Bestelautotests

Test: Iveco Daily Blue Power CNG Hi-Matic 35S14

De Iveco Daily Blue Power is de International Van-of-the-Year 2018, maar in dit kampioensjaar – en de Daily bestaat ook nog eens 40 jaar – konden wij de Daily Blue Power nog niet testen. Tot nu dan, want op de valreep is hier de Daily Hi-Matic Natural Power!

Natural Power, dat betekent in Iveco-taal dat we op aardgas rijden. CNG dus. LNG, vloeibaar aardgas, is voorbehouden aan vrachtwagens (zoals de Iveco Stralis NP op pagina 22. Aan het begin van onze test bekijken we de Daily nog eens goed en zien nog eens wat we eigenlijk al lang weten: deze Daily is eigenlijk been bestelauto maar een mini-vrachtwagen. Hij is gebouwd voor zwaar werk, heeft een ladderchassis en is eigenlijk qua bouw en concept niet te vergelijken met grote bestellers als de Crafter of de Sprinter. De Daily is echt heavy-duty. Dat zie je bijvoorbeeld aan het hang- en sluitwerk en aan de solide opstap aan de achterzijde. Onder de Daily hangen CNG-tanks voor in totaal 194 liter gas, plus nog een optionele 30 liter tank. Opvallend is dat de tanks, hoewel goed beschermd, maar 16 cm boven het wegdek hangen. In de praktijk leverde dat echter geen problemen op.

Business Up
De Daily Blue Power ziet er van buiten overigens net zo uit als een ‘normale’ Daily, maar dan met wat blauwe accenten. Die accenten zien we ook terug in het interieur, aan de blauwtinten op het dashboard en bekleding bijvoorbeeld. Wat we ook veel zien, van binnen en van buiten, zijn badges en teksten rond de Van-of-the-Year titel. Blijkbaar is Iveco daar nog steeds erg trots op, en terecht. Gezeten achter het stuur maken we kennis met de stoel. Die is op zich comfortabel, maar de zitting vinden wij wat kort. Ook de verstelling in de lengterichting houdt niet over. Wij zijn wel benieuwd hoe iemand van twee meter achter het stuur van de Daily zit. Dat stuur is overigens alleen in diepte verstelbaar. De Daily heeft verder een modern interieur, met veel opbergruimte en een handige documentenhouder boven op het dashboard. Daar zat bij ons testvoertuig een iPad ingeklemd met de Business Up app, een handige tool voor chauffeur en wagenparkbeheerder. Achter in de dik 12 kuub grote laadruimte treffen we een lading zandzakken aan, goed voor 875 kg aan lading. Daarmee zitten we al een eind in de richting van de 1074 kg laadvermogen.  LED-verlichting is optioneel maar wel heel handig. Ook het vak boven de cabine is goed te gebruiken om bijvoorbeeld spanbanden veilig op te bergen. De Daily mag overigens een aanhanger van 3.500 kg tanken.

Otto
De Daily Hi-Matic heeft een 3.0 liter FIC-motor, een gasmotor volgens het Otto-principe. Daar zie je overigens maar weinig van als je de motorkap opent. De motor levert 136 pk en heeft een koppel van 350 Nm bij 1500 toeren. Bijzonder is de achttraps Hi-Matic automaat in dit geval, want een gasmotor met automaat, dat zagen we nog niet eerder. Motor en transmissie werken bijzonder prettig samen, zo merken wij in onze testweek. De Hi-Matic is soepel en zelfstandig en nooit hoeven we met de hand een versnelling in te leggen. We hebben ook nog keus uit een Eco-stand en een Power-stand. Die laatste is handig als je even wat meer vermogen wil naar de achterwielen. In de stad, met veel bochten, merken we hoe lekker licht de Daily stuurt. De auto laat zich makkelijk door smalle straatjes manoeuvreren, al is het altijd oppasen natuurlijk met een voertuig van dik 5,5 meter lang. Voor overzicht bij achteruit rijden raden wij een camera aan. De FIC-motor heeft een andere, rustiger loop dan een dieselmotor. Die is in theorie 4 dB stiller dan zo’n diesel, maar dat kwam er in onze testweek alleen uit in de stad. Op de snelweg is er vooral rond de voorruit veel windgeruis dat het alsnog lawaaiig maakt in de Daily.

Bio
Na een kleine week rijden in de Daily Blue Power CNG hebben we 260 km afgelegd. Jammer is dat het display, en ook de Business Up app, niet laten zien wat de nog resterende actieradius is. Dat is alleen af te lezen aan de ‘normale’ brandstofmeter. Best lastig, al weten we dat we een 14 liter benzinetankje als noodoplossing hebben. Als we na 260 km bij de CNG-pomp staan, schakelt de auto net over op benzine. Conclusie: actieradius 260 km in totaal. De tankinstallatie pompt in totaal voor 34,23 kg aardgas in de Daily. Een verbruik van 13,2 kg gas per 100 km, rekenen we uit. De boordcomputer houdt het op 12,3 kg/100 km. Van de te betalen rekening worden we gelukkig: 40,53 euro. Adblue tanken is met deze motor, ook al zijn we Euro 6, niet nodig. De uitstoot van roet en NOx is bij deze motor met Hi-Matic namelijk enorm minder dan bij een dieselmotor; de CO2-emissie is vijf procent minder. Gebruik je biogas, dan ligt dat opeens 95 procent lager. Dat laatste is nog wel ver weg, maar met biogas zou een CNG-auto een concurrent kunnen zijn voor een elektrische auto. Nu is de Daily Blue Power CNG dat zeker al voor dieselaangedreven bestelauto’s. Diesel is verworden tot een vloek in de stad, en met alle motoren anders dan de vinding van Rudolf laten ze je glimlachend binnen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.