Bestelautotests

Test Ford Transit Custom PHEV

Het is het dilemma waar menig wagenparkbeheerder of MKB’er voor staat: moet ik al een elektrische bestelauto kopen? Moeilijk! Ford komt nu met een oplossing die elektrisch kan rijden, maar ook een actieradius van 500 km heeft: de Ford Transit Custom PHEV. Bestelauto testte de auto een week lang en onderwierp de auto aan een speciale actieradiustest.

PHEV dus. Dat staat dus Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Of te wel: deze Transit Custom heeft een 92,9 kW sterke elektromotor, maar ook een 1.0 liter EcoBoost benzinemotor. Die dient als range-extender, dus in principe wordt hij gebruikt als het accupakket, 13,6 kWh groot, leeg is.

Orange Glow
Wie een Transit Custom PHEV tegenkomt moet heel goed kijken om hem te herkennen, want de auto ziet er vrijwel hetzelfde uit als alle andere Transits Custom. Klein verschil: het typeplaatje op de rechterachterdeur en het klepje met laadaansluiting onder de linker koplamp. Verder ziet de Transit Custom, alleen verkrijgbaar in L1H1 en dus met een wielbasis van 293 cm, er hetzelfde uit, zij het dat de Orange Glow metallic lak hem goed staat. Ook het 16 inch lichtmetaal is fraai, maar natuurlijk tegen meerprijs bij de enkel leverbare Trend-uitvoering.

Ecoboost
De Transit Custom PHEV is wat betreft uiterlijk en ook het interieur zo goed als gelijk aan andere Transit Customs. We gaan hier dan ook even niet in op specifieke details van het exterieur of de cabine. Het laadvolume van de Transit Custom PHEV is eveneens gelijk aan dat van zijn dieselbroertje, het laadvermogen is met 1198 kilogram prima in orde. Tijdens het rijden is het stil aan boord, maar het meeste geluid, ook in elektrische modus, komt sowieso van banden en wind. Dat wordt overigens anders als je even goed wil versnellen. Dan moet de 1.0 Ecoboost motor even zijn best doen en die maakt dan ook flink wat toeren. Dat kun je dan ook even horen.

Elektrisch
De Transit Custom PHEV is gemaakt om ‘slim elektrisch’ te kunnen rijden. Dat wil zeggen: volledig elektrisch als je dat wil of als lokale regels het vereisen. De ‘zero-emissie’ zones in steden rukken op en een stad als Amsterdam wil in 2025 helemaal geen uitlaatgassen in het centrum meer zien (of ruiken eigenlijk). Zelf kunnen beslissen wanneer je elektrisch rijdt en je niet druk hoeven maken over actieradius is bijzonder prettig, en de Transit Custom PHEV biedt dat.

EV
Naast het stuur zien we in het dashboard een knop met ‘Mode’ erop. Er zijn vier rijmodi die elektro- en benzinemotoren bieden. De eerste is ‘Auto EV’. Daarin regelt de auto zelf of je EV of op benzine rijdt. In de praktijk merken we dat de auto eerst de accu’s leegrijdt en dan overschakelt op benzine. De tweede modus is EV NU. Daarmee rijdt je puur elektrisch, emissievrij. De derde modus is EV Later. Daarmee rijd je puur en alleen op de benzinemotor en laat je de accucapaciteit intact. De vierde modus is EV Charge, waarbij de benzinemotor de accu’s al rijdend weer oplaadt. Je zou wel heel lang moeten rijden om de accu’s weer vol te krijgen, maar een paar kilometer actieradius win je er makkelijk mee. Wel is het zo dat het benzineverbruik natuurlijk flink stijgt.

Hoe ver?
Het voordeel van de Transit Custom PHEV is dat je er geheel elektrisch mee kunt rijden wanneer je dat wilt. Maar hoe ver kom je dan? Ford heeft het zelf over ongeveer 50 kilometer. Wij namen de proef op de som. Bij een FastNed laadden we de accu’s vol. Bij vertrek staat de EV-actieradius op 33 km. Veel minder dan mogelijk is, maar dat komt waarschijnlijk doordat we het laatste stuk naar het laadstation op snelheid over de snelweg hebben gereden. In de EV-test verlaten we de snelweg echter bij de volgende afslag, en rijden daarna vrijwel uitsluitend over stads, dorps, en binnenwegen. Enkel aan het einde resteert een klein deel snelweg. Met regeneratie komen we echter veel verder dan de 33 km die aan het begin in het display stond. Als we het ‘gaspedaal’ loslaten, wordt er remenergie teruggevoerd naar de accu. In stand ‘L’ van de transmissie is dat nog wat sterker het geval. Op veel wegen en met goed anticiperen hoeven we de voetrem amper meer aan te raken, zo sterk is de vertraging. Uiteindelijk komen we op één EV-lading 50,8 km ver! Jammer is wel dat de Transit Custom PHEV niet geschikt is voor snelladen. Daarom staan we zelfs bij de 50kW charger bij de FastNed 2,7 uur aan de kabel voor we weer 50 km elektrisch kunnen rijden. Bij een normaal stopcontact is dat zelfs dik vier uur. Daarom is verstandig omgaan met je elektrische capaciteit van belang. Fraai is dat Ford net na onze test bekend maakte de Transit Custom PHEV geschikt te maken voor ‘geofencing’. Met behulp van locatiegegevens schakelt de PHEV dan automatisch over op de EV NU-modus als er een emissievrije zone aankomt. Moet je natuurlijk wel voldoende stroom over hebben, dus een beetje aandacht van de bestuurder is wel nodig.

Bekijk onze actieradiustest in onderstaand vlog

Benzine
Wie de mogelijkheid heeft om veel EV te rijden en tijdig te laden: vooral doen! Elektrisch rijden is heerlijk en goedkoop. Wie juist veel snelwegkilometers maakt moet zich afvragen of de Transit Custom PHEV wel wat voor hem is. Zodra de benzinevoorraad aangesproken wordt en de snelheid wat hoger ligt, gaat het gemiddelde verbruik met sprongen omhoog. Ford rept van 2,7 l op 100 km, maar dat is erg optimistisch. Wij zaten al snel op 4,5 l op 100 km, en als je dan af en toe ook nog eens de EV Charge modus gebruikt, kom je zoals wij opeens uit op dik 7 liter op 100 km. Je hebt dan wel het voordeel van in totaal 500 km actieradius, maar je staat dan toch regelmatig een tank fossiele brandstof te tanken.

De aanschafprijs van de Transit Custom PHEV is 41.250 euro. Best wat duurder dus dan een dieselbus of zelfs een MHEV-versie van de Transit Custom. Het gemak van deze Transit Custom PHEV is groot, maar daar betaal je dus ook voor. Dat neemt niet weg dat deze Transit Custom PHEV een heel slimme auto is, wellicht de perfecte tussenstap voor hen die nog aan de volledig elektrische besteller willen of durven.

Specificaties & metingen

MerkFord
TypeTransit Custom PHEV
Motorelektromotor, permanent magneet 3-fase AC
Transmissieautomaat, één versnelling
Vermogen (pk)126
Koppel (Nm)355
Accupakketlithium-ion, 13,6 kWh
Range-extender1.0 liter benzinemotor, gekoppeld aan generator
Inhoud (cc)999
Afmetingen uitwendig lxbxh (cm)497 x 203 x 192
Wielbasis (cm)293
Laadruimte lxbxh (cm)248 x 172 x 141
Tilhoogte (cm) 57
Eigen gewicht (leeg, kg)2202
Nuttig laadvermogen (kg)1198
Max. aanhangergewicht (kg)nvt
Geluidsniveau bij 80 km/h (dBA)64,5
Geluidsniveau bij 100 km/h (dBA)67,3
Acceleratie 0-80 km/h (sec)10,1
Acceleratie 80-100 km/h (sec)6,8
Actieradius in EV NU (km)50,8
Brandstofverbruik (1l/km)1 op 14
EmissieklasseEuro 6
CO2-uitstoot WLTP (gr/km)70
Prijs vanaf (€)41.250
Prijs zoals getest (€)43.900

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.