Bestelautotests

Multitest compacte bestellers

De Renault Kangoo en Mercedes-Benz Citan zijn samen de International Van of the Year 2022. Een prestigieuze titel, die je alleen krijgt als je de allerbeste nieuwe bestelauto bent. In deze multitest zetten we de concurrentie tegenover de Kangoo en de Citan. Kan die de legendarische winnaars verslaan?

Ford Transit Connect Trend 1.5 TDCi

De Ford Transit Connect werd in 2018 voor het laatst geupdate. Het front werd toen aangepast en de Transit Connect was toen weer helemaal bij de tijd. Het was ook de laatste update ever, want ja, kijkt u nog maar even goed, de Transit Connect zoals hij hier op de foto staat verdwijnt van de markt. Hij is onderdeel van de samenwerking tussen Ford en Volkswagen, en daarin is besloten dat de volgende generatie Transit Connect een aangepaste Volkswagen Caddy is. Jammer, wij vinden de Transit Connect in zijn huidige vorm nog steeds een goede bestelauto. Goed vormgegeven, met een heel eigen gezicht. Modern ogend ook nog. De 1,5 liter turbodiesel doet zijn werk ook goed, en met 120 pk is hij lekker krachtig en soepel. De handgeschakelde zesbak doet goed mee.  De Transit Connect was altijd al en is nog altijd een van de fijnst rijdende bestelauto’s in dit segment. De Ford is een echte rijdersauto. Het interieur is ook nog altijd bij de tijd, al zou een goede update daar toch wel welkom zijn. Maar goed, dat hoeft dus niet meer. We zijn altijd fan geweest van de voorruitverwarming van Ford, en in dit model kunnen we ook nog onze telefoon draadloos opladen en zitten we lekker warm dankzij de stoelverwarming. Fords Sync systeem met multimedia, navigatie en slimme fleetfuncties zitten ook op deze Transit Connect en werken prima, ook in combinatie met de Ford Pass Pro app op de smartphone. De Ford is goed omdat hij goed is in eenvoudige dingen, zoals het met leer beklede, prettig in de hand liggende stuurwiel. Maar ook voor praktische zaken als laadvolume en laadvermogen kun je goed met hem werken. De Ford Transit Connect is gewoon nog steeds een prima bestelauto, en het is jammer dat hij en zijn fans slachtoffer worden van de immer groeiende samenwerking tussen autofabrikanten. Kan er niet een start-up opstaan die het concept van deze Transit Connect op de markt houdt? Hij is gewoon te goed om te gaan.

Mercedes-Benz Citan PRO 110 CDI

De Mercedes-Benz Citan is samen met de Renault Kangoo de regerend International Van of the Year. Van het jaar 2022 dus. Een gedeelde prijs? Ja, dat klopt, want de Citan en de Kangoo zijn gezamenlijk door Mercedes-Benz en Renault ontwikkeld. En waar de vorige Citan echt een ‘Kangoo met een ster’ was, heeft de nieuwe Citan veel meer een eigen karakter. Dat begint al bij de neus van de auto. Het hele front van de Citan, met grille, koplampen, motorkap en zijschermen, is significant anders dan dat van de Kangoo. De neus van de Citan is wat lager, de auto oogt wat ranker dan de Kangoo.  Ook bij op het oog eenvoudige zaken als de achterlichten verschilt de Citan van de Kangoo. Bij het instappen valt ons op hoe wijd de deuren van de Citan openen. Er is echt een hoek van 90 graden, wat instappen eenvoudig maakt. Ook in het interieur is de Citan helemaal zichzelf. We zien een fraai stuur voor ons, met tal van knoppen voor evenzovele functies, inclusief fraaie swipe-knopjes waarmee je snel door de menu’s navigeert. Prominent bovenop het dashboard: een groot scherm met het MBUX communicatiesysteem. Het is met de stem te besturen door ‘Hallo Mercedes’ te roepen en dan vraag het systeem wat je wilt. De stoelen van de Citan zijn comfortabel maar wel aan de dikke kant. Daarom zitten we al snel tegen de tussenwand aan en is de zitpositie voor onze gemiddelde lengte niet optimaal in te stellen. Fijn is de middenarmsteun met opbergruimte. De Citan deelt zijn 1,5 liter dieselmotor met de Kangoo en de Express in deze test. Die motor presteert in de Citan ook goed, al is het verbruik in onze test het hoogst van alle drie. Dat kan echter ook aan het hogere eigen gewicht van de Citan liggen. Dat is ook te merken aan het laadvermogen van 520 kg. Mercedes-Benz heeft ook een eigen draai gegeven aan het onderstel van de Citan. Hij rijdt formidabel goed, iets strakker en zakelijker dan de Franse Kangoo en door uitgekiende geluidsisolatie blijft het in de auto erg stil.

Opel Combo Edition 1.5 CDTI

Met de Opel Combo hebben we ook een oud-winnaar van de International Van of the Year Award in deze test. Hij won samen met de andere vans van (toen nog) PSA in 2019, de Citroën Berlingo en de Peugeot Partner. Sindsdien is er veel veranderd in dit segment. Ondanks COVID-19 is zo’n beetje het hele aanbod veranderd. We kunnen er eigenlijk niet omheen: de Combo ziet er ondanks zijn nog relatief jonge leeftijd al niet meer het hipst en modernst uit. Andere auto’s in deze test zien er strakker uit, hebben een beter design. Wat wel goed is en blijft is dat Opel (en de andere Stellantis-merken ook trouwens), de Combo een eigen neus heeft gegeven en daarin misschien wel een voorbeeld is geweest voor andere samenwerkende merken als Renault/Mercedes en nu ook VW/Ford. Ook in het interieur van de Combo zie je specifieke Opel-kenmerken terug. Het instrumentarium bijvoorbeeld, maar ook de stengels aan de stuurkolom. De Opel heeft een groot scherm op het dashboard, waardoor informatie goed zichtbaar is. Gezeten op de bestuurdersstoel vallen het afgeplatte stuur op, en de fijne armsteun. Lijkt een klein accessoire, maar wij vinden het erg comfortabel. Zou het toeval zijn dat de Opel Franse familie heeft en het onderstel van de Combo best zacht aanvoelt? Hij helt een beetje over in snel genomen bochten en laat zich met een beetje gas lekker vlot besturen. Echt als een klassieke bestelauto, vonden sommige van onze testrijders. Dat vatten we dan maar op als compliment.
De Combo heeft met zijn 102 pk een goed vermogen, gemiddeld voor deze multitest. Dat is het gekke: de Combo is in heel bijna alles in deze test heel gemiddeld. Hij blinkt nergens in uit (of het moet de breedte van de cabine zijn) maar is ook nergens heel slecht in (al zou het geluidsniveau in de cabine wat lager mogen zijn). De Opel Combo is dan wel een winnaar van weleer, anno 2022 is hij een stille harde werker die in ons test-sextet niet echt opvalt.

Renault Express Comfort Blue dCi 95

De verrassing was toch wel groot toen Renault in maart 2021, midden in de Corona-crisis, de nieuwe Kangoo onthulde en daar een ander model compacte bestelauto naast stond: de Express. Een naam uit lang vervlogen tijden, maar het model kenden we al een beetje. De Express is namelijk een voortzetting van wat vroeger de Dacia Dokker was. De Express wordt net als die Dokker in het Marokkaanse Tanger gebouwd. Twee Renaults dus in deze multitest, maar dat is helemaal niet gek. De Express is namelijk echt een andere auto dan de Kangoo. Hij is wat minder lang, breed en hoog dan de Kangoo, ziet er gewoon wat ranker uit, maar nog altijd modern. Het felle kleurtje blauw staat hem trouwens goed. In het interieur vinden we veel meer luxe dan voorheen bij de Dokker. Daar is wel een stap in kwaliteit en comfort gemaakt. Maar vergeleken bij de Kangoo is het allemaal net wat minder. Het dashboard is minder diep bijvoorbeeld, het stuur is niet in diepte verstelbaar en de materialen in de cabine voelen soms wat hard aan. Het prima multimediasysteem zit in de Express lager in het dashboard dan bij de Kangoo. De stoelen geven wat minder steun, maar de Express heeft bijvoorbeeld wél een dodehoekassistent. Ook slim is grip op richtingaanwijzer en pook, al hebben de Kangoo en Citan dat ook. De Express verrast met zijn laadlengte van 190 cm,  maar tussen de wielkasten is slechts 116 cm ruimte, dus een europallet kan er alleen in de lengte liggen. Het laadvermogen is dankzij het relatief lage eigen gewicht van de Express erg goed. Het lage eigen gewicht moet ook bijgedragen hebben aan het meer dan goede verbruik dat de Express scoort in deze test. De Express rijdt wel een klasse minder dan de andere bestellers. Hij doet denken aan de vorige generatie Kangoo. Daar staat een lage vanafprijs tegenover. Renault durft wel om zo’n goede bestelauto naast de Kangoo te zetten. Wie calculeert en toe kan met minder kiest voor de Express. We zien het diverse bedrijven in Nederland al doen.

Renault Kangoo Luxe Blue dCi 95

De Renault Kangoo gaat alweer mee sinds 1997 en er is dus echt een generatie groot mee geworden. Eind 2020 werd de derde generatie Kangoo gepresenteerd, tegelijk met de Express. Die naam kwam daarmee weer terug sinds 1997, toen de Kangoo de Express opvolgde. Tot zover de geschiedenisles. De Kangoo jaargang 2022 kan niet verder verwijderd zijn van het origineel. Zelfs ten opzichte van de voorganger is de stap groot. De Kangoo heeft een wat steviger uiterlijk gekregen en is vooral gegroeid in de breedte. Hij is met zijn brede schouderpartij zes centimeter breder dan familielid Citan. De Kangoo is van de hand van de Nederlandse ontwerper Laurens van den Acker en die verdient een pluim. De Kangoo ziet er modern uit, met bijvoorbeeld fraaie LED Pure Vision koplampen. Net als de Citan heeft de Kangoo fraaie deflectors in de voorbumper, goed voor de aerodynamica. De sidebars zijn optioneel. De deuren van de Kangoo gaan ook 90 graden open, maar het innovatieve Open Sesame concept is in Nederland in leverbaar. Ook in het interieur is de Kangoo helemaal nieuw, met een fraai multimediascherm dat in tegenstelling tot bij de Express wel boven op het dashboard staat, de beste plek. De breedte van de carrosserie zie je niet terug in het interieur. We zien wel veel opbergruimte, USB-aansluitingen en Rear View Assist. Achter op de auto zit een camera die continu beeld doorgeeft aan een helder scherm in de auto, precies op de plek van de achteruitkijkspiegel. Die functie heeft de camera dan ook, alleen levert hij veel beter beeld dan welke spiegel ook. De stoelen zijn comfortabel maar iets minder dik dan in de Citan. Waar het gaat om laadvermogen en laadvolume scoort de Kangoo gemiddeld. Met dezelfde 1.5 diesel als de Express en de Citan zijn de prestaties ook min of meer hetzelfde. Het verbruik is beter dan bij de Citan, maar minder goed dan de Express. De Kangoo heeft duidelijk een ander (afgesteld) onderstel dan de Citan. Hij rijdt veel zachter van karakter en is duidelijk een comfortabele Fransoos.

Volkswagen Caddy 1st Edition 2.0 TDI

Volkswagen leunt altijd zwaar op haar historie, met natuurlijk het ‘Ben Pon ontwierp de Bulli’ als scheppingsverhaal. Maar de historie van VW kent ook minder fraaie hoofdstukken, zoals dieselgate. Om dat achter zich te laten is Volkswagen een pad van vernieuwing ingeslagen, met elektrificatie als hoofdgerecht en connectiviteit als sidedish. Een elektrische Caddy is er nog niet, maar VW heeft wel de dieselmotor voorzien van dubbele Adblue-inspuiting, TwinDosing. Dat zorgt ervoor dat er minder NOx wordt uitgestoten. De CO2-emissie is bijzonder laag voor een 2.0 diesel van 122 pk, het meeste van alle testauto’s. De Caddy is strak vormgegeven, met wat designitems van de ID-familie. De Caddy is niet het grootst, maar scoort wel het hoogste laadvolume. Hij heeft ook het hoogste laadvermogen, maar heeft met 2.250 ton ook het hoogste totaalgewicht. Hij onderscheidt zich ook in het interieur. Kijk maar eens naar het aparte lichtcluster links van het stuur, het fraaie multimediascherm met app-structuur of het minipookje voor de DSG7-transmissie. Dat laatste geeft, samen met de elektrische handrem, trouwens een ruimtelijke sfeer in het interieur. Gek toch hoe zo’n pook en handrem blijkbaar een barrière opwerpen. Gezeten op de optionele, goed verstelbare bestuurdersstoel zien we het slimme lampje voor de dodehoeksensor. Niet in de spiegel, wat we bij veel andere auto’s zien, maar in de spiegelbehuizing, aan de schaduwkant, aan de kant van de ruit. Slimme plek, altijd goed zichtbaar. De Caddy heeft als enige geen documentenvak tegen het dak van de cabine.
De Volkswagen rijdt heel strak en zakelijk, echt Duits, maar toch heel comfortabel. De bochtenstabiliteit is formidabel. Maar de Caddy staat dan ook op het MQB-platform en heeft een nieuwe achterwielophanging. Fraai is de interieurverlichting, met LED-licht, dat overigens ook in de laadruimte veel illuminatie geeft.
De Caddy in deze test is de rijk uitgeruste 1st Edition. Er is veel luxe, maar de prijs voor zoveel fraais valt ons nog mee. De auto is inmiddels in deze opzet niet meer te krijgen. De Caddy is helemaal klaar voor de toekomst. Nu nog zien of er ook een e-Caddy komt. Of zou hij ID.Caddy gaan heten?

Opzet & conclusies

We hebben deze test gecentreerd rond de twee winnaars van de International Van of the Year Award 2022: de Mercedes-Benz Citan en de Renault Kangoo. Twee auto’s die in de basis hetzelfde zijn, maar die door Mercedes en Renault van een verschillend uiterlijk en karakter zijn voorzien. Dat is knap en zeker goed gelukt. Bij de dubbele winnaars zochten we zoveel mogelijk concurrentie. De Ford Transit Connect is een klassieker in dit segment. Nog altijd een waardevolle kracht in dit segment, ook al gaat hij dit jaar het museum in. Van het Stellantis-aanbod (Citroën Berlingo, Opel Combo, Peugeot Partner plus de Toyota ProAce City) kiezen we de Combo. Renault verraste bij de introductie van de Kangoo door ook met de Express te komen, een voortzetting van de Dacia Dokker. Nog niet eerder in een multitest: de Volkswagen Caddy, de vijfde generatie alweer.

De Renault Kangoo, de Renault Express en de Mercedes-Benz Citan hebben allemaal dezelfde motor: de 1,5 dCI Blue common rail turbodiesel van 95 pk, gecombineerd met een handgeschakelde versnellingsbak. We vroegen de andere auto’s aan met dezelfde specificaties. Dat lukte maar ten dele. De Opel en de Ford hebben een cilinderinhoud van ongeveer 1,5 liter, maar de Opel heeft 102 pk en de Ford 120. De Volkswagen heeft zelfs een 2.0 liter turbodiesel, een vermogen van 122 pk èn een DSG 7-traps automaat. Alle testauto’s hebben de korte wielbasis en carrosserie.

Een testweek van Bestelauto is best intensief. We meten veel maar dan is ook nodig om een goed beeld te vormen van de onderlinge verhoudingen. Alle zes de testauto’s zijn ongeveer even lang, breed en hoog. De Kangoo heeft aanmerkelijk bredere schouders dan de andere auto’s. In de laadruimte zijn wel kleine verschillen op te merken. De Express, toch een beetje de budgetauto in dit segment, heeft de langste laadlengte, met 190 cm. Jammer is wel dat er geen europallet dwars tussen de wielkasten past. De Caddy komt met 182 cm laadlengte goed in de buurt. De Citan en de Kangoo, maar ook de Opel en de Ford scoren met 175 cm even goed.

De Caddy heeft ook het meeste laadvermogen, met 805 kg, maar hij mag totaal dan ook 2250 kg wegen. De andere auto’s hebben een totaalgewicht van rond de 2 ton. Opvallend is het hoge gewicht van veel van onze testauto’s. Dat compromitteert het laadvermogen. Het hoge eigen gewicht komt mede door de hoge veiligheid van deze auto’s. Elektronica voor de vele veiligheids- en assistentiesystemen brengt extra gewicht aan de haak. Een veilig idee, maar je levert dus in op laadvermogen.

Alle testauto’s rijden prima, maar de Caddy wint wat ons betreft de prijs voor fijnst rijdende auto, op de voet gevolgd door de Kangoo en de Citan. De Ford doet ook goed mee, de Opel en de Renault Express zijn duidelijk van een wat lager niveau. Blij verrast werden we bij de verbruikstest. Vrijwel alle auto’s zaten net onder, rond of boven een verbruik van 1 liter diesel op 20 km! Dat is uitstekend en zeer welkom in deze tijden van hoge brandstofprijzen. Ook in dit segment bestelauto’s komt elektrificatie er aan. De Renault Kangoo en Mercedes-Benz Citan krijgen nog dit jaar een elektrische variant, de Opel Combo-e is al gewoon op de markt. Van de Ford Transit Custom (ook de nieuwe versie later dit jaar), de Renault Express en de Volkswagen Caddy is (nog) geen elektrische variant leverbaar.

Dit segment bestelauto’s is zwaar bevochten. Dat blijkt ook uit deze test, met resultaten die dicht bij elkaar liggen. Wie de winnaar is, dat ligt aan u zelf. Kijk zelf wat het belangrijkste is voor u. Het verbruik, het laadvermogen, die overdwarse europallet of toch andere zaken als prijs, leasetarief of de vestiging van de dealer? Informeer u goed en succes met de keuze. Laat u ook goed informeren over elektrische varianten van deze bestellers, want met een beetje subsidie is de overstap naar elektrisch goed te maken in dit segment van compacte vans.

Tekst: Arjan Velthoven
Fotografie: Jan Lieftink
Fotolocatie: Remondis, Doetinchem


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.