Nieuws

Fiat Professional timmert lekker aan de weg met de elektrificatie van haar gamma. Na de E-Ducato is er nu ook de E-Scudo. Bestelauto toog naar Turijn voor een eerste rit.

Fiat Professional heeft een rijke historie in Turijn. Het Lingotto technisch centrum is wereldberoemd, al was het maar voor de ovale testbaan op het dak. Die is inmiddels geupdate en verrijkt met een duurzaam aandoende tuin. Die geweldige historie heeft echter niet kunnen voorkomen dat Fiat een partner zocht en heeft gevonden in Stellantis, waar ook Citroën, Opel en Peugeot bij horen.

Dat is te zien als we in het Lingotto kennis maken met de nieuwe Scudo en E-Scudo. Dat model is namelijk precies hetzelfde als de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro. En ook nog de Toyota Proace. Fiat Professional heeft zijn best gedaan om de Scudo een eigen look te geven, met een andere grille en het klassiek aandoende beeldmerk FIAT erin verwerkt. En toch geeft het een beetje een wrang gevoel, want is dit nu echt een nieuwe bestelauto?

Ja en nee. Laten we maar gaan rijden, dan vertellen we het onderweg wel. We stappen in een grijze E-Scudo, een gesloten bestelauto met een iets verlengde wielbasis en zowaar wat lading achterin. Volgens het specificatieblad hebben we 75 kWh aan accu’s onder ons hangen, daar moeten we 330 km ver mee komen. Zo ver gaan we helemaal niet rijden, dus geen enkele reden tot range-anxiety. Ook niet als je kiest voor de 50 kWh-versie van het accupakket, want dan kom je nog altijd 230 km ver, meer dan voldoende voor de gemiddelde MKB’er in Nederland.

Heeft Fiat aan het uiterlijk nog iets veranderd voor een eigen look, in de cabine ziet alles er precies hetzelfde uit als bij de andere (e-)bestellers van Stellantis uit deze klasse. OK, het Fiat-logo zit op het stuur, maar daar houdt het dan wel bij op. En ook het rijgedrag van de e-Scudo verschilt in niets van de rest van de familie. Het klinkt wat saai, maar het is nou eenmaal zo. Hetzelfde wil overigens niet zeggen slecht. Het is stil in de cabine, de aandrijflijn reageert goed op het stroompedaal en met de B-knop van de transmissie kunnen we prima energie terugwinnen.

Onderweg parkeren we de E-Scudo even voor een blik in de laadruimte. Daar ligt wat lading in, wat het weggedrag van deze bestelauto nog wat verder verbetert. De laadruimte is extra groot want we rijden met het verlengde model, met wielbasis 328 cm. De dimensies van de laadruimte verschillen natuurlijk in niets van de andere Stellantis bestellers uit dit segment. Het laadvermogen is ook het zelfde maar met 1025 kg zo ongeveer gelijk aan dat van de dieselvariant van de Scudo. Aan een eventuele trekhaak mag 1.000 kg en dat is zeer welkom bij ondernemers, zo weten we inmiddels.

We genieten van onze rit in de E-Scudo, maar als we hem parkeren vragen we ons toch af: hoe gaat Fiat Professional deze E-Scudo onderscheidend in de markt zetten? Luca Marengo, global CV manager bij Stellantis: “Ons sterke dealernetwerk heeft altijd in ons voordeel gewerkt, dat zal ook nu het geval zijn. En voor de concurrentie uit eigen huis hoeft Fiat Professional ook niet bang te zijn. Het is zeker geen belemmering voor succes. Kijk maar naar de laatste Talento, die samen met een andere partner gemaakt werd. En de vorige generatie Scudo was ook al een samenwerking met PSA. Dus ik zie geen struikelblokken. Ook kunnen we klanten goed begeleiden in de e-transitie. Daarvoor hebben we binnen Stellantis Free2Move, waarbij we onder meer charging en andere fleetvraagstukken kunnen oppakken voor klanten.”

De nieuwe Fiat Scudo is er behalve als volelektrische bestelauto ook met een dieselmotoren. Er is een 1,5 liter diesel met 102 of 120 pk, met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Ook is er een 2.0 liter diesel met 145 of 177 pk. Die eerste variant is er naar keuze met de zesversnellings handbak of de automaat, de 177 pk is er alleen met de automaat, voorzien van 8 versnellingen. De dieselScudo is er vanaf 21.945 euro. Wie elektrisch wil rijden met de e-Scudo, moet minimaal 31.745 euro meebrengen voor de 50 kWh-versie. Wie het accupakket van 75 kWh wil, moet minimaal 40.145 euro uit de spaarpot halen.

Fiat kan nu optimaal profiteren van de slagkracht van het Stellantis-concern. Zo krijgt ook Fiat de beschikking over de Hydrogen-versie, met brandstofcel als range extender, voor de Scudo, net als Citroën, Opel en Peugeot dat hebben voor hun bestellers. Stellantis zegt dat Fiat de waterstof-Scudo binnen enkele maanden zal worden gepresenteerd. Wij gokken op een lancering op de IAA Transportation beurs in Hannover, in september. Voor het hogere segment van de Ducato wordt 2024 als lanceringsdatum aangegeven.

Over de Ducato gesproken: de nieuwe versie van de Ducato, die we vorig jaar zomer al reden, is nu helemaal volgehangen met ADAS assistentiesystemen. Met de nieuwe Ducato kunnen we kort rijden en de systemen uitproberen. Zo is er nu Adaptive Cruise Control met Stop&Go-functie, wat zelfs in de Turijnse binnenstad handig en bruikbaar blijkt. Lane Keep Assist en Traffic Jam Assist zijn zowel op binnenwegen als op de snelweg bruikbaar. Deze drie systemen maken de Ducato Level 2 op het gebied van autonoom rijden. De uitgebreide specificaties van het bestuurdersassistentie- en parkeersysteem worden aangevuld door de Digital Central Mirror, die het zicht naar achteren digitaal verbetert en toont ter vervanging van de betreffende spiegel, plus het ESC-systeem (Electronic Stability Control) met zijwindassistent, Trailer Stability Control en Active Park Assist, de laatste een semi-autonome assistent voor parallelle en loodrechte parkeermanoeuvres. Al die systemen zorgen ervoor dat EuroNCAP zo tevreden is over de Ducato dat hij de platinum rating heeft gekregen. En daarmee is hij officieel de veiligste bestelauto van Europa.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.