Bestelautotests

Hyundai H300 2.5 CRDi VGT

Hyundai H300 2.5 CRDi VGT – Back on track

De H100 en de H200 hebben in de H300 een goede ovolger gevonden. Hij heeft een eigen gezicht en als de eerste tekenen niet bedriegen staan Hyundai weer glorietijden te wachten.

Eerder meldden we al dat Hyundai veel verwachtte van de nieuwe H300. Tijd om te zien of die verwachtingen enige realiteitszin hebben. Eerst maar even kijken naar de buitenkant van de H300. Die is goed geslaagd. Het front van de auto geeft hem een duidelijk eigen gezicht, en de lange koplampen geven de auto een moderne snoet. Opvallend aan de voor en achterzijde is de verwijderbare kunststof strip aan de onderzijde van de bumpers. Handig bij kleine aanrijdingen. De sleuven rond de wielkasten geven de carrosserie wat extra body.

320 cm
Hoewel de versie die wij reden in de catalogus staat aangeduid als ‘lange wielbasis’, komt er volgens importeur Greenib Car geen ‘korte wielbasis’. 320 cm is echt alles wat u krijgt. Ook een hoog dak zit niet in de ‘pijplijn’. Naar binnen dan maar. Daar ziet het er ook modern uit, het dashboard komt uit de Hyundai personensauto’s. Bergruimte is er zat, met dubbele vakken in de deuren en een dubbel handschoenenkastje.
Naast de bestuurdersstoel is er een bijrijdersbank waar met wat wringen twee personen op passen. Het linkergedeelte van de leuning is neerklapbaar, en vormt dan voor de berijders een handig ‘tafeltje’. Het zicht naar achteren is goed door het grote raam in het tussenschot. Voor de stevigheid is overdwars een stang bevestigd, die het zicht door de achteruitkijkspiegel wel wat belemmert. De stoel van de bestuurder is in hoogte verstelbaar en biedt goede steun. De voorruit is met 84 cm wat aan de lage kant; het gebeurt vaak dat je bij het stoplicht naar de dakrand zit te turen in plaats van naar het rode licht. Daarnaast is het opvallend dat op ons testmodel geen alarm zat om te waarschuwen tegen nog brandend licht of een sleutel in het contactslot.

Twee zijdeuren
De laadruimte van de H300 is toegankelijk door een achterklep, die is voorzien van een grote ruit. Indien gewenst zijn ook deuren leverbaar. De verrassing van de H300 is dat hij standaard is uitgerust met twee zijschuifdeuren. In de praktijk is het prettig als de bestuurder meteen na uitstappen een deur kan openen en kan beginnen met laden of lossen. Met 4,3 kuub is het laadvolume in orde, maar wel kleiner dan bij de directe concurrenten. Bij de zijdeuren is te zien dat het tussenschot wat ver naar binnen steekt. Dat verkleint de breedte om te laden/lossen tot 74 cm, en dat is jammer.

Geen automaat
Aan de andere kant van de H300 huist de 2.5 CRDi diesel. Met maar liefst 170 pk en tot later dit jaar de enige motorvariant. Met 170 pk en 392 Nm heb je echt nergens over te klagen. De vijfversnellingsbak doet zijn werk soepel en goed, met 2400 t/min bij 120 km/h draait de motor rustig. Een automaat op de H300 zou welkom zijn, maar volgens Greenib Car is daar bij de klanten geen behoefte aan en dus komt die automaat er niet. Da’s jammer, want het zou de kansen van de H300 in Nederland nog verder vergroten.
De H300 maakt al met al een zeer solide indruk, en is een auto die het, gezien zijn prijsstelling en zijn drie jaar garantie zonder kilometerbeperking, de gevestigde orde lastig moet kunnen maken. Of de glorietijden weer herleven, valt nog te bezien, maar zeker is dat Hyundai weer op de goede weg zit.

Specificaties en metingen
Merk Hyundai 
 Type H300 2.5 CRDi VGT 
 Motor 2.5 CRDi
 Inhoud (cc)  2497
 Vermogen (pk)  170
 Koppel (Nm)  392
 Afmetingen uitwendig lxbxh (cm)  513x192x193
 Wielbasis (cm)  320
 Laadruimte lxbxh (cm)  256x162x133
 Tilhoogte (cm)  62
 Eigen gewicht (kg)  1949
 Nuttig laadvermogen (kg)  1211
 Max. aanhangwagengewicht (kg)  2300
 Geluidsniveau bij 80/120 km/h (dBA)  –/–
 Acceleratie 0-80 km/h (sec)  8,6
 Acceleratie 80-120 km/h (sec)  7,9
 Brandstofverbruik (gecombineerd, onbeladen)  1 op 10,8
 CO2-uitstoot (gr/km)  225
 Aanaschafprijs basismodel (€)  16.995
 Prijs zoals getest (€)  17.240

Alle prijzen excl. BPM en excl. BTW
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.