
Stellantis, het concern waar tegenwoordig Citroën, Opel, Peugeot en tegenwoordig ook Fiat onder vallen, zet voor haar bestelauto’s in op meerdere brandstoffen. Naast de verbrandingsmotor en de batterij-elektrische aandrijflijn is er nu ook de combinatie van elektrisch met een brandstofcel. Waterstof dus. Bestelauto kon als eerste rijden met de waterstofbesteller.
Een bestelauto op waterstof. En dan ook nog een van Stellantis, dat nog niet zo lang geleden, in 2020, de batterij-elektrische versie van de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Combo in de markt zette. Dat trio werd onlangs nog uitgebreid met de Fiat E-Scudo. Toch kiest Stellantis ervoor om nu al een versie met een brandstofcel op de markt te brengen. De auto heeft zelfs al proefgedraaid bij grote fleetowners als Suez, Michelin en Miele. “Er zijn echter goede redenen om nu met een e-besteller met brandstofcel te komen”, vertelde Stellantis CEO Carlos Tavares ons hoogstpersoonlijk. “Er zijn bedrijven die niet genoeg hebben aan een actieradius van 330 km, het maximale wat onze elektrische midsize-van haalt. Denk aan bijvoorbeeld servicebedrijven, die bijna 24/7 werken. Dan is een grotere actieradius en snel tanken een oplossing. We weten dat grote fleetowners overwegen om zelf een waterstof tankpunt aan te leggen. Dat is kostbaar, maar we kunnen helpen met de financiering.”
Fuelcell
Het e-Hydrogen evenement was georganiseerd in Rüsselsheim, bij het hoofdkwartier van Opel. Daar was een goede reden voor, want daar worden de BEV-bestellers van Stellantis omgebouwd naar waterstofauto’s. De kant-en-klare e-Jumpy’s, e-Experts en Vivaro-e’s worden vanuit de Sevel-Nord fabriek naar Rüsselsheim gebracht en daar omgebouwd. Het batterijpakket verdwijnt en wordt vervangen door waterstoftanks. Tevens wordt het fuelcell pakket ingebouwd, netjes onder de motorkap. De e-Hydrogen bestelauto’s van Stellantis hebben een brandstofcel van 45 kW, de waterstoftanks hebben een capaciteit van 4,4 kg. Gebleven is de 100 kW elektromotor. Helemaal vrij van een accu is de e-Hydrogen niet, want hij heeft nog een oplaadbare 10,5 kWh accu. Die heeft een actieradius van 50 km. Samen met de actieradius van de brandstofcel, 350 km, komt de totale actieradius op 400 km.
Regenereren
De e-Hydrogen besteller is verkrijgbaar in twee lengtes, 4,95 m of 5,30 m. Wij kiezen voor een L1-versie van de Citroën e-Jumpy Hydrogen. Aan de auto zelf is, behalve aan de badges, aan niets te zien dat het een waterstofauto is. Of toch, we menen te zien dat hij aan de achterzijde iets hoger op zijn wielen staat. We rijden de e-Jumpy Hydrogen door stad, regio en ook over de snelweg en kunnen qua rijgedrag eigenlijk geen verschil ontdekken met de batterij-elektrische versie. De auto is iets lichter dankzij het ontbreken van een zwaar accupakket. Ook met de e-Hydrogen kunnen we met de B-knop van de automaat regenereren en energie terugwinnen voor de accu. We stoppen onderweg een keer om even achterin de laadruimte te kijken. De achterzijde is inderdaad wat hoger, want de tildrempel is zo’n 65 cm, ongeveer 9 cm hoger dan bij de BEV-versie van de Jumpy die we eerder reden. De (overigens lege) laadruimte is van dezelfde dimensies als bij andere versies van deze bestelauto. Er mag 1000 kg aan lading mee, aan een eventuele trekhaak mag ook 1000 kg hangen.
Snel tanken
Op onze rit is een tankstop ingepland. Bij een Shell station is ook een waterstofpomp. Tanken gaat heel eenvoudig, eigenlijk hetzelfde als met LPG of CNG. We vullen de halflege tanks met 2 kg waterstof voor ongeveer 25 euro. Met een druk van 700 bar zitten de tanks in anderhalve minuut weer vol, een nette prestatie en toch een andere ervaring dan de auto minimaal drie kwartier aan een snellader moeten hangen.
Het snelle tanken is volgens ons het grootste voordeel van de waterstofbestellers van Stellantis. De ‘hulpaccu’ kan worden opgeladen aan een wallbox, maar ook aan het normale stopcontact. De 10,5 kWh grote accu treedt in werking wanneer de waterstoftanks leeg zijn. Met een actieradius van 400 km komt de e-Hydrogen slechts 70 km verder dan de BEV-versie.


















Waterplas
De e-Hydrogen is twee tot drie keer duurder dan een BEV-besteller van Stellantis. Het concern zet de e-Hydrogen eerst in Duitsland en Frankrijk op de markt, omdat die landen bij elkaar zo’n 200 waterstoftankstations hebben. Nederland heeft er momenteel tussen de 10 en 15. Redelijk dekkend, en daarom moet ook voor Nederland de e-Hydrogen beschikbaar moeten zijn. Dat bevestigt Xavier Peugeot, hoofd LCV bij Stellantis, aan Bestelauto. “We kijken graag naar de mogelijkheden in landen waar bedrijven geïnteresseerd zijn in onze FCEV-bestelauto, zeker als er, zoals in Nederland, een goed netwerk is. We beginnen met deze waterstofbestellers met een paar druppels in Duitsland en Frankrijk, maar het moet zich natuurlijk tot een waterplas uitbreiden over Europa. Dat is ons uiteindelijke doel.”