
Dat een ongeluk in een klein hoekje zit weet iedereen wel. Helaas geldt dit soms ook voor een (bestel) auto van de zaak. Gelukkig zijn deze auto’s goed verzekerd en is de werkgever of de onderneming aansprakelijk. De grote vraag hierbij is echter of deze kosten of in ieder geval het eigen risico verhaald mag worden op de medewerker en hoe zit het precies met autoschade ná werktijd? Wat zijn hierbij de gevolgen en de oplossingen? In dit artikel vertellen we erover.
Autoschade tijdens werktijd
Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat één van de werknemers schade rijdt aan de bedrijfsauto. Uit onderzoek blijkt dat veel van deze schades of in ieder geval het eigen risico ten onrechte op de werknemer die de schade gereden heeft verhaald wordt. Dit eigen risico wordt dan ingehouden op het salaris. We schrijven heel bewust ten onrechte omdat de wet op dit gebied hier heel duidelijk over is. Autoschade mag door de werkgever niet verhaald worden op de werknemer tenzij er sprake is van opzet of roekeloos gedrag. Een voorbeeld van opzet of roekeloos gedrag is de auto bewust tegen een paal rijden of met alcohol achter het stuur gaan zitten.

Is de autoschade dus tijdens werktijd ontstaan dan zijn de kosten of het eigen risico geheel voor de rekening van de werkgever of onderneming waar de werknemer voor op pad was toen de schade ontstond.
Autoschade na werktijd
In veel gevallen mag de werknemer de bedrijfsauto ook privé gebruiken. Wordt er met deze auto dan schade gereden na werktijd dan mag dit wél verhaald worden op de medewerker. Het eigen risico mag dan worden doorbelast aan degene die in de auto gereden heeft en op dat moment verantwoordelijk was voor de auto. Dit bedrag mag echter niet meer zijn dan wat normaal gesproken als eigen risico zou gelden als de werknemer privé verzekerd zou zijn. Particuliere autoverzekeringen hanteren een eigen risico tussen de €150 en €300. Driehonderd euro is dan ook het maximale bedrag dat mag worden doorbelast aan de werknemer.
De gevolgen en oplossingen van autoschade
Wordt de schade gemaakt aan een leaseauto dan wordt dit op dezelfde manier afgehandeld als dat de auto in het bezit is van een werkgever of onderneming. Het verschil zit er echter in dat je bij een leaseauto verder geen omkijken hebt naar het herstel van de schade. Bij een bedrijfsauto die in eigen bezit is van de werkgever of de onderneming is dit natuurlijk anders. De werkgever moet als gevolg van de schade de auto laten repareren of in het meest vervelende scenario de auto laten vervangen. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven die gespecialiseerd zijn in autoschade, waardoor de auto snel gerepareerd en weer onderweg is. Dat geeft toch een veilig gevoel!
Bedankt voor het delen van dit artikel over autoschade. Ik heb zelf ook een deuk gereden in mijn auto toen ik op weg naar huis was. Ik hoop dat een deel van de schade vergoed wordt!
Gelukkig mocht ik mijn leaseauto ook in mijn eigen tijd gebruiken. Helaas heb ik ook schade gereden en mijn auto werd total loss verklaard. Gelukkig was ik goed verzekerd en kon ik alles gemakkelijk afhandelen.