
Om budgettechnische redenen kan het aantrekkelijk zijn om een tweedehands bestelauto te kopen. Zeker oudere exemplaren, met behoorlijk wat kilometers op de teller, kunnen gebreken vertonen. Hierdoor liggen de onderhoudskosten hoog. Om deze problemen te voorkomen is een goede voorbereiding op de aankoop van een tweedehands bestelbus belangrijk. Er zijn drie zaken waar je op moet letten.

Historie controleren
Niet iedere bestelbus is even intensief gebruikt. Zo zijn zzp’ers bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de staat van hun bestelauto. Als dit een nette chauffeur en zorgvuldige eigenaar was, dan is de bestelauto naar alle waarschijnlijkheid goed onderhouden. Is de bestelbus gebruikt door wisselende chauffeurs van een koeriersbedrijf? Dan is de kans groter dat er minder netjes met de auto is omgegaan. Informeer altijd naar de historie van de bestelbus en doe een kentekencheck om te kijken of er ooit schade mee is gereden. Vraag daarnaast welke werkzaamheden er mee zijn verricht en of er onderdelen vervangen zijn.
Hoe toekomstbestendig is de bus?
Veel bestelauto’s rijden op diesel. Houd er rekening mee dat veel Nederlandse steden en andere grote steden in het buitenland milieuzones hebben of krijgen. Hier worden oudere bestelwagens, voornamelijk met dieselmotoren, geweerd. Veel bedrijven kiezen om deze reden voor elektrisch rijden. Check van tevoren of het voertuig aan de eisen voldoet om te voorkomen dat je jouw klanten in de binnenstad niet met je tweedehands bestelbus kunt bereiken.
Waar te kopen?
Autobedrijven werken met verschillende kwaliteitseisen, waarbij de één een stuk hogere eisen stelt dan de ander. Het kan zijn dat je een bestelbus voor een prikkie vindt, maar goedkoop kan in dat geval duurkoop blijken. Wil jij er zeker van zijn dat je jouw occasion bij een betrouwbare garage koopt? Schaf deze dan bijvoorbeeld aan bij een gecertificeerde BOVAG-garage. Vraag binnen je kennissenkring rond om erachter te komen welke garages betrouwbaar zijn of doe vooraf online onderzoek naar de garage waar je de bestelbus zag staan. Waar koopt deze garage de bussen in? Is er een duidelijke onderhoudshistorie beschikbaar? Wat zijn de kwaliteitsstandaarden die de garage er op na houdt? Wanneer je overweegt om een bestelauto van een particulier over te nemen is het verstandig om eerst met je accountant de fiscale consequenties voor je bedrijf te onderzoeken.
Tweedehands kopen of leasen
Je kunt ook een nieuwe bestelbus leasen als je niet in één keer een groot bedrag uit wilt geven, maar wel een nieuwe bestelauto wilt rijden. De auto verzekeren hoeft dan niet meer, omdat er een allriskverzekering bij de leaseprijs inbegrepen is. Als je echter veel schadevrije jaren hebt, is zelf een bestelauto aanschaffen vaak voordeliger. Dit komt omdat de leasemaatschappij een gemiddeld bedrag krijgt van de verzekeraar en dit doorberekent. Zelf de auto verzekeren leidt tot een lagere premie.
Nuttige tips voor de aanschaf van een tweedehands bestelwagen. Zelf heb ik ook een bestelbusje als occasion gekocht. Bij aanschaf heb ik wel mijn buurman meegenomen. Die is expert op het gebied van auto’s. Een vakkundige blik op een occasion behoedt je voor een miskoop.