
Ondanks COVID-19 zijn er toch veel mensen in Nederland en Europa op vakantie. Het aandeel campers op de weg groeit nog altijd, maar hoe veilig is zo’n camper eigenlijk? ADAC, de Duitse ANWB, liet een buscamper en een personenauto frontaal botsen.
In de crashtest botst een camper tegen een stationcar aan met 56 km/u. Volgens het resultaat van de crash zijn de kreukelzones van beide voertuigen overbelast. De voorkant van de camper is niet optimaal ontworpen om de energie van de impact te absorberen en de kreukelzone van de stationcar is niet berekend op de vol beladen camper, die 3,5 ton weegt. Hierdoor worden de passagierscompartimenten van beide voertuigen beschadigd en worden de pedalen ver in de voetruimte geduwd, waardoor het risico op letsel voor de bestuurders van beide voertuigen zeer groot is. De ADAC concludeert hieruit dat fabrikanten van campers, of het nu gaat om een model op basis van een personen- of een bedrijfsauto, de voorzijde van het voertuig zo moeten ontwerpen dat de energie van de botsing in de kreukelzone wordt afgevoerd; de passagierscel moet te allen tijde tot doel hebben de inzittenden te laten overleven. Zij moeten zo goed mogelijk worden beschermd.
Volgens de resultaten van de ADAC-crash staan echter niet alleen de bestuurder, maar ook de achterste inzittenden in de camper bloot aan een hoog risico op letsel. Dit is vooral te danken aan het ontwerp van de achterbank, die in de meeste campers van dun hout is gemaakt. Bij een botsing kan de achterbank uit elkaar gerukt worden, kunnen de hoofden van de inzittenden op de achterbank (bij een botsing: een kinderpop in een kinderzitje en een volwassen dummy) in botsing komen met de bestuurdersstoel en neemt het risico op verwondingen in de buikstreek toe. In dit geval moet de onderconstructie van de bank in de tweede rij worden verbeterd. Deze moet in ieder geval voldoende stabiel zijn om te voorkomen dat hij bij een ongeval onder de inzittenden bezwijkt. Dit is de enige manier om te voorkomen dat de veiligheidsgordel van het bekken in de gevoelige buikstreek glijdt en inwendige verwondingen veroorzaakt. Het is ook belangrijk om een te dikke en te zachte steun te vermijden, omdat dit ook het risico op het wegglijden van de heupgordel en het veroorzaken van ernstig letsel verhoogt.

Bij de crashtest komen goede maar ook slechte zaken over de constructie van de camper aan het licht. De twee tweepersoonsbedden, de badkamer, de kasten achterin en de sjorogen in de bagageruimte zijn bestand tegen de belasting van een botsing – er is geen gevaar voor de passagiers of de bagage die daar is opgeborgen. De veiligheidsvoorziening van het gassysteem functioneert ook en onderbreekt de toevoer in geval van een ongeval, zodat het risico op brand tot een minimum wordt beperkt. Bij een botsing vliegen de kasten van het keukenblok en hun inhoud echter door het interieur van de camper en brengen ze de inzittenden in gevaar. In de geteste camper waren ze alleen met een paar bouten aan elkaar verbonden en niet met het chassis. Maar zoals de crashtest laat zien, is dit niet genoeg. Hier moet worden gezorgd voor meer stabiliteit en een verbinding met het voertuig.

De ADAC laat ook zien dat vakantiegangers veel kunnen doen om de veiligheid in hun camper te vergroten: zware ladingen kunnen het beste in een aparte bagageruimte worden opgeborgen, waarbij bijzonder zware bagagestukken helemaal onderaan worden vastgezet en met sjorbanden worden vastgezet. Voor de keuken kunt u het beste lichtgewicht plastic borden gebruiken en niets open laten staan tijdens de reis. Om letsel te voorkomen, moet de tafel voor de achterste rij stoelen worden verwijderd of weggeklapt. Net als in een auto moeten alle passagiers te allen tijde de gordel om houden. Iedereen die een camper koopt of huurt, moet aandacht besteden aan alle remsystemen en veiligheids- en waarschuwingssystemen. Deze kunnen niet elk ongeval voorkomen, maar verminderen het risico op ongevallen wel aanzienlijk.

En dan gaat het hier nog om een camper op basis van een complete L5H3 bus. Met een losse polyesteropbouw op basis van aan aandrijfkop, of een aandrijfplatform, wordt het risico voor de camperinzittenden nog veel groter: Daar blijft helemaal niet van over.