Nieuws

Toyota zet vol in op solid-state batterij

toyota solid state

Toyota Motor Corporation (Toyota) en Idemitsu Kosan Co., Ltd. (Idemitsu) hebben een overeenkomst gesloten om samen technologie te ontwikkelen voor de massaproductie van vaste elektrolyt. De partners zetten samen ook een toeleveringsketen op voor de massaproductie van solid-state batterijen – waarin vaste elektrolyt wordt toegepast – voor elektrische auto’s. Beide bedrijven zijn wereldwijd toonaangevend met de ontwikkeling van batterijen met vaste in plaats van vloeibare elektrolyt. Met de samenwerking willen Toyota en Idemitsu solid-state batterijen vanaf 2027-2028 beschikbaar maken, zodat massaproductie kan starten.

De kennis en ervaring van Idemitsu op het gebied van energie en materialen voor batterijen en de aanpak voor batterijproductie van Toyota zullen de opmars van een nieuw soort batterij-elektrische auto versnellen. Dit is immers cruciaal voor het bereiken van CO2-neutraliteit. Solid-state batterijen ondersteunen de verdere ontwikkeling en inzet van elektrische auto’s. Sinds 2001 werkt Idemitsu aan technologie voor solid-state batterijen; Toyota doet dat sinds 2006.

Voorbereiding volledige massaproductie

electrolyt idemitsu

De samenwerking van Toyota en Idemitsu richt zich ten eerste op de ontwikkeling van een vaste elektrolyt, een veelbelovend materiaal voor batterijen met grote capaciteit en hoge output voor elektrische auto’s. De samenwerking is verder gericht op een productiepilot ter voorbereiding van volledige massaproductie.

Productietechnologie

Idemitsu heeft een productietechnologie ontwikkeld voor een tussenproduct voor vaste elektrolyt. Hiermee beschikt Idemitsu ook over technologie die het kan toepassen voor massaproductie van een vaste elektrolyt, zodat een stabiel bevoorradingssysteem tot stand kan komen. Idemitsu breidt de capaciteit van zijn proeffabriek uit en plant de bouw van een grote fabriek.

Wereldwijde CO2-neutraliteit

Met toepassing van Idemitsu’s productietechnologie én van Toyota’s technologie voor de assemblage en verwerking van batterijen werken beide bedrijven aan de opstart van massaproductie van zowel vaste elektrolyt als solid-state batterijen voor wereldwijd gebruik. Beide bedrijven dragen zodoende door hun achtergrond in verschillende sectoren van de industrie bij aan het realiseren van wereldwijde CO2-neutraliteit.

toyota solid state

De voordelen van solid-state batterijen

Solid-state batterijen hebben een hogere energiedichtheid dan de huidige generatie batterijen. Daardoor zijn ze compacter en zorgen ze voor een grotere actieradius van elektrische auto’s. En – zeer belangrijk – ze zijn sneller op te laden.

Ontwikkelingen van onderzoek naar solid-state batterij

  • 2006      Toyota begint onderzoek naar solid-state batterijen
  • 2008      Battery Research Division opgericht en ontwikkeling versneld
  • 2013      Toyota en Idemitsu beginnen technologie-overdracht
  • 2020      Auto met solid-state batterij de weg op voor praktijktests

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.