Nieuws

Autofabrikant Renault heeft samen met Plug Power, groot in brandstofcelsystemen en waterstofdiensten, een raamakkoord ondertekend om tegen het einde van het eerste semester van 2021 een joint venture (50/50) op te richten in Frankrijk. Met dat strategische partnerschap zullen  Renault en Plug Power zich de komende jaren in Europa kunnen positioneren als toonaangevende spelers op het vlak van R&D, transformatie, productie en commercialisering van waterstofvoertuigen, alsook wat betreft de services die daarbij aansluiten. Deze joint venture zal bijdragen tot de zeer sterke groei van de markt voor bedrijfsvoertuigen, taxi’s en voertuigen voor commercieel personenvervoer met een brandstofcelaandrijving.

Deze joint venture zal steunen op de baanbrekende ervaring van Groupe Renault op het vlak van nieuwe energiebronnen en zijn sterke positionering op de markt van de elektrische lichte bedrijfsvoertuigen, alsook op de twintigjarige ervaring van Plug Power in brandstofceltechnologieën en waterstofoplossingen.

Plug Power is de wereldmarktleider op het gebied van oplossingen voor het waterstofecosysteem en ontwikkelde al meer dan 40.000 brandstofcelsystemen en ontwierp en bouwde al 110 oplaadstations om meer dan 40 ton waterstof per dag te leveren. Plug Power is bovendien een technologische leider in groene waterstofoplossingen op basis van elektrolyse. De onderneming wil op de markt van de lichte bedrijfsvoertuigen unieke, volledige en gedifferentieerde producten en oplossingen aanbieden volgens de behoeften van de klanten en steunt daarvoor op drie pijlers:

  • R&D: Renault en Plug Power zijn van plan om een expertisecentrum op te richten voor de ontwikkeling van brandstofceltechnologieën en lichte bedrijfsvoertuigen op waterstof, gerealiseerd op de bestaande en toekomstige platformen van Renault. In eerste instantie zal de nadruk op het segment van de bestelwagens liggen door gebruik te maken van de Trafic- en Master-platformen. Dit centrum zal multidisciplinaire R&D ontwikkelingsteams samenbrengen op een plaats.
  • Productie: de joint venture zal de productiecapaciteit voor voertuigen van Renault combineren met de expertise van Plug Power op het gebied van waterstof door in Frankrijk een verticaal geïntegreerd productiecentrum op te richten om brandstofcellen te integreren in lichte bedrijfsvoertuigen. Bovendien zal dit centrum waterstoftankstations leveren, een strategisch aspect voor de ontwikkeling van dit nieuwe ecosysteem.
  • Verkoop: het partnerschap heeft als doel een onderneming op te richten, die met haar aanbod alle behoeften van het ecosysteem van de waterstofmobiliteit zal dekken, inclusief de commercialisering van voertuigen en laadinfrastructuur, de levering van waterstof en een compleet gamma diensten voor klanten. Die globale aanpak zal bijdragen tot een snellere implementatie van deze technologie in commerciële vloten.

De joint venture zal vanaf de loop van 2021 lichte bedrijfsvoertuigen met brandstofcelaandrijving commercialiseren door de implementatie van pilootwagenparken in Europa.

Luca de Meo, CEO van Renault, verklaarde: “Dit joint venture-project sluit perfect aan bij onze strategie om een waterstofoplossing te bieden die klaar is om te worden gecommercialiseerd op de markt van de lichte bedrijfsvoertuigen. Samen met Plug Power willen we een uniek aanbod uitbouwen voor de hele waardeketen van de brandstofceltechnologie en willen we klanten gebruiksklare oplossingen aanbieden, bestaande uit voertuigen, laadstations en de levering van koolstofvrije waterstof. Met dit project willen we Frankrijk als voortrekker positioneren in de industriële, technische en commerciële ontwikkeling van deze sleuteltechnologie en willen we ons leiderschap in Europa versterken om uit te groeien tot de Europese marktleider in lichte bedrijfsvoertuigen met brandstofcelaandrijving.”

“Plug Power is trots op zijn leiderspositie in het segment van de brandstofcellen op waterstof. We kijken ernaar uit om samen met Renault een Europese marktleider te worden in het segment van de bestelwagens met brandstofcellen in Europa. We kunnen nauwelijks wachten om samen te werken met onze partner om onze technologie te verenigen met zijn decennialange ervaring, die hem tot Europees marktleider heeft gemaakt,” voegde Andy Marsh, CEO van Plug Power, toe.

Renault is al langer bezig met de toepassing van waterstof als range-extender in haar bestelauto’s. Bestelauto reed al in 2019 met H2-modellen van de Kangoo en Master. Tot nu toe werden deze activiteiten in samenwerking met Symbio. Symbio blijft partner van Groupe Renault als het gaat om H2-toepassingen op de Kangoo. “Plug Power biedt echter een breder technologisch aanbod en heeft betere mogelijkheden om snel end-to-end diensten te leveren (voertuig + H2-levering + infrastructuur) die door Groupe Renault als een belangrijk item worden beschouwd. Daarom zullen onze toekomstige zware bestelwagens deel uitmaken van de nieuwe JV met Plug Power”, aldus een woordvoerder van Groupe Renault.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.