
De FNV wil spoedoverleg met de werkgevers en het ministerie over het werken in de bouw in tijden van corona. Uit een onderzoek onder de leden blijkt dat veel bouwvakkers zich afvragen of het werk nog verantwoord is. Met hoeveel collega’s mag je nog in een busje naar het werk bijvoorbeeld? ANTWOORD: TOTAAL TWEE PERSONEN
Sectorhoofd Bouwen & Wonen Janna Mud: “Ga in overleg met je werkgever als zich lastige situaties voordoen. Een aantal respondenten heeft aangegeven graag contact te willen met de vakbond. Deze mensen worden de komende dagen gemaild of gebeld. Verder benadrukken we dat werkgevers moeten zorgen voor goed werkgeverschap, met toepassing van de RIVM-maatregelen.”
Bestuurder Hans Crombeen: “De door de leden genoemde punten van zorg hebben onze volledige aandacht. Wij zullen deze met de werkgevers en het Ministerie van Binnenlandse zaken delen en ook oplossingen aanreiken. Dat is echt nodig om te kunnen blijven doorwerken. We gaan de leden hier op heel korte termijn over informeren.”

Tussen vrijdag 20 en maandag 23 maart is een vragenlijst onder de leden uitgezet om ervaringen te inventariseren over het werken in tijden van corona. De leden is gevraagd om de vragenlijst ook te verspreiden onder niet-leden. De vragenlijst is door 1365 werknemers ingevuld. De meesten vallen onder de cao Bouw en Infra en onder de cao Woondiensten.
Ruim de helft (57 procent) geeft aan dat er voldoende maatregelen worden genomen, maar voor een fors aantal werknemers is dat niet het geval (29 procent).
De belangrijkste reden is dat er geen toezicht wordt gehouden, maar ook dat er wordt samengewerkt op minder dan 1,5 meter afstand. Verder wordt genoemd dat collega’s zich niet aan de afspraken houden.
Ook is gevraagd of de werknemers het nog verantwoord vinden om aan het werk te zijn. In totaal 42 procent zegt dat dat verantwoord is en 30 procent vindt van niet. De resterende 28 procent weet het niet.
Vooral werknemers die op een bouwlocatie werken hebben twijfels of het verantwoord is om nog te blijven werken. Daar hebben ze verschillende redenen voor:
- Het is lastig om op het werk 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.
- Als zij samen rijden in een busje naar het werk dan is het afstand houden niet mogelijk.
- In de kantines zit men vaak dicht op elkaar.
- Als er bij particulieren thuis wordt gewerkt is vaak niet bekend wat daar de situatie is.
- Mogelijk virus meenemen naar andere bouwlocaties
Verder geven enkele werknemers aan dat bouwvakkers werken op uiteenlopende locaties in Nederland en daarmee mogelijk het virus meenemen naar andere plekken. Zij maken zich terecht zorgen over hun eigen gezondheid en die van anderen.
Mogen we met 2 in 1 busje zitten?
Mijn man is 2 weken technisch werkloos geweest omwille van de corona. Maar nu heeft de baas hem terug opgeroepen omdat het werk zich opstapeld. Hij werkt in de bouw en ze zitten samen in een werkbus om zich naar de werf te begeven. Is dit verantwoord vraag ik me dan af. En materialen die door iedereen gebruikt worden hoe zit het daarmee je kan toch niet echt spreken van hygiëne in de bouw. Met vriendelijke groeten Jessica
Een huisgenoot van mij werkt in de bouw en zijn baas zegt dat je met 3 collegae in een kleine gezinsauto naar het werk mag carpoolen.
Ik geloof er niets van.
Daar ben ik ook benieuwd naar
Ik ben bang dat ze vanuit de overheid zo lang mogelijk proberen te wachten om een antwoord te geven op deze vraag!
Ik ben ook benieuwd mijn man is ook verplicht om met 3 man naar werk te gaan ondanks dat we het meerdere malen hebben aangegeven dat het niet mag
Voor mij werken Roemeense bouwvakkers. Ze bewonen samen één huis. Vormen ze dan samen gemeenschappelijk huishouden en mogen ze meer dan 2 in een busje of auto?
Moeilijk hoor. Studentenhuizen hebben in dit geval boetes gehad, maar dit is wat er op Rijksoverheid staat:
Ik rijd met de auto. Zijn er uitzonderingen voor het vervoeren van mensen die niet tot mijn huishouden horen?
De afspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Op deze regel zijn geen uitzonderingen mogelijk. Doordat u zo dicht bij elkaar zit, loopt u namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. U kunt een boete krijgen als u met 3 of meer mensen bij elkaar in een auto zit en niet tot hetzelfde huishouden behoort.
ik rij in een peugeot partnher daar kun je met 2 personen in maar nu mijn vraag ik ga voor mijn werk en onderwerktijd ook wel eens samen op stap met mijn colega nu mijn vraag hoe zit dit nu met het coronavirus wat zijn de gestelde ijsen zodat er geen boete vorming er door mee ontstaat