Bestelautotests

Mercedes-Benz Vito 120 CDI

Laagvlieger – Mercedes Benz Vito 120 CDI

De berijders van bestelauto’s vragen de laatste jaren collectief om meer motorkracht. Mercedes-Benz speelt daar op in en monteerde een 204 pk sterke V6 common rail diesel in de vernieuwde Vito. Een laagvlieger is geboren.

De Mercedes-Benz Vito is natuurlijk geen onbekende. In het kleintransport heeft de kleinste Mercedes besteller, ooit International Van-of-the-Year, zich allang bewezen en is een verkoopsucces. Maar de markt vraagt om permanente vernieuwing, want anders gaat men gapen. DaimlerChrysler reageerde alert en heeft de Vito een opknapbeurt gegeven. Onze testauto had een Design Plus pakket, bestaande uit onder meer bumpers en stootstrips in lakkleur, 16 inch lichtmetalen velgen, een combisysteem met telefoon, navigatie en audio mèt een matrixdisplay, een stuurwiel met flink wat knopjes en een railing op het dak. En het moet gezegd worden: het ‘design’ werkt, want opeens heeft de Vito een meer dan potent voorkomen. De cabine biedt weinig verrassingen. Hij is nog steeds ruim, zeker in combinatie met zijn concurrenten, en de pook (in ons geval van de vijfversnellingsautomaat) zit in het dashboard.

Wijd
De laadruimte is toegankelijk door twee achterdeuren en een zijschuifdeur rechts. Opvallend aan de achterdeuren is dat ze 240 graden open kunnen draaien. Ze scharnieren dus net zo ver tot ze aan de zijkant van de auto de carrosserie raken. Daar is, heel slim, een magneet gemonteerd die mooi vastklikt aan de magneet op de achterdeur. Een puike vinding die voorkomt dat deuren open of juist dicht waaien tijdens het laden en lossen. De laadruimte van de verlengde Vito is 249 cm lang, en dat terwijl de wielbasis van de verlengde versie met 320 cm niet langer is geworden.

Asfaltminnaar
Voorin huist de nieuwe, 204 pk sterke V6 CDI diesel. Zes cilinders dus. De Vito met V6 power is een asfaltminnaar bij uitstek. Niet voor niets doet de motor denken aan de prestaties van personenauto’s: hij werd eerder gemonteerd in de S- en E-klasse personenauto’s. 204 pk, dat betekent dat deze motor de sterkste is in zijn klasse. Wordt de Vito V6CDI motor Mercedes Benz Vitodaarmee een dieselslurpend racemonster? Nee, niet helemaal, of beter, helemaal niet. Want hoewel kracht een groot kenmerk is van de nieuwe motor, is souplesse een ander sterk punt. De motor heeft de ware partner gevonden in de vijftraps automaat. Die twee werken prima samen. Het koppel van 440 Nm (!) maakt de auto ook in de binnenstad prettig om mee te manoeuvreren, en de automaat zet geen stap te veel. De V6 CDI heeft piëzo-technologie gekregen, waardoor de verbranding geoptimaliseerd is. Het verbruik is met 1 op 10,3 in orde, zeker gezien de snelheden die wij soms haalden. En met de uitstoot van fijnstof zit het ook wel goed: een dieselpartikelfilter zit standaard op de V6 CDI. De Vito heeft met de V6 CDI een dijk van een motor gekregen, die nooit om wat machtsvertoon verlegen zit, zelfs niet bij lagere snelheden. Het maakt de Vito tot een auto waarmee je met zelfvertrouwen en bravoure voor kunt komen rijden.

Specificaties en metingen
Merk Mercedes Benz
Type Vito 120 CDI
Inhoud (cc) 2987
Vermogen (pk) 150/204
Koppel (Nm) 440
Afmetingen uitwendig lxbxh (cm) 499x191x190
Wielbasis (cm) 320
Laadruimte lxbxh (cm) 249x168x136
Tilhoogte (cm) 57
Eigen gewicht (kg) 1810
Nuttig laadvermogen (kg) 1130
Max. aanhangwagengewicht (kg) 2000
Geluidsniveau bij 80/120 km/h (dBa) 65/72
Acceleratie 0-80 km/h (sec) 7,0
Acceleratie 80-120 km/h (sec) 7,2
T/min bij 80/120 km/h 1600/2350
Brandstofverbruik (snelweg, leeg) 1 op 10,3
Aanschafprijs basismodel (€) 27.750
Prijs zoals getest (€) 28.475

Alle prijzen excl. BPM en excl. BTW


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.