Nieuws

Hoeveel bouwvakkers mogen er nog in een busje?

5

De FNV wil spoedoverleg met de werkgevers en het ministerie over het werken in de bouw in tijden van corona. Uit een onderzoek onder de leden blijkt dat veel bouwvakkers zich afvragen of het werk nog verantwoord is. Met hoeveel collega’s mag je nog in een busje naar het werk bijvoorbeeld?

Sectorhoofd Bouwen & Wonen Janna Mud: “Ga in overleg met je werkgever als zich lastige situaties voordoen. Een aantal respondenten heeft aangegeven graag contact te willen met de vakbond. Deze mensen worden de komende dagen gemaild of gebeld. Verder benadrukken we dat werkgevers moeten zorgen voor goed werkgeverschap, met toepassing van de RIVM-maatregelen.”

Bestuurder Hans Crombeen: “De door de leden genoemde punten van zorg hebben onze volledige aandacht. Wij zullen deze met de werkgevers en het Ministerie van Binnenlandse zaken delen en ook oplossingen aanreiken. Dat is echt nodig om te kunnen blijven doorwerken. We gaan de leden hier op heel korte termijn over informeren.”

Tussen vrijdag 20 en maandag 23 maart is een vragenlijst onder de leden uitgezet om ervaringen te inventariseren over het werken in tijden van corona. De leden is gevraagd om de vragenlijst ook te verspreiden onder niet-leden. De vragenlijst is door 1365 werknemers ingevuld. De meesten vallen onder de cao Bouw en Infra en onder de cao Woondiensten.

Ruim de helft (57 procent) geeft aan dat er voldoende maatregelen worden genomen, maar voor een fors aantal werknemers is dat niet het geval (29 procent).

De belangrijkste reden is dat er geen toezicht wordt gehouden, maar ook dat er wordt samengewerkt op minder dan 1,5 meter afstand. Verder wordt genoemd dat collega’s zich niet aan de afspraken houden.

Ook is gevraagd of de werknemers het nog verantwoord vinden om aan het werk te zijn. In totaal 42 procent zegt dat dat verantwoord is en 30 procent vindt van niet. De resterende 28 procent weet het niet.

Vooral werknemers die op een bouwlocatie werken hebben twijfels of het verantwoord is om nog te blijven werken. Daar hebben ze verschillende redenen voor:

 • Het is lastig om op het werk 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.
 • Als zij samen rijden in een busje naar het werk dan is het afstand houden niet mogelijk.
 • In de kantines zit men vaak dicht op elkaar.
 • Als er bij particulieren thuis wordt gewerkt is vaak niet bekend wat daar de situatie is.
 • Mogelijk virus meenemen naar andere bouwlocaties

Verder geven enkele werknemers aan dat bouwvakkers werken op uiteenlopende locaties in Nederland en daarmee mogelijk het virus meenemen naar andere plekken. Zij maken zich terecht zorgen over hun eigen gezondheid en die van anderen.

5 reacties op “Hoeveel bouwvakkers mogen er nog in een busje?

 1. Lefebvre matthias schreef:

  Mogen we met 2 in 1 busje zitten?

 2. Kennes schreef:

  Mijn man is 2 weken technisch werkloos geweest omwille van de corona. Maar nu heeft de baas hem terug opgeroepen omdat het werk zich opstapeld. Hij werkt in de bouw en ze zitten samen in een werkbus om zich naar de werf te begeven. Is dit verantwoord vraag ik me dan af. En materialen die door iedereen gebruikt worden hoe zit het daarmee je kan toch niet echt spreken van hygiëne in de bouw. Met vriendelijke groeten Jessica

 3. J.D.Rinzema schreef:

  Een huisgenoot van mij werkt in de bouw en zijn baas zegt dat je met 3 collegae in een kleine gezinsauto naar het werk mag carpoolen.
  Ik geloof er niets van.

 4. Jj schreef:

  Daar ben ik ook benieuwd naar

 5. bas schreef:

  Ik ben bang dat ze vanuit de overheid zo lang mogelijk proberen te wachten om een antwoord te geven op deze vraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.