. Het Safety-pakket wordt geleverd met het informatiesysteem voor verkeersborden (RSI), de Intelligente snelheidsaanpassing (Speed Limit Intelligent Function – SLIF), Lane Departure Warning (LDW) en gordijnairbags.

Daarnaast heeft LEVC met een aantal toonaangevende ombouwers in Europa samengewerkt om ervoor te zorgen dat de VN5 kan worden uitgerust met stellingen, dakdragers, lichtbalken, thermogeregeld transport en andere op maat gemaakte aanpassingen die door klanten in deze sector worden gevraagd. Geautoriseerde partners zijn onder meer Bott, Sortimo, Modul-System en Paneltex. Bovendien zal het voertuig bij de lancering ook verkrijgbaar zijn met een reeks accessoires, waaronder stoelhoezen, matten en houders voor mobiele apparaten zodat klanten hun voertuigen kunnen personaliseren en beschermen. De prijslijst van de VN5 begint bij 52.450 euro. Daarvoor krijgt je overigens altijd standaard 5 jaar garantie op de auto en 8 jaar op het accupakket (of 240.000 km). De onderhoudsinterval is vastgesteld op 40.000 km. Met Mobility Centre, Stern en Harrie Arendsen zijn er inmiddels drie dealers in Nederland.

De LEVC VN5 is een fraai stukje engineering en wellicht als PHEV een uitkomst voor iedereen die nog twijfelt over een volledig elektrische bestelauto. De VN5 is dat niet, hij stoot nog altijd 21 gram CO2 per km uit. Daarmee is hij in principe niet welkom in de zero-emissie zones zoals die vanaf 2025 in Nederland gaan gelden. In het derde kwartaal van 2021 komt LEVC met een geo-fencing optie voor de VN5, maar zelfs dan is toegang niet gegarandeerd. Martin Rada van LEVC zegt dat het met beleidsmakers in gesprek wil om toch toegang tot emissievrije zones te kunnen garanderen. Ook deelname aan de SEBA-subsidieregeling voor EV-bestellers zit er niet in voor de VN5. Een goed gesprek met de overheid dan wel lobbygroepen is raadzaam, weet LEVC. Een beetje coulance zou beleidsmakers sieren, want deze taxi annex bestelauto kan fors bijdragen aan een schonere lucht in stedelijke gebieden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.