
De verplichte rittenregistratie voor bestelauto’s verdwijnt. Dat zegt de Belastingdienst in een artikel in de Telegraaf.
De verplichte rittenregistratie voor bestelautorijders is bestelautobezitters en branche-organisaties al vele jaren een doorn in het oog. Werknemers zijn niet alleen veel tijd kwijt aan het dagelijks bijhouden van een uitgebreide administratie, maar lopen bovendien kans op torenhoge boetes. Want wie ritten per ongeluk niet goed of vergeet te noteren, riskeert alsnog een forse bijtelling van duizenden euro’s. Aan die rompslomp komt voor veel ondernemers nu een einde.
“We willen hiermee de administratieve lasten verlichten”, verklaart een woordvoerster van de Belastingdienst in de Telegraaf. “Het scheelt werknemers veel tijd. Als ze op pad zijn voor hun klussen, hoeven ze voortaan niet ook nog aan het bijhouden en doorgeven van hun kilometerstanden te denken.” In plaats van de rittenregistratie is een werknemer voortaan alleen nog verplicht de werktijd, en de begin- en eindkilometerstand van die werkdag te noteren. Als de Belastingdienst uit de administratie van de werkgever kan terughalen welke zakelijke bestemmingen zijn bezocht, is dat voldoende.
Algemeen directeur Dick van den Broek Humphreij (EVO): “Wij hebben de afgelopen tijd samen met onder andere VNO-NCW en de Belastingdienst gewerkt aan een oplossing voor deze grote administratieve last. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe, vereenvoudigde regeling. Deze gaat weliswaar niet zo ver als EVO had gewild, maar het is zeker een verbetering. En dat was hard nodig, want het kost een chauffeur gemiddeld 20 minuten per dag om alle ritten te registreren.”