Mercedes-Benz heeft dinsdag in Duisburg het doek afgetrokken van haar nieuwe Sprinter bestelauto. De auto is volledig nieuw vormgegeven en is meer dan ooit voorzien van connectiviteitsservices die bestuurder en fleetmanager makkelijker moeten laten werken. De nieuwe Sprinter is per direct te bestellen en staat vanaf juni 2018 in de dealershowroom. Prijzen beginnen bij 20.990 euro.
Mercedes-Benz had in haar preview eind vorig jaar natuurlijk al veel weggegeven over de connectiviteit en ook het dashboard. Daarom richten we ons nu eerst op het uiterlijk van de auto. Dat is ontworpen door de Nederlandse designer Bertrand Janssen, die ons graag liet zien dat de gehele koets nieuw is, ook al lijkt hij in eerste instantie veel op zijn voorganger. Om bij de voorzijde te beginnen: de motorkap ligt duidelijk hoger dan voorheen en eronder is de grille volledig nieuw. Al eerder hoorde Bestelauto dat deze stijl van grille ook zal worden toegepast op andere Mercedes bedrijfswagens. De koplampen zijn wat platter geworden maar doordat de grille wat groter lijkt (door de motorkap) kan een licht Amerikaans voorkomen hem niet ontzegd worden. Dat is ook niet onlogisch, want ook in het land van Donald wordt de Sprinter geproduceerd en verkocht. De scherpe vouw in de zijkant van de vorige Sprinter is verdwenen en vervangen door lichte welvingen, die de auto een wat zachtere uitstraling geven. Het zal goed zijn voor de aerodynamica. Aan de achterzijde lijkt niets veranderd, behalve dan de achterlichtunits.
De nieuwe Sprinter is er als gesloten bestelwagen, Chassicabine, Chassisdubbelcabine, personenversie Tourer en als wat de Duitsers heel fraai ‘Triebkopf’, een cabine een kaal chassis, zeer geschikt voor camperopbouw. Natuurlijk zijn er ook drie carrosserielengtes van de gesloten versie, plus verschillende cabinevarianten, gewichtsklassen, laadruimhoogtes en uitrustingsopties. Mercedes zegt maar liefst 1.700 verschillende versies te kunnen leveren. De nieuwe Sprinter heeft achterwielaandrijving, vierwielaandrijving maar voor het eerst ook voorwielaandrijving. Daarmee is de Sprinter de laatste in zijn segment die dat krijgt. Het is wel zo dat de motor bij de voorwielaangedreven versie dwars ligt in plaats van in de lengterichting. Voordeel van de voorwielaandrijving is behalve meer om- en opbouwmogelijkheden en een betere ergonomie ook een 50 kilogram hoger laadvermogen dan de achterwielaangedreven versie. Bovendien heeft hij een 80 millimeter lagere laaddrempel. De Sprinter heeft twee nieuw ontwikkelde tranmissies voor de voorwielaangedreven varianten: een de 9G-TRONIC negentraps automatische transmissie met koppelomvormer, die standaard gemonteerd zal worden in de Benelux, maar niet op Economy- en Functional-uitvoeringen, plus een nieuwe zesgangs versnellingsbak. De 7G-Tronic blijft leverbaar voor de achterwielaangedreven plus vierwielaangedreven Sprinter.





















De Sprinter krijgt twee motoren, die we al kennen van de vorige generatie, al is de 2.1 liter dieselmotor wel elektronisch geupdate. Voor de achterwielaangedreven versie zijn er vermogensvarianten van 114, 143 en 163 pk, de voorwielaangedreven versie heeft 114, 143 en 177 pk, al is de laatste voorbehouden voor de campervan. De 3.0 liter V6 diesel van 190 pk blijft ook leverbaar. De elektrisch aangedreven eSprinter werd wel in Duisburg gepresenteerd maar komt pas in 2019 op de markt. De aandrijflijn is hetzelfde als die van de eVito en de prestaties zullen dan ook overeenkomen.
Het interieur van de Sprinter hadden we al eerder goed bekeken. Nu pas zien we dat het multimediasysteem in de rijkst uitgevoerde versies voorzien van het MBUX systeem, dat onlangs werd gepresenteerd op technologiebeurs CES in Las Vegas. Het past wonderwel bij de internetconnectiviteit die Mercedes biedt op de nieuwe Sprinter. Niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor de fleetmanager. Mercedes PRO connect verbindt de fleetmanager met alle voertuigen en chauffeurs in het wagenpark. Hij kan online opdrachten beheren en vrijwel in realtime informatie opvragen over de locatie van een voertuig, het brandstofniveau en de onderhoudsintervallen. Er zijn af fabriek acht pakketten leverbaar voor de Sprinter. Voor Mercedes PRO connect zijn diverse services beschikbaar, zoals Voertuigstatus, Voertuiglogistiek, Wagenparkcommunicatie, Onderhoudsmanagement, Digitaal rittenboek, Ecomonitor & Rijstijlmonitor. Deze voorzieningen zijn niet het meest geliefd bij gebruikers maar ze worden wel steeds belangrijker want ze kunnen daadwerkelijk bijdragen aan een efficiënter gebruik van het wagenpark. Toch geloven wij dat PRO connect vooral interessant is voor de grotere fleets en dat de ZZP’er met één auto er minder gebruik van zal maken.
In het interieur zien we ook nog een modulair opbergconcept, inclusief houder voor telefoon of tablet. De smartphone kan overigens nu draadloos worden opgeladen in de cabine. Mercedes-Benz gaat er prat op de Sprinter ook betreft veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Voor de nieuwe Sprinter zijn meerdere elektronische assistentiesystemen beschikbaar, zoals adaptieve cruisecontrol, high-performance led-koplampen met grootlichtassistent, dodehoekassistent met Rear Cross Traffic Alert (standaard), actieve spoorassistent, parkeerpakket met 360°-camera en regensensor met geïntegreerd ruitenwissersysteem WET WIPER SYSTEM (standaard) voor optimaal zicht tijdens het wissen.
In april hopen we de eerste meters met de nieuwe Mercedes-Benz Sprinter te kunnen maken. In juni staat de Sprinter bij de dealer maar hij is nu al te bestellen. De prijs van 20.990 euro is voor 211 CDI GB L1 FWD in de Economy-uitvoering, met een handgeschakelde zesversnellingsbak.