
Er zijn bestelauto’s die vrijwel niet opvallen. Zo is de Opel Antara Van alweer een tijdje op de markt, maar bijna niemand heeft het gemerkt. Zonde, want in de test van Bestelauto ontpopt de Antara zich als een goederenvervoerder met de luxe van een personenauto.
De Antara is nu zo’n twee jaar op de markt als personenauto en eind vorig jaar besloot Opel er een grijskentekenversie van te maken. En waarom ook niet? Veel merken bieden een ondernemersversie van hun SUV aan, voor iedereen die wel voor het bedrijf moet rijden maar geen hardcore bestelauto nodig heeft. De keuze voor een Antara is dan te billijken. De auto smoelt goed en doet ondanks zijn ronde vormen toch stoer aan. Door de ruimte in het laadgedeelte heeft de Antara geen dakverhoging nodig om zijn fiscale blok kwijt te kunnen. Aan deze auto kun je eigenlijk alleen aan het kenteken en de geblindeerde achterruiten zien dat het een bestelauto is.
Luxueus
De echte verrassing van de Antara is in het interieur te vinden. De Antara blijkt uiterst luxueus en ruimtelijk. Die luxe heeft hij natuurlijk te danken aan zijn personenauto-roots. Zelden reden we een bestelauto met meer comfort. De stoelen zijn bijna majesteitszetels, met ruime zittingen en prettige leuningen. Regelbare stoelverwarming zit ook al op de door ons gereden Enjoy-uitvoering. Het stuur is in hoogte en diepte verstelbaar en heel classy bekleed met leer èn aluminium. Zo’n fraai stuur zie je niet vaak. Tijdens het rijden blijft het in de cabine lekker stil. Zeker in de stad beperkt de 2.0 CDTi diesel zich bij normale toerentallen tot fluisteren. Aan het gebrek aan praktische bergruimte in de cabine van de Antara is te zien dat deze auto niet als bestelauto is ontworpen.
Laadvolume en -vermogen
De cabine wordt van de laadruimte gescheiden door een volledig tussenschot met een lekker groot raam. De rechterzijdeur is voorzien van glas, dus over de schouder kan goed naar rechts worden gekeken, wel zo veilig. De carrosserie van Antara is tamelijk onoverzichtelijk. Parkeersensoren aan de voor- en achterzijde helpen een beetje, maar zeker aan de achterzijde zitten ze bij de hoog op de wielen staande Antara zo hoog dat lage paaltjes of betonnen muurtjes makkelijk over het hoofd worden gezien door de sensoren. Goed opletten dus. De laadruimte is met bijna 2 kuub best groot. En dan dat laadvermogen: 705 kg! Alleen de tilhoogte is met 80 cm fors. De zijdeuren bieden een toegang tot de laadruimte van 54 bij 97 cm. De laadruimte is luxueus ingericht met tapijt en zes sjorogen.
Terreinknecht
De Antara is weliswaar voorzien van ingenieuze elektronische 4×4 – aandrijving, als het niet nodig is worden alleen de voorwielen aangedreven, een echte ‘terreinknecht’ is de Antara niet. Daarvoor ontbreekt een sperdiff en hoge en lage gearing. Maar een smakelijk bospad, daar is de Antara best thuis. Wij reden voornamelijk op het asfalt en scoorden een verbruik van 1 op 10,8. Da’s niet meer dan redelijk, maar wel begrijpelijk gezien het eigen gewicht van 1800 kg. Al met al is de Antara een uiterst luxueuze bestelauto, waarmee het een lust is om onderweg te zijn. De meerprijs voor ombouw van geel naar grijs kenteken bedraagt. 2.625 euro.
Specificaties en metingen
Merk Opel
Type Antara
Motor 2.0 CDTI common rail diesel
Inhoud (cc) 1991
Vermogen (pk) 150
Koppel (Nm/toeren) 320/2000
Afmetingen uitwendig lxbxh (cm) 458 x 185 x 175
Wielbasis (cm) 271
Laadruimte lxbxh (cm) 140 x 132 x 104
Tilhoogte (cm) 80
Eigen gewicht (kg) 1800
Nuttig laadvermogen (kg) 705
Max. Aanhangwagengewicht (kg) 2000
Geluidsniveau bij 80/120 km/uur (dBA) 62/68
Acceleratie 0-80 km/h (sec) 9,35
Acceleratie 80-120 km/h (sec) 9,14
Brandstofverbruik (gecombineerd, onbeladen) 1 l op 10,8
CO2-uitstoot (gr/km) 198
Aanschafprijs basismodel (€) 24.995,-
Prijs zoals getest (€) 26.265,-
Alle prijzen excl. BPM en excl BTW