
Volkswagen liet op de vakbeurs IAA Transportation eerder dit najaar voor het eerst de nieuwe Amarok pick-up zien. In Zuid-Afrika kon Bestelauto voor het eerst echt kennismaken met de Amarok en natuurlijk ook uitgebreid met dit nieuwe ‘bakkie’ rijden.
De Amarok is een van de eerste producten die voortkomen uit de strategische samenwerking tussen Ford en Volkswagen. Tijdens het rij-evenement werden de mensen van Volkswagen wat ongemakkelijk als je al te vaak ‘Ford’ zei, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Natuurlijk, de Amarok wordt net als de Ranger gebouwd in de Silverton-fabriek in Pretoria. En het chassis en het onderstel, en ook de aandrijflijn van de Amarok is afkomstig van Ford. Maar tegen iemand die niet weet van de Ford-VW alliantie kun je makkelijk zeggen dat de nieuwe Amarok een echte Volkswagen is.
Hemelsblauw
Want de Duitsers hebben er alles aan gedaan om de nieuwe Amarok een echt eigen gezicht te geven. Dat zien we duidelijk als we op een stralende morgen bij een hele rij nieuwe Amaroks staan, die bijna net zo blauw zijn als de Afrikaanse hemel. De tweede generatie Amarok, van de eerste werden er overigens sinds 2010 ruim 800.000 verkocht, heeft een robuuster, veel stoerder voorkomen. Dat zie je vooral goed aan het front, met een hoog opgetrokken neus met imposante grille. Daarin zijn horizontale chromen details verwerkt die de auto nog breder laten ogen. Het geeft de Amarok echt Volkswagen-design, VW heeft het zelf over DNA, maar de stroken zijn ook onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen, want ze beschermen bijvoorbeeld de lak en de fraai ogende, standaard gemonteerde LED-lampen. De Amarok is gegroeid in lengte, met 9,6 cm, tot 535 cm. De wielbasis is ook gegroeid, maar dan met 17 cm, tot 327 cm. Het zorgt ervoor dat de pick-up, of ‘bakkie’ in het Afrikaans, minder overhang aan de voor- en achterzijde heeft, met grotere aan- en afloophoeken. Dat komt de offroad dynamiek van de Amarok ten goede. De blauwe Amarok die voor ons klaar staat is een Aventura, de meest luxueuze versie. Een dubbele cabine is standaard.
Eigen stijl
Die cabine, dubbel of niet, ademt ook al het Volkswagen-DNA. Het stuur, de stoelen, zo’n beetje het hele interieur, inclusief het dashboard, alles voelt VW. “We hebben ook daadwerkelijk ons eigen interieur in de Amarok gezet”, legt Dominik Krug van het designteam uit. “Alleen het infotainmentscherm, dat vonden we heel fraai dus dat hebben we overgenomen.” Dat scherm zit centraal in het dashboard en is in onze Aventura 12 inch groot. Het systeem laat zich makkelijk bedienen, met touchscreen, maar voor veel voorkomende functies als audio en klimaat zijn ook knoppen aanwezig. Het verticale scherm is bijzonder prettig in de navigatiefunctie, die we veelvuldig nodig hebben tijdens onze roadtrip door de Kaapregio.
Lekker een V6
Voor de nieuwe Amarok is er keus uit drie dieselmotoren. Twee 2.0 TDI’s met vermogens van 170 en 205 pk. Die laatste heeft overigens een dubbele turbo. En de topper is de 3.0 V6 TDI van 241 pk. U raadt het al: die ligt voorin de Aventura die wij mee krijgen. Daarom kunnen we al snel genieten van de kracht van deze motor, en zeker van zijn 600 Nm aan koppel. Dat trekt lekker door op de Afrikaanse binnenwegen, waar overigens stevig op snelheid wordt gecontroleerd. Naar schakelen hoeven we niet om te kijken want onze Amarok heeft de tientraps automaat. Die werkt goed samen met de V6, maar soms vinden we ‘m iets te lang wachten voor hij opschakelt en daardoor maken we dan meer toeren dan nodig. Desondanks komen we na onze ritten van bij elkaar vele honderden kilometers uit op een gemiddeld verbruik van 1 op 10. Al rijdend denken we na over diesel, het woord dat je in Nederland bijna niet meer mag zeggen. Het moet toch maar, want op een elektrische of zelfs hybride-aandrijving van de Amarok zullen we nog een tijdje moeten wachten. Volgens Volkswagen wordt er wel gedacht aan (deels) elektrische aandrijving, maar meer ook niet. Belangrijkste struikelblok van een mogelijke e-Amarok is het beperkte aanhangwagengewicht, volgens VW een essentieel onderdeel van een pick-up.
















Boem is ho
De nieuwe Amarok heeft meer dan 20 nieuwe rijassistentiesystemen. Nieuw is ACC+ Adaptive Cruise Control, dat zich aanpast op verkeersborden. Het gedraagt zich zelfs op de soms rommelige Afrikaanse wegen prima en geeft rust tijdens het rijden (en het zorgt voor het achterwege blijven van bekeuringen). Minder enthousiast zijn we over Front Assist. In dorpjes en op bergwegen waarschuwt het soms al met luide signalen voor een aankomende botsing, terwijl die letterlijk nog ver weg is. Maar goed, de Amarok die wij reden was nog een pre-production model, dus wellicht kan de software nog wat gefinetuned worden. De rij-eigenschappen van de Amarok zijn goed te noemen. We reden de Amarok zonder belading en dat zorgde ervoor dat de auto soms wat onrustig voelde als we oneffenheden in de weg tegenkwamen. Hopelijk is dat mèt lading verdwenen. We laten onze co-driver ook een stuk rijden en nemen dan zelf even plaats op de achterbank, in de dubbele cabine. Daar moet dankzij de gegroeide wielbasis meer ruimte zijn dan voorheen. Het klopt dat de leuning van de bank niet meer zo rechtop staat en de benen kunnen we ook goed kwijt. De voeten zitten echter een beetje klem onder de voorstoel. Het is comfortabel, maar het had nog beter gekund.
Laadvermogen
Natuurlijk moeten we ook even in het ‘bakkie’ kijken, in de laadruimte dus. De achterkant van de Amarok ziet er minstens zo fraai uit als de voorkant, met de letters ‘AMAROK’ fraai in reliëf op de achterklep. Die openen we met de hand. Het altijd lastig te bedienen roldeksel gaat bij deze Aventura open met een druk op de knop van de afstandsbediening. Luxe hoor. De laadlengte van de bak is 162 cm (met de klep dicht). Er is ruimte voor een europallet. De enkele-cabineversie kan ook twee europallets kwijt, maar deze komt niet naar Nederland. Maar niet getreurd: achterin de dubbelecabine versie mag maar liefst 1160 kg aan lading mee. Dat is fors meer dan bij de vorige generatie. Aan een eventuele trekhaak mag maar liefst 3.500 kg worden gehangen.
Offroad
Een pick-up moet natuurlijk ook goed offroad kunnen rijden, en dat kunnen we in Zuid-Afrika naar hartenlust doen. Onze Aventura heeft 4Motion, met inschakelbare tweewiel- en vierwielaandrijving en natuurlijk de keus uit 4H en 4L. Daarnaast zijn er nog zes rijmodi die zijn te selecteren voor zo’n beetje elke ondergrond dan wel wegsituatie. Tijdens de door VW geselecteerde offroad-route kunnen we de Amarok redelijk aan de tand voelen. Hij gedraagt zich prima, maar wordt nergens echt uitgedaagd. Dat doen we een andere keer graag nog eens over.
Dat neemt echter niet weg dat de nieuwe Amarok een forse stap voorwaarts is van de eerste generatie, al was het alleen maar om design, comfort en gebruiksgemak. Hij is gewoon nog beter geworden, partner of niet. Zoals gezegd is de dubbele cabine de enige versie die naar Nederland komt. Of er dan weer een verlengd chassis nodig is a la Veth voor ons grijs-kenteken, wordt later bekend. Ook precieze specificaties en prijzen voor Nederland worden op een later tijdstip bekend, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar.