
Het Britse LEVC, onderdeel van Geely, is vooral bekend van de plug-in hybride taxi en de daarvan afgeleide VN5 bestelauto. Die besteller kon tot nu toe maar weinig potten breken, maar nu start LEVC een nieuw hoofdstuk met een nieuw elektrisch platform, de basis voor een range vol-elektrische voertuigen.
Het platform heeft Space Oriented Architecture en LEVC kort dat (voor ons) wat ongelukkig af naar SOA. SOA is een modulair en schaalbaar platform voor elektrische voertuigen. SOA is de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld in R&D-centra in China, Zweden, het VK en Duitsland. De flexibiliteit van SOA maximaliseert de binnenruimte en biedt meerdere zit- en laadconfiguraties. Het kan een breed scala aan nieuwe producten ondersteunen – van modellen voor personenvervoer tot bedrijfsvoertuigen, en biedt aanzienlijke vooruitgang op het gebied van actieradius, efficiëntie, veiligheid, oplaadtijd, duurzaamheid en connectiviteit.
Met een centraal geplaatste accu biedt de SOA een volledig vlakke vloer, waardoor de ruimte voor inzittenden, vracht of beide gemaximaliseerd wordt. Om deze echt vlakke vloer te realiseren, optimaliseert SOA de verpakking van de componenten van de elektrische aandrijflijn aan de voorkant, waardoor extra ruimte vrijkomt voor de bestuurder en de passagier.
Aan de achterzijde maakt SOA gebruik van een innovatief ontwerp van de achterwielophanging, waarbij extra laadruimte is geïntegreerd onder de laadruimte, achter de achteras.
SOA ondersteunt voertuigafmetingen van 4.860 mm-5995 mm in lengte en 1945 mm-1998 mm in breedte, met wielbases van 3000 mm-3800 mm, en is configureerbaar voor een brede waaier aan EV’s. Ook is naar keuze voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en vierwielaandrijving mogelijk
SOA kan worden voorzien van accupakketten van 73kWh tot 120kWh. Daarmee is een range tot 695 km haalbaar, zegt LEVC.
SOA biedt LEVC ook de mogelijkheid tot L-OS, een nieuwe digitale platformtechnologie. L-OS is exclusief gebouwd voor de toekomstige mobiliteitsruimte. Met zijn enorme rekenkracht biedt L-OS gebruikers de ultieme ervaring, van autonome mogelijkheden tot intelligente cockpits, en vormt zo een compleet digitaal besturingssysteem. Dankzij de L-OS-technologie kunnen op SOA gebaseerde voertuigen autonoom rijden, van niveau 2 tot niveau 4, waardoor nieuwe niveaus van bestuurdersassistentie op de markt komen.
SOA is ook een open-source elektrisch voertuigplatform, beschikbaar voor partners buiten LEVC en Geely Holding Group om te gebruiken als basis voor hun toekomstige producten. De synergieën die door de architectuur worden gegenereerd, zullen naar verwachting de ontwikkelingskosten bij de deelnemende merken verlagen.