
Een leaseauto rijden wordt steeds populairder. Niet alleen zakelijk maar ook privé rijden is het leasen van een auto in plaats van kopen, een optie om over na te denken. Maar wat zijn nu de verschillen tussen de soorten lease en wat is voor jouw situatie de beste oplossing.
Je kunt een auto kopen of leasen. Dit laatste kan voor een korte periode met shortlease maar dus ook voor een langere periode. We spreken dan van financial lease of private lease. Bij beide vormen kun je een auto rijden zonder een grote eenmalige financiële investering te doen. Maar de beide opties zijn wel heel verschillend van elkaar.
De mogelijkheden met private en financial lease
Private lease is eigenlijk wel de populairste vorm van lease. Binnen private lease rijd je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. In dat bedrag zitten ook bijkomende kosten als verzekeringen, onderhoud en reparatiekosten. Het enige dat er bijkomt, zijn de brandstofkosten. Een nieuwe auto rijden zonder dat je zelf een grote investering moet doen, is waarschijnlijk het grootste voordeel van private lease en je weet elke maand wat je kosten zijn. Of dat nu privé is of zakelijk als zzp’er.
Financial lease is de ander leasevorm. Deze werd voorheen met name zakelijk gebruikt. Bij financial lease is de auto na afloop van het leasecontract van jou. Tegenwoordig zie je deze vorm ook steeds vaker bij particulieren. Bij financial lease betaal je alleen de ‘huur’ zeg maar voor de auto. Een verzekering en onderhoud moet je zelf regelen en dus ook zelf betalen. Financial lease lijkt vaak goedkoper maar of dat ook zo is, ligt aan de bijkomende kosten. Aan de andere kant… hoeveel onderhoud en reparatiekosten krijg je die eerste jaren met een nieuwe auto? Durf jij dat risico te nemen?

De verschillen
Het grootste verschil is dus dat je bij financial lease na afloop eigenaar bent van de auto en bij private lease niet. Je moet het eigenlijk hetzelfde zien als bij een hypotheek. Bij financial lease betaal je elke keer een beetje van de auto tot deze helemaal betaald is. Je kunt daarbij ook nog kiezen of je een deel vooraf of achteraf betaald. In het algemeen geldt; hoe meer je vooraf betaalt, hoe lager de maandlasten zijn. Dat geldt uiteraard ook voor de duur van de leaseovereenkomst.
Een ander groot verschil is dat je bij private lease een all-in bedrag hebt en bij financial lease niet. Bij financial lease regel je dus zelf de verzekering, het onderhoud en reparatiekosten.
Wil je een nieuwe auto maar niet direct een bedrag uitgeven of heb je het geld er niet voor, dan zijn beide manieren een optie. Ben je iemand die zekerheid wil hebben in de kosten per maand, dan is private lease waarschijnlijk meer geschikt. Hierbij weet je precies je maandlasten en kom je naast brandstof of een boete nooit voor verrassingen te staan. Wil je de auto zakelijk gaan rijden, dan kun je bij financial lease onder andere de BTW terug vorderen. Je accountant of boekhouder kan je dan hierin adviseren. Die weet wat voor jouw onderneming een goede optie is.