Nieuws

Op 12, 13 & 14 oktober 2021 vindt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch de 12de editie plaats van de vakbeurs Zero Emission | Ecomobiel. De vakbeurs biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan manieren om energie- en brandstofkosten te verlagen, de ideale mobiliteitsmix samen te stellen, slimme organisatie van een wagenpark of betere doorstroming van verkeer door weggebruikers tijdig te informeren. Dus het kan gaan om emissievrije bestelauto’s, maar ook om een alternatief daarvoor.

Zero Emission | Ecomobiel was eerder dit jaar partner van ons eigen Bestelauto eVant. Toen werd al duidelijk dat emissievrij rijden in toenemende mate belangrijker wordt. Bedrijven willen wel overstappen naar emissievrij vervoer, maar weten niet goed hoe. Want hoe zit het met laadpalen, en moet ik kopen of leasen? Op al die vragen wordt tijdens Zero Emission |  Ecomobiel duidelijk ingegaan. De bezoeker wordt als het ware bij de hand genomen bij zijn volgende mobiliteitskeuze.

Beurzen zijn, net als bijvoorbeeld de Efteling, IKEA en musea, doorstroomlocaties. Met inachtneming van de overal in Nederland geldende basismaatregelen, is daardoor op dit moment slechts één aanvullende regel van kracht. Deze houdt in dat er op elk gegeven moment gemiddeld maximaal 1 bezoeker per 5 vierkante meter vloeroppervlakte aanwezig kan zijn.

Vijf pijlers

Zero Emission | Ecomobiel bestaat grotendeels uit vijf pijlers: Automotive, Light Electric Vehicles, Laden en Infrastructuur, Smart Mobility en Stadsdistributie. Bij Automotive staan natuurlijk de nieuwste elektrische bestelauto’s, maar ook hybride voertuigen of zelfs met schonere brandstoffen als CNG en waterstof. Light Electric Vehicles zijn minstens zo interessant, want waarom zou je niet voor een ander voertuig dan een auto kiezen als je enkel in de stad rondrijdt? Nederland loopt voorop in Europa als het gaat om laadpunten. En verdere uitbreiding van laadpunten geldt voor vrijwel alle gemeentes als topprioriteit. Tijdens Zero Emission | Ecomobiel kunt u de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van Laden ontdekken bij de stands en workshops van de vele deelnemers uit dit segment. Smart Mobility is de verzamelnaam voor producten die deze negatieve effecten proberen te minimaliseren. Met onder meer slimmere en schonere (stads)logistiek, geautomatiseerde verkeersplanning en geavanceerde voertuigtechnologie, zoals Connected- en automated driving. Want waarom moet een bezorgvoertuig een bestuurder hebben? Moderne technologie maakt veel mogelijk. 

Living Labs

Behalve nieuwe voertuigen, technologieën en alternatieve brandstoffen spelen ook vernieuwende logistieke concepten een rol in de stadsdistributie van de toekomst. Te denken valt aan ICT-gestuurde vrachtbundeling. Of het toestaan van bevoorrading door zero-emissie voertuigen buiten venstertijden. Dankzij de ‘Green Deal Zero Emission Stadslogistiek’ (GD ZES) uit 2014 worden dergelijke nieuwe inzichten momenteel getest Living Labs. De resultaten toetsen zij op technische, economische, juridische, veiligheids- en handhavingsaspecten. De resultaten vormen de basis voor een advies over de haalbaarheid en brede toepassing van Zero Emission Stadslogistiek met als doel dat in 2025 de stadskernen emissievrij worden beleverd.

Kennis

Het mooie van Zero Emission | Ecomobiel is dat er niet alleen veel bedrijven staan die hun producten aan de man proberen te brengen, maar dat er ook een meer dan uitgebreid kennisprogramma met tal van sessies is. Over emissievrije bouw- en stadslogistiek, duurzaam bevoorraden, subsidie voor elektrische voertuigen, laadinfrastructuur en nog veel, veel meer. Een bijzondere rol is weggelegd voor aandrijving op waterstof. Tijdens Zero Emission | Ecomobiel vindt de Nationale Energieweek 2021 plaats, met als onderdeel de Dutch Hydrogen Days. Op dinsdag 12 oktober staat ‘H2 in mobiliteit’ centraal.

Zero Emission | Ecomobiel vindt plaats van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Kaarten zijn gratis bij tijdige bezoekersregistratie. Een kaart aan de deur van het evenement kost € 25,- exclusief BTW. Een gratis toegangskaart t.w.v. € 25,- is te verkrijgen via https://www.databadge.net/nrgy2021/reg/eco. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.