
Het besturen van een elektrische bestelauto lijkt misschien een spannende nieuwe wereld, maar beginners hebben niets te vrezen. In veel opzichten zijn elektrische voertuigen (EV’s) inderdaad gemakkelijker te besturen dan conventionele benzine- of dieselauto’s. Deze gids legt dan ook uit hoe je er bij regelmatig gebruik het meeste uit kunt halen. Als je het rijbereik van je elektrische auto wilt maximaliseren, doe je er goed aan om de volgende tips te gebruiken. Vergeet niet dat een elektrische bestelauto verzekeren nodig is, doe dit dus voordat je de adviezen van deze gids gebruikt!
Nadat je een elektrische bestelauto hebt gekocht, moet je dus eerst het voertuig verzekeren. Het is verstandig om eerst al naar de polis te kijken zodat je rekening kunt houden met deze kosten bij het vergelijken van de beschikbare elektrische bestelwagens. Ook moet je bepalen hoe je de bestelauto wilt verzekeren, je hebt immers meerdere basisverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Voor welke dekking je kiest, heeft invloed op de premie.
Heb je een elektrische bestelauto gekocht en verzekerd? Net als bij elke andere elektrische auto zijn soepel rijden en anticiperen op gevaren voor je van essentieel belang om energie te besparen. Door zoveel mogelijk energie te besparen en de batterij bij te vullen met kinetische energie van regeneratief remmen, behoud je je beschikbare actieradius, wat betekent dat je minder vaak hoeft op te laden. Je rijdt daardoor dus verder met je elektrische bestelauto.
De eenvoudigste manier om dit te doen, is door het gaspedaal los te laten bij het naderen van kruispunten. Het voelt vreemd om mee te beginnen en het kan zijn dat je vlak voor de kruising zelf stopt, maar na verloop van tijd zul je wennen aan hoe je het regeneratieve remmen van je EV kunt moduleren. Heuvels afrijden of op snelwegen zijn andere manieren waarop je kostbare energie kunt besparen, al zul je in Nederland niet vaak een heuvel af rijden in je elektrische bestelauto.
De meeste elektrische bestelbusjes hebben bovendien instelbare instellingen voor regeneratief remmen, geselecteerd via peddels achter het stuur of knoppen bij de rijkeuzeschakelaar. Hiermee kun je het niveau van regeneratieve remkracht aanpassen. Sterkere instellingen zijn handig bij stop-start stadsverkeer. Veel EV’s hebben ook een ‘one-pedal’-optie die regeneratief remmen gebruikt om de auto volledig tot stilstand te brengen. Hierdoor hoef je alleen maar het gaspedaal – vandaar de naam ‘one-pedal’ – te gebruiken om te accelereren of te vertragen.

Door de accu en het interieur van je bestelauto op optimale temperatuur te brengen voordat je het huis of kantoor verlaat – idealiter tijdens het opladen – bespaar je ook energie en krijg je meer actieradius. Dit proces, preconditioning genoemd, kan meestal worden gestart en gecontroleerd via een smartphone-app. Het is logisch dat hoe meer elektrische apparaten je in de elektrische bestelauto inschakelt, hoe meer energie je verbruikt. Wees dus mindful en gebruik alleen wat je nodig hebt. Als je alleen reist, gebruik dan de ‘driver’-instelling van de airconditioning, als die er is, of nog beter, schakel deze uit.
Activeer, indien aanwezig, in plaats daarvan de verwarmde stoel en het verwarmde stuurwiel, aangezien deze alleen voorwerpen opwarmen waarmee je in contact komt. Infotainmentschermen verbruiken ook energie, maar zijn vaak nodig om toegang te krijgen tot navigatie- en oplaadinstellingen. Bijna alle EV’s worden nu geleverd met een smartphone-app waarmee je hun beschikbare actieradius kunt controleren, de dichtstbijzijnde oplaadlocaties kunt vinden en de preconditioning kunt instellen. Download deze app zodat je deze functies kunt gebruiken in je elektrische auto!