Native

Tweedehands bestelauto overschrijven

Heb je een mooie tweedehands bestelauto op het oog? Voordat je ermee weg rijdt, moet je het kenteken nog wel even op je naam zetten. Een auto overschrijven kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld online of bij een RDW- of PostNL locatie. In dit artikel lees je wat je nodig hebt, hoe het werkt en wat het kost.

Wat heb je nodig?

Om een auto of bestelauto te kunnen overschrijven heb je een aantal dingen nodig:

 • een geldig legitimatiebewijs (je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs);
 • het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode.

De kentekendocumenten moet je van de verkoper krijgen. Is het kentekenbewijs niet compleet? Dan moet de verkoper eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de RDW.

Waar kun je je bestelauto overschrijven?

Een auto overschrijven kun je doen bij een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. En bij bepaalde locaties van PostNL. Maar online overschrijven kan tegenwoordig ook.

Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

 De verkoper heeft een kentekencard en tenaamstellingscode, dus geen ‘papieren’ kentekenbewijs;

 • Je hebt een geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip;
 • De mobiele telefoon moet een NFC chiplezer hebben. Dit kan een Android smartphone zijn, versie 6.0 of een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren.

Hoe werkt online overschrijven?

Regel je het overschrijven liever online en voldoe je aan de voorwaarden? Volg dan de volgende stappen.

 1. Download de DigiD-app als je deze nog niet hebt. Deze heb je nodig voor een eenmalige identiteitscheck;
 2. Nadat je de identiteitscheck hebt gedaan, kun je de bestelauto overschrijven. Je doet dat via de website van de RDW en betaalt direct met iDEAL;
 3. Je ontvangt een aantal e-mails van de RDW. Pas als je de tweede e-mail hebt ontvangen, is de auto echt overgeschreven. Je bent dan verantwoordelijk voor de verplichtingen die daarbij horen. Zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een autoverzekering;
 4. In de derde e-mail vind je een link naar het vrijwaringsbewijs (dat je aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag (voor jezelf). Op dit laatste document staat ook het eerste deel van de tenaamstellingscode;
 5. Het kentekenbewijs en tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je per post.

Hoe werkt overschrijven via een loket?

Heb je niet de juiste smartphone of regel je het overschrijven liever niet online? Dan kun je naar een loket gaan. Je hoeft hier meestal geen afspraak voor te maken. Bij sommige kentekenloketten kun je zelfs op zondag en ‘s avonds je auto overschrijven. Zorg ervoor dat je de juiste documenten mee hebt (zie ‘wat heb je nodig’).

Je krijgt vervolgens twee documenten van de medewerker:

 • een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode;
 • een vrijwaringsbewijs.

Je geeft het vrijwaringsbewijs aan de verkoper. Dit is namelijk het bewijs dat het voertuig niet meer op zijn of haar naam staat. Vaak ontvang je de volgende werkdag je nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Soms ontvang je dit zelfs al dezelfde werkdag.

Let op: heb je het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsverslag ontvangen? Dan ben je nu officieel eigenaar van de auto. Dit betekent dat je moet voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen, zoals een autoverzekering afsluiten.

Wat kost het?

De kosten voor het overschrijven van een auto zijn overal gelijk. Het kost €10,75 (in 2021). Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven.