
Als bezitter van een bestelauto let je natuurlijk niet alleen op de brandstofprijzen, maar houd je ook de ontwikkelingen op belasting- en subsidiegebied goed in de gaten, toch? Voor diegenen die niet de tijd hebben om al deze ontwikkelingen te volgen, zetten we de meest opvallende ontwikkelingen in dit stuk kort op een rij. Wat staat er te gebeuren? Waar kun en moet je nu alvast rekening mee houden? Heleen Elbert zet het voor ons op een rijtje.

Ook als het om bestelauto’s gaat zien we dat de overheid ons graag in een elektrisch of ander nulemissie-exemplaar rond ziet rijden. In tegenstelling tot het verleden, is het nu echter zo dat de overheid zich niet richt op het belonen van de elektrisch rijdende bestelautorijder, maar op het onaantrekkelijker maken van het niet-elektrisch rijden. De meest bekende methode is het afschaffen van de grijskentekenregeling in de bpm, maar vlak ook het instellen van zero emissie zones en het afschaffen van de SEBA-subsidie niet uit. Waar we het niet expliciet over hebben, is het afschaffen van het bijtellingsvoordeel voor een elektrische bestelauto van de zaak per 2026, maar dat is uiteraard ook iets om rekening mee te houden.
Vervallen grijskenteken
Per 2025 vervalt de grijskentekenregeling in de bpm. Dit betekent dus dat een niet-elektrische bestelauto duurder gaat worden omdat je de bpm niet meer automatisch terugkrijgt van de Belastingdienst. Omdat er op een elektrische bestelauto (nog) geen bpm zit, wordt deze prijstechnisch gezien een stuk aantrekkelijker dan nu. De bpm-berekening voor bestelauto’s wordt in dat jaar overigens CO2-afhankelijk en niet – zoals nu – berekend op een vast percentage van de catalogusprijs. Het voordeel van het CO2-afhankelijk worden van de bestelauto-bpm is natuurlijk dat je voor een milieuvriendelijke bestelauto niet al te veel bpm gaat betalen. Valt jouw oog op een milieu-onvriendelijk exemplaar, dan ben je per 2025 echter fors duurder uit dan nu.

Over het vervallen van de grijskentekenregeling zijn natuurlijk veel vragen. Om je wat gerust te stellen hierbij alvast het antwoord op de twee belangrijkste: Het vervallen van de grijskentekenregeling heeft alleen invloed op nieuwe bestelauto’s uit 2025 of later. Je krijgt dus niet alsnog een extra heffing op bestelauto’s uit 2024 of eerder. Daarnaast is het handig om te weten dat de eerder aangekondigde forse verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s inmiddels gesneuveld is. Zoals het er nu naar uitziet houd je dus ook in 2025 het aantrekkelijke 25 procents tarief.
Zero-emissiezones
Per 2025 of 2026 voeren veel (grote) gemeenten de zogenoemde ZE-zones in. In de praktijk betekent dit dat je als ondernemer delen van die gemeente niet meer in mag met jouw nieuwe bestelauto, tenzij het een nulemissie-exemplaar is zoals een elektrische bestelauto. Praktisch gezien mag je daar dus niet meer laden en lossen. Het is dus nu de tijd om te controleren of de gemeente waar jij woont, of waar jouw bedrijf of jouw klanten zitten ook een ZES-zone in gaat stellen. Mocht dat het geval zijn, dan moet je na gaan denken over de aanschaf van een elektrische bestelauto (mocht je deze nog niet hebben) of over andere alternatieven. Zo kun je natuurlijk andere klanten of een andere bedrijfslocatie of woning gaan zoeken. Een minder radicaal alternatief is het overleg met andere ondernemers. Mogelijk kunnen jullie samen een oplossing bedenken voor dit probleem, zoals bijvoorbeeld het samen huren of aanschaffen van een elektrische bestelauto voor het goederenvervoer naar de binnenstad. Op pagina 30-31 gaan we dieper in op de zero-emissiezones.

Vervallen SEBA-regeling
De SEBA-regeling is een nettosubsidie die je van de overheid kunt krijgen bij de aanschaf van een nieuwe elektrische of andere nulemissie bestelauto. Deze subsidie kan oplopen tot 5.000 euro netto per bestelauto. De staatssecretaris heeft recent laten weten dat deze subsidie per 2025 komt te vervallen. Wil je hier nog gebruik van maken, dan moet je dus dit jaar of volgend jaar je slag slaan. Maar let op: dit is een op = op subsidie. Ben je te laat, dan vis je dus achter het net. Wil je meer informatie over deze regeling? Kijk dan op www.rvo.nl.
Conclusie
Uit dit overzicht blijkt wel dat het elektrisch rijden in een bestelauto in de toekomst niet langer uitgebreid gesubsidieerd wordt. En de niet-elektrische rijder wordt het in de toekomst flink wat lastiger gemaakt. Ben je dus van plan om de overstap te wagen, dan heeft het zin om hier nu alvast over na te gaan denken. Als afsluiting hebben we nog wel een ‘maar’ in de aanbieding. Hoewel al de aanpassingen in dit artikel al aangekondigd zijn, kunnen we nooit 100 procent zeker weten dat ze ook doorgaan. Een volgend kabinet kan weer heel anders denken over deze regelingen en er een eigen draai aan geven. Houd het nieuws op dit gebied dus goed in de gaten.
Tekst: Heleen Elbert – elbertfiscaal.nl | Foto’s: Bestelauto, Shutterstock