Bestelautotests

Renault is supertrots op het winnen van de International Van of the Year titel voor de nieuwe Master. Maar hoe bejubeld die auto ook is, de Master moet zich nog wel in de praktijk bewijzen. Maar daar is Bestelauto voor: wij testen als eerste de Master E-Tech.

We hadden keus: een Master met een dieselmotor of een Master met elektrische aandrijflijn. Daar hoeven we niet lang over na te denken: de elektrische versie graag, want daar waren we tijdens de eerste proefritten al enorm van onder de indruk. Renault Nederland weet een Master E-Tech L2H2 voor ons te regelen, in de kleur bleu agave.

Aero

Die kleur is al apart, het uiterlijk van de nieuwe Master is dat ook. De Master is ontworpen als ‘Aerovan’, met een zo laag mogelijke luchtweerstand. Dat is onder meer te zien door de wat hogere motorkap en ook de voorruit is iets verder naar voren geplaatst. In de bumper zien we deflectors om de lucht zo goed mogelijk te geleiden en de luchtweerstand zo veel mogelijk te beperken. De grille en de kenmerkende LED-lampen maken het front af. De luchtweerstandscoëfficiënt is met 20 procent afgenomen. De grote grille geeft de auto een opvallend front. Tijdens onze test zagen we dat de Master opvalt in het verkeersbeeld; we werden veelvuldig nagestaard.

Lading

Ons testmodel was van de configuratie L2H2. Dat betekent een totale voertuiglengte van 578 cm en een wielbasis van 359 cm. De hoogte komt uit op 250 cm. Het verhoogde dak geeft in de cabine ruimte voor wat extra opbergruimte, in de laadruimte zien we dat niet, al is de hoogte daar met 188 cm prima. In de laadruimte mag in ons model 1122 kg aan lading mee. Voor onze verbruikstest zo meteen leggen we er alvast 350 kg aan spullen in.

Telefoon

De Master heeft een geheel nieuw interieur. Dat blinkt uit in gebruiksgemak. Dat merken we al bij het instappen, want de bekerhouders aan het uiteinde van het dashboard fungeren ook als handgrepen. Gezeten achter het stuur zien we een digitaal instrumentarium en ook op het dashboard staat een 10 inch digitaal scherm. Het Open R Link systeem op dat scherm heeft Google ingebouwd plus de mogelijkheid van Android Auto of Apple Carplay. Dus in feite kun je je hele telefoon laten draaien op het scherm. De telefoon zelf ligt ondertussen draadloos bij te laden. In het dashboard zien we verder heel veel opbergruimte en ook zijn er veel fysieke knoppen, zodat je niet alles via touchscreen hoeft te doen. Naast ons is een brede bijrijdersbank met daaronder veel opbergruimte, onder meer voor laadkabels. Tussen bank en bestuurdersstoel zien we nog een mechanische handrem. Best eigenaardig voor een elektrische bestelauto.

Rijden maar

Tijd voor onze verbruikstest. Die gaat over een bijna 70 km lange gevarieerde route door De Liemers en de Achterhoek. Startpunt ons kantoor van de Eisma Media Groep. We zijn nog maar een paar kilometer ver en dan weten we het al: deze nieuwe Master is een hele grote stap voorwaarts ten opzichte van de vorige versie. Hij ligt goed op de weg, maar is ondanks zijn gewicht van bijna 2,4 ton goed te besturen en ook comfortabel. Achter het stuur heb je goed zicht en is ergonomisch alles prima voor elkaar: we kunnen overal goed bij. De bediening van de automaat, met een hendel achter het stuur dichtbij de bediening van de ruitenwissers, is even wennen. Alle veiligheidssystemen zijn dat ook. De snelheidsbewaker piept al bij 1 km/h overschrijding van de snelheidslimiet. Renault heeft hier iets slims voor bedacht: My Safety Switch. Links in het dashboard zit een knop waarmee je in één keer (met twee keer drukken) de assistentiemeldingen allemaal uit kan zetten (de assistentiesystemen zelf blijven waakzaam). Met de optie My Safety in R-Link kun je ook een persoonlijk profiel aanmaken met je eigen voorkeuren, welk systeem je wel wilt en welke niet. Heel erg fijn!

Onze testauto was nog geen serieproductie-auto en daarom vraagt Renault ons vriendelijk of we niet willen snelladen met de Master E-Tech. Dus na onze verbruikstest hangen we de auto aan een AC-paal, van 11 kW. Terwijl de auto laadt kunnen we veel doen, want met 11 kW laden gaat langzaaaam. De 96 km aan verdwenen actieradius wordt in 2 uur en 5 minuten bijgeladen. Maar dat is niet lang als je de Master E-Tech gewoon bij je bedrijf kunt laden gedurende de nacht. Moet je tussen shifts door laden, dan is een snellader aan te bevelen. Het verbruik van de Master E-Tech lezen we af van de boordcomputer: 24,1 kWh per 100 km. Voorwaar een prima verbruik dat een praktische actieradius van 403 km oplevert. Dat is heel netjes. We sluiten onze test af met een blik op de prijslijst. Mmm… zo’n elektrische Master, in ons geval in Advance-uitvoering, is niet goedkoop. Ruim 54.000 euro is ons testmodel. Gelukkig zijn er tal van subsidiemogelijkheden. Landelijk, provinciaal en zelfs lokaal. Onderzoek het allemaal goed. Maar wat de prijs ook zij, met de Renault Master rijdt u te allen tijde in een echte winnaar. De titel ‘International Van of the Year 2025’ pak niemand hem meer af.

Specificaties & Metingen

MerkRenault
TypeMaster E-Tech L2H2 T35
Motorelektromotor
Transmissietraploze automaat
Accupakket (kWh)87
Vermogen (kW/pk)105/143
Koppel (Nm)300
Afmetingen uitwendig lxbxh (cm)578 x 208 x 250
Wielbasis (cm)359
Laadruimte lxbxh (cm)310 x 177 x 188
Tilhoogte (cm)58
Eigen gewicht – leeg (kg)2378
Nuttig laadvermogen (kg)1122
Max. aanhangergewicht (kg)2500
Geluidsniveau bij 80 km/h (dBA)65,8
Geluidsniveau bij 100 km/h (dBA)66,9
Acceleratie 0-80 km/h (sec)9,4
Acceleratie 80-100 km/h (sec)6,5
Stroomverbruik (kWh/100 km, 350 kg lading)24,1
Actieradius403
CO2-uitstoot WLTP (gr/km)0
Prijs vanaf (€)50.900
Prijs zoals getest (€)54.582
Alle prijzen in euro’s, excl. BTW/BPM

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.