Native

Gertjan van der Veer ontwikkelde de Easy Aero dakventilator, een uniek ontwerp voor het ventileren van bedrijfswagens. Hoe is het idee van de Easy Aero ontstaan, wat zijn de reacties in de markt en…wat wordt zijn volgende innovatie? We gaan met hem in gesprek.

Gertjan, hoe is het idee voor de Easy Aero ontstaan?

“Imbema beschikt over diverse ventilatoren in het assortiment. Mechanisch, elektrisch, met rooster, zonder rooster, etc. allemaal van A-merk kwaliteit. Echter hebben deze modellen één ding gemeen, namelijk een afzuigsysteem via roterende delen met een beperkte luchtcirculatie. Dat brengt kwetsbaarheden met zich mee, daarom wilden we een alternatief op de markt brengen. Het idee voor de Easy Aero dakventilator was geboren.”

Wat is het nadeel van ventilatoren met draaiende onderdelen?

“De ventilatoren die draaien hebben mechanische onderdelen die op den duur kapot gaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer je voertuig geraakt wordt door laaghangende takken. Als de ventilator beschadigt kan het in onbalans raken. Dat hóór je niet alleen, maar je ervaart het ook. Het gevolg is een brommend geluid en een minder sterk afzuigsysteem.”


Er moet toch een andere, betere manier zijn…? Het was de aanleiding om een nieuwe dakventilator op de markt te brengen. En eenmaal aan de tekentafel, besloot Gertjan ook twee andere veelvoorkomende problemen op te lossen. Zo moest de dakventilator bestand zijn tegen water en zonder overlast door de wasstraat kunnen. Ook moest het -in tegenstelling tot traditionele modellen- op voertuigen met een imperiaal geplaatst kunnen worden.


Voor wie is de Easy Aero geschikt?
“Voor iedereen met een bedrijfswagen. De ventilator is gemaakt om de laadruimte te ventileren en vocht en gassen te verwijderen.”

Kun je ons meer vertellen over hoe de Easy Aero dakventilator is gemaakt?

“Nadat we duidelijk voor ogen hadden waaraan de Easy Aero dakventilator moest voldoen, zijn we van start gegaan met het maken van de schetsen. Dit mondde uit in diverse 3D modellen, die we vervolgens getest hebben in samenwerking met een bedrijf die CFD-calculaties maakt. Daaruit is een prototype voortgekomen, die vervolgens in het echt is getest. Op het voertuig zelf. Toen de dakventilator alle testen doorstaan had, is er een industrieel model ontworpen en hebben we het model verfraaid.”

 Hoe is de dakventilator getest?

“We hebben eerst een CFD calculatie losgelaten op de eerste 3D tekeningen. Met deze resultaten is het ontwerp verder gedetailleerd en uiteindelijk uitgebracht in een prototype. Het prototype hebben we op onze eigen bus bevestigd. Hierin hebben we een rookmachine gezet, om vervolgens met verschillende snelheden rondjes te rijden. Dankzij videobeelden uit de laadruimte waren we in staat te analyseren hoe de luchtstroom in het voertuig verloopt. Ook zijn we met ons voertuig door de wasstraat gereden en hebben we gefilmd waar er eventueel vocht in het voertuig kon komen. Met al deze grondige onderzoekgegeven is het product geperfectioneerd. Met resultaat: de ventilator is door de Dekra gecertificeerd.

 Wat was de grootste uitdaging bij de ontwikkeling van het product?

Gertjan lacht. “Geen regen! Uitgerekend wanneer we ons er van wilden verzekeren dat de ventilator waterbestendig is, kregen we in 2018 de warmste zomer sinds 3 eeuwen. Alles stond in de startblokken, maar de droge zomer stond ons niet toe de laatste tests uit te voeren.” Van der Veer vervolgt: “Eén keer regende het ineens pijpenstelen. Reed ik rondjes, gewapend met mijn prototype dakventilator, in het holst van de nacht.”


 Het bleek het allemaal waard. De Easy Aero dakventilator is vanaf eind april officieel de verkoop in gegaan, maar is in de voorverkoop al meer dan 200 keer verkocht. 


Gertjan van der Veer, product developer bij Imbema (rechts), laat de Easy Aero zien aan Jeroen Rovers, sales engineer bij Imbema

Wat is tot nu toe de leukste reactie uit de markt?

“Hoe kan zo’n mooi passend design zó functioneel zijn? Dat is toch wel de leukste reactie die we tot nu toe hebben gekregen op de Easy Aero dakventilator. Geweldig toch, zo’n vliegende start.”

Wat is er zo uniek aan de Easy Aero?

“De Easy Aero heeft een krachtige push- en pull werking, aantoonbaar betere ventilatie dan traditionele modellen. Ook is er daardoor geen bodemafvoer nodig. En dat wordt gezien als een grote plus, veel ondernemers die de trotse bezitter zijn van een eigen bestelbus zien het niet zitten om in hun eigen bus te boren. Gelukkig is dat ook niet nodig. Zo worden ernstige beschadigen aan bijvoorbeeld de uitlaat, bedrading en het remsysteem van de bus voorkomen. De Easy Aero is easy in gebruik, montage en onderhoud.”

 Tot slot, als je één ‘probleem’ mocht oplossen voor bestelwagens, wat zou dat dan zijn?

“Dan zou ik er voor zorgen dat pakketjes automatisch bij de deur komen te liggen zodat de chauffeur niet elke keer de laadruimte hoeft in te stappen.”

Voor meer informatie: www.easy-aero.com