
De bestelautomarkt wordt overspoeld door nieuwe elektrische bestelauto’s, in alle soorten en maten. Bestelauto zet in het grootste segment de belangrijkste spelers naast elkaar en zochten uit hoe dat elektrische rijden werkt in de praktijk.

Fiat E-Ducato L3H2






Fiat Professional, de officiële naam voor de bestelauto’s van Fiat, valt tegenwoordig onder de Stellantis Groep, waar ook Citroën, Peugeot en Opel onder vallen. Samen met Citroën en Peugeot maakt Fiat al sinds mensenheugenis de Ducato, een zeer gewaarde bestelauto en eigenlijk de basis als het gaat om de basis voor campers. Nu is er dan de E-Ducato, die eigenlijk een Ducato is zoals we die altijd al kenden en die is omgebouwd. Letterlijk, want de E-Ducato wordt gebouwd in de Sevel-Sud fabriek van Fiat in het Italiaanse Atessa. De elektrische aandrijflijn wordt echter ingebouwd op een andere locatie, in de Mirafiori workshop in Turijn. Daaraan merk je al dat deze Ducato niet als echte e-besteller is ontworpen. In de cabine merk je dat ook. De laatste upgrade van de Ducato zit nog niet op de E-Ducato. Het interieur is ietwat gedateerd maar voldoet nog wel De handrem is echter nog altijd mechanisch en om op de hoogte te blijven van accucapaciteit, power modes en prestaties moet je op een apart schermpje links op het dashboard kijken. Het zou fraai zijn als Fiat dat weet te integreren in het standaard multimediasysteem. De Fiat mist ook stoel- en voorruitverwarming, zaken die de actieradius helpen sparen. Het op de juiste manier starten van de E-Ducato vereist precisie. Niet alle berijders van de E-Ducato kregen het meteen voor elkaar. Dat de gordel altijd om moet om te kunnen starten is veilig, maar niet altijd handig. De stekkeraansluiting, op de plek waar vroeger de tankopening zat, is ook niet optimaal. De E-Ducato in onze test had een lange wielbasis en heeft daardoor ook een grote laadruimte, in dit voertuig voorzien van een Sortimo pakketinrichting. Als pakketbezorger ben je vast blij met de 253 km actieradius die het 79 kWh accupakket levert, maar het is wel minder dan de 370 km waarbij Fiat schermt. De Fiat E-Ducato presteert op de weg best netjes, maar je merkt toch dat het basisconcept van deze auto alweer wat jaartjes oud is. Het wachten is op een nieuwe grote besteller van Stellantis, waar een elektro-aandrijflijn ingebakken in het concept zit. Tot die tijd doen we het met deze E-Ducato. Die is overigens stevig aan de prijs, maar daarbij krijg je wel 10 jaar of 220.000 km garantie op het accupakket.
Ford Pro E-Transit L2H2 350 Van






Ford is in rap tempo haar bedrijfswagenprogramma aan het elektrificeren. Deze E-Transit is de eerste, maar volgend jaar komt de E-Transit Custom en in Amerika gooit men hoge ogen met de F-150 Lightning (zie ook pagina 30). Ford heeft zelfs met Ford Pro een nieuw merk en een nieuw ecosysteem in het leven geroepen om het ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken elektrisch te gaan rijden. De E-Transit is de nieuwste elektrische bestelauto in ons testkwartet en dat is aan veel zaken te merken. Ford Pro als servicepakket, maar ook aan het voertuig zelf. De power en het koppel van de aandrijflijn bijvoorbeeld, maar ook het grote 12 inch scherm op het dashboard, met heel veel informatie over de auto en tal van rij- instellingen, goed en overzichtelijk gerangschikt op een witte achtergrond. De laadruimte is het kleinste van onze testauto’s, maar de Ford mag wel het meeste meenemen. Ook in de laadruimte komt overigens het moderne karakter van de E-Transit naar voren, met Pro Power Onboard, een elektrische unit van 2,3 kW die power levert voor bijvoorbeeld gereedschap, lampen en laptops. Met ProPower kan er met stroom op locatie worden gewerkt en er kunnen onderweg ook apparaten worden opgeladen. Super handig! In de cabine is er voldoende opbergruimte en comfort. Opvallend en handig is de draaiknop voor de automatische transmissie. Met de L-knop in het midden wordt de regeneratie in werking gesteld. Die regeneratie zelf afstellen kan niet. De E-Transit rijdt bijzonder fijn en is ook voorzien van fijne assistentiesystemen. Zo werkt de adaptive cruise control samen met verkeersbordherkenning en wordt de snelheid automatisch aangepast als verkeersborden dat aangeven. Het accupakket van 68 kWh geeft een reële actieradius van 238 kilometer, minder dan de brochure en ook de boordcomputer aangeeft. De Ford E-Transit is heel modern, maar had na onze verbruiksrit moeite om helemaal weer tot 100 procent vol te laden. Pas na een klein uur was de laadsessie klaar. Dat neemt echter niet weg dat Ford met deze E-Transit en haar aanvullende services een ijzersterke propositie heeft en lekker bij de tijd is.
Maxus eDeliver9 L3H2






Het merk Maxus moest zich bij zijn marktentree in Nederland enkele jaren geleden meteen verantwoorden. Wat was dat voor merk, Maxus? O nee, het kwam uit China! Vooroordelen te over. Maar met de eDeliver3 maar nog veel meer met de eDeliver9 snoert Maxus zo’n beetje alle kritische monden die er bij de entree nog waren. Maxus is afkomstig van SAIC Motor, een van de grootste Chinese autofabrikanten. Met de achtergrond zit het dus wel goed, maar met het voertuig ook. De eDeliver9 heeft nog vaag wat Chinese trekjes, maar hij past qua uiterlijk prima tussen de Europese bestelauto’s. Het ziet er kwalitatief allemaal goed uit en het zit solide in elkaar. Het interieur lijkt zelfs ontworpen met de Europese markt in gedachten, want de gebruikte materialen, maar ook opbergruimte en ook het multimediascherm op het dashboard zijn allemaal goed in orde. De eDeliver9 heeft keyless entry, een startknop en Apple Carplay en Android Auto. Een eigen navigatiesysteem heeft de eDeliver9 niet en informatie over het energieverbruik is schaars. De eDeliver9 heeft dan wel weer regeneratie op drie niveaus, in te stellen met de pook van de automaat. Die pook is trouwens niet echt meer nodig, bewijzen andere auto’s in deze test. De Maxus heeft ook nog een ouderwetse handrem. De zitpositie is voor mensen van gemiddelde lengte goed in te stellen, een van onze chauffeurs die langer dan 1,90 m is was minder tevreden. De aandrijflijn van de Maxus stelt bijzonder tevreden. Hij scoort goed als het gaat om vermogen, koppel, accucapaciteit en actieradius. En ook in onze verbruikstest scoort hij bijzonder goed, evenals het chargen daarna. Tel daarbij op dat het laadvolume, laadvermogen en het trekkend gewicht prima is en het lijkt duidelijk dat deze Maxus eDeliver9 na een daverende entree nu een solide speler op de markt der e-bestellers is. Enig puntje tot nadenken: de Chinezen hebben in hun Oosterse wijsheid besloten afscheid te nemen van de Nederlandse distributeur. Dat is geen optimale situatie en tot er een nieuwe is en het dealernetwerk weer optimaal werkt kan dit in het nadeel van Maxus in Nederland zijn.
Mercedes-Benz eSprinter L2H2






Mercedes-Benz liet de redactie van Bestelauto voor het eerst met de elektrische Sprinter, de eSprinter, rijden in 2018. Daarna kwam al snel COVID-19 en toen duurde het lang voordat de eSprinter echt op de markt kwam. Dit is de eerste keer dat we hem kunnen vergelijken met de concurrentie. De eSprinter ziet er uit als elke andere Mercedes-Benz Sprinter, enkel de typeplaatjes (en de bestickering op ons testmodel) laten zien dat het hier om een elektrisch model gaat. De eSprinter heeft net als de Maxus en de Ford de laadaansluiting in de grille zitten. Wel zo handig als je recht vooruit naar een laadpaal kan rijden. De eSprinter is lang, hoog en tamelijk zwaar. 865 kg laadvermogen is niet superveel, maar wie pakketjes bezorgt heeft meer aan volume dan aan laadvermogen, en met 12,1 m3 laadvolume doet de eSprinter goed mee in deze test. Wel jammer is dat hij geen aanhanger mag trekken. De eSprinter heeft met 85 kW het minste vermogen in zijn elektromotor en de accucapaciteit is met 47 kWh veruit het laagst. Er is ook geen groter accupakket voor de eSprinter, wel een kleinere met 35 kWh. Het interieur van de Mercedes-Benz is nog altijd netjes en up-to-date. Er is een elektrische handrem, er is stoelverwarming, maar op ons model ontbreekt een groot informatiescherm, zoals de andere modellen wel hebben. Mercedes biedt het MBUX-systeem, maar dat zat niet op deze auto. Handig op de eSprinter: de automaathendel aan de stuurkolom en flippers achter het stuur om de regeneratie in te stellen. De eSprinter rijdt uitstekend en heeft een lichte besturing. Het kleine accupakket zorgt ervoor dat de actieradius beperkt is tot 149 km. Dat betekent dus echt stads- en wat regionaal werk met de eSprinter, maar dat komt sommige gebruikers prima uit. Na de verbruikstest stond de eSprinter maar 17 minuten aan de laadpaal om weer van 58 naar 100 procent te laden, een heel nette prestatie. Bij deze eSprinter moet je letten op de details om hem optimaal te waarderen. In Stuttgart wordt trouwens al langere tijd hardop gedacht over de volgende generatie eSprinter.
Opzet & conclusies
To go electric or not to go electric? Iedere ondernemer die een nieuwe bestelauto wil aanschaffen stelt zich inmiddels deze vraag. En terecht, want vanuit Den Haag wordt gesuggereerd dat niet-elektrisch rijden straks ècht niet meer kan. Steden mogen vanaf 2025 zero-emissiezones in hun stad aanleggen, maar er is uitloop voor de dieselbesteller tot 2028. Wie wil bijdragen aan een betere leefomgeving kan de stap naar een elektrische bestelauto ook nu al wagen, want het aanbod groeit snel en dezelfde overheid heeft een subsidieregeling in het leven geroepen waar je leuk van kunt profiteren.

Het aanbod e-bestellers groeit dus snel en dat is ook het geval in het grootste segment, dat van de 3,5 tonners. Daar is veel aanbod. In deze test hebben we de Fiat E-Ducato verkozen als vertegenwoordiger van de Stellantis Groep, dat ook de Citroën eJumper, Peugeot eBoxer en Opel Movano-e in het aanbod heeft, auto’s die hetzelfde zijn als de E-Ducato. De Ford E-Transit is brandnieuw en werd letterlijk vanuit de fabriek naar deze test gebracht. De Maxus eDeliver9 en de Mercedes-Benz eSprinter completeren ons testkwartet, maar het had ook makkelijk een quintet of sextet kunnen zijn. Renault kon helaas geen exemplaar van de nieuwe Master E-Tech Electric leveren, en Volkswagen zocht tevergeefs naar een geschikte eCrafter.
Aan dit testkwartet is te zien hoe de elektrische bestelauto evolueert. Van een aangepaste dieselbesteller gaan we steeds meer naar een volwaardige e-besteller, al is het nog altijd wachten op de eerste 100 procent als elektrisch ontwikkelde bestelauto. Maar het verschil tussen de Fiat E-Ducato en Mercedes-Benz eSprinter enerzijds en Maxus eDeliver9 en vooral de Ford E-Transit is evident: de aandrijflijnen, de connectivity en ook het gebruiksgemak ontwikkelt zich snel.
In deze test was het vooral interessant te kijken naar de aandrijflijnen en prestaties. Bij de elektromotoren scoren nieuwelingen Ford en Maxus goed als het gaat om vermogen en koppel, al blijft de eSprinter goed bij. Bij de accucapaciteit scoort de Fiat het hoogst en liggen de Ford en de Maxus daar dicht bij. De Mercedes-Benz heeft 47 kWh capaciteit en dat is voor deze auto ook meteen het hoogst haalbare. In de specificatietabel kunt u zien dat een e-bestelauto in deze klasse minimaal 2,5 ton weegt. Dat gaat ten koste van het laadvermogen, is vooral te zien bij de Fiat en de Mercedes, al kan circa 800 kg voor sommige inzet voldoende zijn. Alleen de Ford en de Maxus mogen een aanhanger trekken, van respectievelijk 750 en 1500 kg zwaar.
Onze verbruiksrit ging over een gevarieerde, 65 km lange route. Aan het einde ervan scoorde de Maxus het beste verbruik, de Ford volgt kort daarop. De Fiat en Mercedes verbruiken aanzienlijk meer stroom. Interessant was het opladen van de auto’s. Aan 150 Kw snelladers zaten de Mercedes (17 minuten) en de Maxus (19 minuten) heel snel weer vol. We zagen bij deze auto’s laadsnelheden tot 75 kW. De Fiat en de Ford deden er veel langer over, maar zij trokken dan ook veel minder snel de kW uit de laadpaal. We hadden ook sterk de indruk dat de stroomafgifte fluctueerde met vier auto’s aan de laadpaal. Het stroomnetwerk doet blijkbaar zelf wat het wil. Onze testrit vond overigens plaats zonder lading in de laadruimtes. Onze ervaring leert dat deellast ongeveer 10 procent meerverbruik oplevert.
Welke e-besteller uit deze test de beste is, kunt u het beste zelf bepalen naar aanleiding van onze ervaringen én uw eigen vervoersbehoeften. We zien dat de nieuwste elektrische bestelauto’s méér te bieden hebben, zeker als het gaat om het totaalpakket. Fabrikanten en dealers bieden namelijk behalve de auto ook advies over laadpalen, financiering, software en nog veel meer. Fords Pro-systeem is daar een goed voorbeeld van. En over financiering gesproken: neem de prijzen die we in dit artikel vermelden met een korreltje zout. Door grondstoftekorten, inflatie en lange levertijden fluctueren de prijzen momenteel bijna net zoveel als het stroomnetwerk.
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: JAN LIEFTINK
Met dank aan Iveco Schouten, De Beren Groep en Gemeente Doetinchem

Waar blijven de wagens waar je een fatsoenlijke aanhanger mee mag trekken? Vraag me af hoe je materiaal op het werk gaat krijgen bv Minigraver laadschop allemaal met vrachtwagens of tractoren waarom wordt de politiek niet wakker en ziet het probleem in plaats van datums te prikken regeren is toch vooruitzien of komt het toch door mensen aan het werk zetten die er geen verstand van hebben
Bestelauto eVANT gekeken Rob? Had je de antwoorden gehoord of je vragen kunnen stellen aan experts…