Nieuws

De nieuwe Renault Kangoo is voorzien van een elektrische aandrijflijn. De grote broer Master heeft een update gekregen en gaat nu met een groter accupakket de wereld in. Bestelauto kon als eerste met de nieuwe elektrische, emissievrije bestelauto’s rijden, die vanaf nu door het leven gaan met het label ‘E-TECH Electric’.

Het is dit jaar precies 10 jaar geleden dat Renault de International Van of the Year Award won voor de Kangoo ZE. Dat was ook al een elektrische bestelauto, een echte pioniersrol vervulde deze auto voor Renault en eigenlijk alle elektrische bestelauto’s daarna. Sindsdien zijn er 70.000 stuks van de Kangoo ZE verkocht.

E-TECH

Voor de nieuwe elektrische Kangoo zijn de ZE-logo’s verdwenen en vervangen door E-TECH, dé term voor alles wat elektrisch is bij Renault. De auto ziet er net zo uit als de Kangoo met verbrandingsmotor. Die aandrijflijn is vervangen door een elektromotor van 90 kw/120 pk met een koppel van 245 Nm. Dat geeft voldoende power, merken we al in en rond Vineuil-Saint-Firmin, waar we met Renault te gast zijn. De Kangoo E-TECH Electric komt goed mee in het verkeer en reageert goed op het stroompedaal. Regenereren van energie kan met de stand B van de automaat. Er zijn drie standen, maar zelfs in B3 vonden wij de remkracht niet echt heel sterk. Dat kan echter ook liggen aan de nog volle accu’s bij het vertrek. De regeneratie wordt vaak sterker als de accu’s leger worden. Deze Kangoo heeft een nieuwe lithium-ion batterijpakket van 45 kWh, bestaande uit acht onafhankelijke en eenvoudig te herstellen modules. De actieradius van 300 km (WLTP) is erg netjes, daar kun je een dag lang goed mee werken. Het opladen van de accu’s kan met 11 kW 3-fase lader of een 22 kw 3-fase lader. Snelladen kan met een 22 kW lader in combinatie met een 80 kW DC-snellader. De accu’s zitten dan in 30 minuten weer voor 170 km vol. Met een 11 kW laadpunt duurt opladen van 15-80 procent 2 uur en 40 minuten.

Warmtepomp

Het interieur van de Kangoo kennen we al langer. Dat is prima. We genieten van het scherm dat de achteruitkijkspiegel vervangt, want dat geeft een veel beter beeld van de situatie achter de auto dan welke spiegel dan ook. Superfijn is ook de cruise control, dat een relaxter rijgedrag mogelijk maakt. Het is ’s zomers warm in Frankrijk maar de airconditioning snoept niets af van de accucapaciteit. De Kangoo E-TECH Electric heeft namelijk een warmtepomp. Deze maakt verwarming in de winter en koeling in de zomer mogelijk door te fungeren volgens het principe van omkeerbare airconditioning. De verwarming voedt de cabine met de warmte die van buiten worden teruggewonnen, terwijl de airconditioning de koele lucht uit de cabine haalt om deze buiten de auto af te voeren.

Specs

We zetten de Kangoo ook even aan de kant om te kijken in de laadruimte. Die is hetzelfde als bij de normale Kangoo. De L1-versie biedt een laadvolume tot 3,9 m3, een laadvermogen van 527 kg en een maximum trekgewicht van 1500 kg. De L2-variant, die we al even zien staan (zie foto’s onder), heeft 4,9 kuub laadvolume, 700 kg laadvermogen en eveneens 1500 kg trekkend vermogen. Ook bij de elektrische Kangoo is het Open Sesame concept, hoe interessant ook, voor Nederland niet leverbaar. [UPDATE: dat is inmiddels wel het geval. De Kangoo E-TECH Electric heeft dan een deels wegklapbaar tussenschot zodat met het ontbreken van de B-stijl een brede toegang aan de rechterzijkant ontstaat. Tevens kan er dan extra worden doorgeladen. Omdat er op de Kangoo E-TECH Electric geen BPM betaald hoeft te worden, is een deelbaar tussenschot mogelijk. Lees ook onze test van de Kangoo E-Tech Electric.)

De Kangoo E-TECH Electric is verkrijgbaar vanaf 29.690 euro. Dat bedrag kan nog minder worden als je gebruik maakt van de landelijke dan wel provinciale subsidies.

Lege accu’s

Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor de Master E-TECH Electric, waarvan de prijslijst begint bij 57.560 euro. De Master E-TECH Electric kennen we ook al een tijdje, maar het belangrijkste bij deze introductie is de upgrade van het accupakket, dat is gekoppeld aan de 57 kW (76 pk) sterke elektromotor. Dat accupakket is gegroeid van 33 kWh van 52 kWh. De actieradius groeit daarmee van 120 km naar 200 km. Dat is een behoorlijke verbetering, maar we kennen inmiddels ook bestelauto’s in deze klasse die wel tot 350 km aan actieradius hebben. Nu kun je met 200 km misschien ook goed je werk doen, maar het blijft een beetje aan de krappe kant. Renault kiest er ook voor om twee laadoplossingen te bieden. Opladen kan met een 1-fase 7,4 kW AC-boordlader, geschikt voor uiteenlopende laadpunten en een 22 kW DC-lader voor snelladen. Daarmee kan in 45 minuten 50 km worden bijgeladen. Als je het snel zegt klinkt het ook snel, maar het betekent dus ook dat met lege accu’s het 3 uur duurt voor alles weer vol zit. En 3 uur is best lang als je weer aan het werk wilt. Tenzij je met minder volle batterijen genoegen neemt. Het lijkt ons een goed idee als Renault kijkt naar een groter accupakket, en we horen in de wandelgangen dat er waarschijnlijk binnen een paar jaar ook een groter accupakket komt. Maar dat is wellicht pas bij een volgende generatie van de Master.

De Renault Master is er in heel veel varianten, van gesloten bestelauto tot chassis-cabine. Renault is vanouds sterk in ombouwvarianten en biedt heel veel mogelijkheden, ook bij de Kangoo trouwens. De Renault Pro+ dealer kan daar alles over vertellen. Die dealer kan overigens ook veel vertellen over Mobilize, Renaults servicepakket voor onder meer financiering en de transitie naar elektrisch rijden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.