Nieuws

Een centrale zitpositie en robotwielen, met de Flow maakte start-up Indigo een bijzondere entree op de tech-beurs CES.

CES was opnieuw het podium voor opwindende start-ups zoals Indigo. Zij verwachten dat de groei van on-demand leveringen en ride-sharing zal aanhouden. En nadat bedrijven als Uber en Amazon zich hebben aangesloten bij de ‘Climate Pledge’ om hun carbon footprint tot bijna nul terug te brengen, zijn er CO2-neutrale bestelwagens nodig. Will Graylin, CEO van Indigo: “Indigo heeft robotwielen uitgevonden, die meer ruimte en comfort bieden voor kleine elektrische stadsvoertuigen.”

Dit op het eerste oog niet zo goedkope aandrijfconcept heeft volgens de fabrikant verschillende voordelen. Want zonder versnellingsbak of motor tussen de wielen biedt de bestelauto, Indigo Flow genaamd, een lage, vlakke vloer die naar verluidt meer laadruimte biedt dan enig ander voertuig van zijn formaat. Graylin: “De actieve vering in elk wiel zorgt voor een geweldige wegligging voor een betaalbare prijs.”

De bestuurder zit altijd centraal op één plek,met veel been- en voetruimte op de plaats waar in andere voertuigen de motor zit. Hierdoor kan de bestuurdersstoel naar voren worden geschoven en ontstaat er meer laadlengte en volume of ruimte voor de passagiers achter de stoel.

Indigo heeft niet veel details vrijgegeven over de Flow, maar zei dat de modellen zijn uitgerust met een 40 kWh accupakket dat een bereik van meer dan 400 km op een enkele lading mogelijk maakt. De Flows zijn ook uitgerust met de “robotwielen” van het bedrijf, die worden omschreven als ’s werelds eerste alles-in-één aandrijflijn met gelijktijdige elektrische aandrijving op de wielen en elektrische actieve ophanging. Elk van de wielen levert naar het schijnt 30 pk vermogen en 250 Nm koppel.

Tijdens de autopresentatie maakte Indigo ook enkele interessante personeelsleden bekend: Volker Kaese, voormalig hoofd Innovation Product Management bij Audi, is aangeworven als Chief Technology Officer. “Ik kijk ernaar uit om met deze auto de grootst mogelijke impact te hebben op de rijervaring en het milieu. Van het volumineuze interieur tot de schuifdeuren, de Indigo Flow zal chauffeurs in staat stellen hun werk efficiënter te doen. Uiteindelijk kunnen ze meer verdienen terwijl ze goed doen voor de planeet.”

Kaese is een van de consequente aanjagers van innovatieve concepten: Bij VW Group leidde hij onder meer de ontwikkeling van de Volkswagen XL1 met één liter en de Audi e-tron, en hij brengt meer dan 20 jaar ervaring in voertuiginnovatie mee naar Indigo. Eric Obers, ooit hoofd design bij Porsche en Lucid, brengt ook veel ervaring mee. Hij wordt bijgestaan door Hugh Robinson, die bij Porsche en GM werkte en medeverantwoordelijk is voor het ontwerp van de Flow-productlijn.

Naast het wielnaafconcept is Indigo ook bezig met lichtgewicht constructies en aerodynamica om een maximale efficiëntie te bereiken met een minimaal gebruik van grondstoffen. Helaas zijn de Flow en Flow Plus bestelauto nog steeds concepten. Indigo heeft nog geen informatie gegeven over de productie of een datum voor de marktintroductie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.