Nieuws

2022 geen best jaar voor bestelautomarkt

1

Het gaat niet goed met de afzet van bestelauto’s in 2022. In heel Europa ligt het aantal geregistreerde nieuwe bestelauto’s 20,6 procent lager dan vorig jaar. Nederland scoort 16,9 procent slechter dan in de eerste tien maanden van 2021.

Dat blijkt uit cijfers van fabrikanten, verenigd in ACEA. In Nederland werden in de eerste tien maanden van 2022 48.725 nieuwe bestelauto’s geregistreerd. In de periode januari-oktober van vorig jaar waren dat er bijna 10.000 méér: 58.624.

In heel Europa staat de bestelautomarkt er slecht voor. In de eerste tien maanden van vorig jaar werden er nog 1.318.548 nieuwe bestelauto’s geregistreerd, dit jaar tot nut 1.046.778. Dat is een daling van 20,6 procent. In sommige jaren is te zien dat in de laatste maanden van het jaar er een inhaalspurt wordt gemaakt. Die kans lijkt nu klein. In oktober van dit jaar werden in Nederland 4.930 nieuwe bestellers geregistreerd, 11,5 procent minder dan de 5.569 van vorig jaar. In oktober scoorde ook heel Europa slecht: 13,9 procent daling in registraties.

Naar de reden van de sterke daling van het aantal registraties is het gissen. De moeizame economische omstandigheden kunnen een reden zijn, al is daar bijvoorbeeld in de truckmarkt niets van te merken. Een andere reden zou kunnen zijn dat ondernemers aanhikken tegen de overstap naar een elektrische bestelauto en daarom langer doorrijden met hun dieselbestelauto.


1 reactie op “2022 geen best jaar voor bestelautomarkt

 1. Hans schreef:

  Dat komt omdat de afgelopen 2 tot 3 jaar, de prijzen buitensporig zijn gestegen!
  Er is +50% bijgekomen.
  Begin 2020 was er nog een actie op de nieuwe Ducato, een nieuwe Ducato L1H1 met lichtmetalen velgen en airco en zo, 2 jaar fabrieksgarantie, kostte toen 18.000,- ex. btw / ex. bpm. Nieuw! Grotere versies maar net iets duurder.

  Nu weten we allemaal dat chips, metaal en energie ((nogal) wat) duurder zijn geworden, en arbeid ook een klein beetje, …….. maar +50%?!

  –> “gissen naar de reden van de daling in verkoopaantallen?!”
  –> “De zeer zeer buitensporige prijsstijging is de oorzaak”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.