
Om veilig de weg op de gaan moet een auto tiptop in orde zijn. Alle technische onderdelen moeten goed werken en het is belangrijk om (reserve-)accessoires aan boord te hebben. Daar moet je als automobilist zelf voor zorgen en de APK doet ook een duit in het zakje.
Een gevarendriehoek, reservelampjes, ruitenvloeistof en ga zo maar door. Wie autorijdt weet dat het noodzakelijke is om alle mogelijke (reserve-)accessoires in de auto te hebben. Daarnaast moeten de banden regelmatig op de juiste spanning worden gebracht, koelvloeistof moet worden bijgevuld en check de ruitenwissers, zeker als de herfst eraan komt en we veel regen kunnen verwachten. Een auto is een intensief gebruikt vervoersmiddel dat vraagt om een regelmatige check.
In de waan van de dag wordt dit vaak vergeten. Het is echter belangrijk om op het moment dat het nodig is auto onderdelen bij Techniekwebshop te kunnen halen of online te bestellen. Niet alleen omdat we de auto tiptop in orde willen houden, ook om de veiligheid op de weg te waarborgen voor zowel jezelf als andere weggebruikers.
Tijdens een autokeuring wordt er niet voor niets gekeken naar de werking van de remmen, schokdempers, banden en verlichting. Houd je dit zelf goed in de gaten en controleer of vervang je dit soort onderdelen regelmatig (of je laat het doen) dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Hoe vaak wordt een auto APK gekeurd?
Zo’n autokeuring, ofwel de APK, gebeurt zeer regelmatig. Nieuwe benzineauto’s en elektrische auto’s moeten na vier jaar en vervolgens twee keer na twee jaar worden gekeurd. Na acht jaar moeten ze elk jaar voor de keuring. Een dieselauto moet na drie jaar gekeurd en daarna elk jaar.
Op 15 september 1985 werd het in Nederland ingevoerd, de APK-keuring. Tot die tijd reden er heel wat oude auto’s over de wegen, vanaf dat moment moesten al die oudjes eraan geloven. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is de Nederlandse versie van de in Europa verplichte autokeuring om de veiligheid op de wegen te bevorderen en om het milieu zo min mogelijk te schaden.
In de loop der jaren is de keuring nogal eens gewijzigd en zijn de eisen veranderd. Sinds 2018 is de APK uitgebreider en moeten ook airbag- en gordelsysteem en het antiblokkeersysteem (abs) worden gecontroleerd.
Een keuringsrapport vermeldt alle ins en outs
Een piepend geluid of een kapot achterlicht, niet voldoende spanning op banden of remmen die niet naar behoren functioneren. Overal wordt naar gekeken. Als het te verhelpen is, komt de auto na reparatie door de keuring. Na goedkeuring wordt een auto afgemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Tijdens zo’n keuring wordt er onder meer ook een roetmeting en viergasmeting gedaan. Er wordt ook gekeken naar de kilometerstand die sinds 1999 geregistreerd moet worden. Het keuringrapport vermeldt alle ins en outs.
Vooral bij de aanschaf van een tweedehandsauto zijn APK-rapporten belangrijk. Een geldig APK betekent dat de auto veilig is en er geen grote gebreken zijn. Onvoorziene kosten blijven dan voorlopig achterwege. Met name de kilometerstand is van belang om te checken of de leeftijd van de auto hiermee gemiddeld overeenkomt.
Reclame op je auto kan de kosten drukken
Om autokosten te drukken is er soms de mogelijkheid om er marketing mee te bedrijven. Dan wordt er reclame op losgelaten. Reclame op je auto kan een bijdrage leveren aan je portemonnee. Het beste voorbeeld tref je in de tourkaravaan. Voordat er nog maar sprake is van een renner, rijdt er een lange rij van auto’s voorbij vol beplakt met reclame van sponsoren. Zonder hen geen Tour de France.
Wat in de sport gebeurt, kun jij natuurlijk ook, mits je een verhaal te vertellen hebt. Dan is autoreclame in de vorm van gerichte belettering zo’n gekke manier van marketing bedrijven nog niet. Of het nu om je eigen bedrijf gaat of het bedrijf van een ander. Het gaat in alle gevallen om de uitstraling en een goed verhaal.