Partnercontent

Als zzp’er heb je veel administratie die je moet bijhouden. Je kunt dan denken aan facturatie, je financiële administratie en je urenregistratie. Bij al deze dingen is het ook verstandig je kilometerregistratie bij te houden. In de kilometerregistratie leg je alle gereden kilometers die je hebt gereden met een bedrijfsauto vast. Je kunt dan aantonen bij de belastingdienst dat je in dat jaar niet meer als 500 km hebt gereden. We leggen je in het kort uit hoe je dit kunt doen.

Wat moet er in de kilometerregistratie van een zzp’er staan?

Voor de belastingdienst is het belangrijk om de juiste kilometerregistratie duidelijk en overzichtelijk te maken. Je geeft precies aan of het zakelijke of prive ritten zijn die je gemaakt hebt. 

Een sluitende kilometerregistratie bevat in ieder geval:

  • Het automerk
  • Het automodel
  • Het kenteken
  • De periode waarin je over de auto beschikt
  • De gegevens van de rit

Het uitwerken van de kilometerregistratie

Voor de belastingdienst is het belangrijk dat je ritgegevens goed uitwerkt. Je zorgt ervoor dat de kilometerregistratie er mee compleet is. Het is verstandig om je kilometerregistratie 7 jaar te bewaren. De belastingdienst kan de gegevens voor die jaren terugvragen.

De belastingdienst ziet dan graag de volgende gegevens:

  • Het gebruik van de auto, je vult dan de datum in
  • Wie heeft de auto bestuurt?
  • Het ritnummer
  • De aard van de rit, je vult dan prive of zakelijk in
  • Begin en eindstand kilometerstand
  • Het adres van vertrek en het adres van aankomst
  • De route die je hebt afgelegd

Je kunt de kilometerregistratie het beste bijhouden met een rittenregistratie software of in Excel

Je hebt twee mogelijkheden om je kilometerregistratie bij te houden. Je kunt excel gebruiken die meestal standaard op je computer staat of via een rittenregistratie software. In het kort leggen we je uit wanneer je het ene zou kunnen gebruiken en het andere op een ander moment. Beide mogelijkheden zijn gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om mee te werken. 

Je kilometerregistratie bijhouden met Excel 

Het voordeel van Excel is dat het gratis te gebruiken is. Om je kilometerregistratie in Excel te beginnen zou je op internet gratis templates kunnen downloaden. Zodra je de juiste hebt dan kun je meteen van start gaan om je kilometerregistratie bij te houden. Maak je nog niet veel kilometers dan zal de Excel kilometerregistratie meer als genoeg voor je zijn.

Wanneer de kilometerregistratie bijhouden met een software?

Wanneer je ritten steeds meer groeien doordat het bedrijf groeit dan kan het bijhouden van de kilometerregistratie in Excel onoverzichtelijk worden. Dit kan er voor zorgen dat je fouten gaat maken. Je bent dan op een punt beland dat je het beste over kunt gaan naar de rittenregistratie software. Deze software is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt de kilometerregistratie eenvoudig bijhouden met de bijbehorende app. Dit kan ook op je smartphone. Je app hoef je alleen te starten bij vertrek en je stopt de kilometerregistratie app bij aankomst. Alle verdere data wordt dan automatisch opgeslagen en verwerkt in je kilometerregistratie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.