Opel heeft maandag de eerste informatie vrijgegeven van de nieuwe Opel Combo. Het gaat vooralsnog om de personenwagenversie, maar interessant is dat de Combo nu wordt gemaakt in samenwerking met de nieuwe eigenaar PSA.
Dat betekent dat de Combo dezelfde basis heeft als de nieuwe Citroën Berlingo en de nog te verschijnen Peugeot Partner. Ook de Combo is dus verkrijgbaar in twee lengtes, 4,40 m en 4,75 m lang. Goed om te zien is dat de Combo echt een eigen gezicht heeft gekregen ten opzichte van de Berlingo (en ook de Partner), een trucje dat PSA al eerder met succes uithaalde bij de Expert en Jumpy. De Combo is echt duidelijk herkenbaar als Opel en de designfeatures van andere modellen van Opel zijn ook goed te herkennen. De Combo wordt gebouwd in de PSA-fabriek in het Spaanse Vigo.










Onderscheidend vermogen is er ook in het interieur. Het dashboard is ergonomisch vormgegeven, met een cockpit waarin de bedieningsorganen goed binnen handbereik van de bestuurder zijn geplaatst. De middenconsole is verdeeld in drie zones. Het bovenste deel is voor het infotainmentsysteem, daaronder zit de bediening voor verwarming en ventilatie en het onderste deel biedt ruimte voor een fles van een halve liter inhoud. Verchroomde accenten op het met leder beklede stuurwiel, op de portiergrepen en de luchtroosters geven het interieur een mooie rijke uitstraling. De Combo heeft diverse onderdelen, zoals het instrumentendisplay en de richtingaanwijzer, van eigen makelij gemonteerd. Daardoor blijft voor de vaste Opel-rijder het vertrouwde gevoel behouden. Slim bedacht van PSA.
Opel laat in tegenstelling tot Citroën nog niets los over de motorisering, anders dan dat er een keus is uit benzine- en dieselmotoren, beide met directe injectie en turbo. Ze zijn gekoppeld aan een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak. Optioneel is een achttrapsautomaat beschikbaar. De verwachting is echter dat de motoren hetzelfde zijn als bij de Berlingo.
De Opel Combo Tour mag tot 1.500 kg aan aanhangwagengewicht trekken. In combinatie met een trekhaak heeft hij Trailer Stability Control (TSC) standaard. Dit systeem is een extra functie om met behulp van het ESP slingerbewegingen van de aanhanger te onderdrukken. Het systeem kan tevens ingrijpen door gas terug te nemen en zelfs te remmen om auto en aanhanger te stabiliseren.
Goed om te zien is dat de Opel Combo leverbaar is met tal van veiligheids- en assistentiesystemen. Zo is er een head-up display, forward collision alert met voetgangersherkenning, Opel Eye frontcamera, adaptive cruise control, Intelligent Speed Adaptation, Advanced Park Assist II en IntelliGrip tractiecontrole. Dit is een optionele, elektronisch geregeld voordifferentieel. Het stuurt de aandrijfkracht naar het voorwiel met de meeste grip om slip te onderdrukken. In combinatie met een automaat past het tegelijk de schakelmomenten en de gasrespons aan. Zo wordt de best mogelijke tractie verkregen en een stabiel weggedrag onder gladde omstandigheden, zoals bij rijden in modder, zand, op nat wegdek en in de sneeuw.