Nieuws

Vanaf 5 december zijn in Amsterdam nieuwe subsidies beschikbaar voor de aankoop van uitstootvrije taxi’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. Bijzonder is dat ook gebruikte emissievrije voertuigen onder de regeling vallen. De gemeente heeft 2 miljoen euro uitgetrokken voor uitstootvrije bedrijfsauto’s en 1 miljoen euro voor uitstootvrije taxi’s. De startdatum is enkele dagen verschoven omdat de raadsbehandeling is uitgesteld.

De lucht in Amsterdam moet schoner omdat de stad een groot aantal knelpunten kent, waar de lucht schoner moet worden. De gemeente heeft daarom in het Actieplan Schone Lucht een groot aantal plannen aangekondigd. Zo moeten in 2025 alle bedrijfsvoertuigen in de stad uitstootvrij zijn. De nieuwe subsidies helpen om deze overstap te maken. De gemeentelijke bijdrage loopt van maximaal 3.000 euro voor een taxiauto tot 40.000 euro voor een bestelauto, vrachtauto of autobus.

Nieuw in de regeling is dat zowel een nieuw als een gebruikt uitstootvrij voertuig wordt gesubsidieerd. Voorwaarde daarbij is dat ‘in ruil’ daarvoor een voertuig op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. De subsidie is voor elektrisch en waterstof en is ook in te zetten bij leasecontracten.

De subsidies zijn in eerste instantie bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn of daar veel rondrijden. De gemeente werkt ook aan een subsidie voor particuliere Amsterdammers die vanaf januari 2020 hun oude diesel laten slopen.

De eerdere subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische voertuigen voor zakelijk gebruik liep op 1 oktober 2019 af. De regeling voor elektrische taxi’s stopte al eerder dit jaar. De regelingen waren een succes en het subsidieplafond was al voor het einde daarvan bereikt.

Elektrisch rijden kent veel voordelen. Het is gunstig voor de luchtkwaliteit en goed voor het bedrijfsimago. De kosten worden met de dag interessanter. Bovendien hebben elektrische voertuigen parkeer- en toegangsprivileges in de stad. De subsidie is daarbij vooral een stimulans om snel te handelen. Bijvoorbeeld voordat de bijtelling voor zakelijk vervoer omhoog gaat.

Kijk vanaf 5 december op www.amsterdam.nl/subsidies voor alle details en de aanvraag.


1 reactie op “Subsidie voor (nieuwe en gebruikte) emissievrije bestelauto’s in Amsterdam

  1. Paul schreef:

    Goede zaak dat dit wordt doorgevoerd, dan wordt Amsterdam langzamerhand steeds groener.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.